Decizie CEDO: Interceptările DNA din dosarele de corupţie nu încalcă viaţa privată

 

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că procurorii anticorupţie nu au încâlcat dreptul la viaţă privată atunci când au interceptat un medic militar care solicita şpagă. CEDO a reţinut că interceptarea audio-video realizată de procurori nu a încălcat articolul 8 din Convenţia Drepturilor Omului care legiferează Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
 

În mai 2004 procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe medicul general Ştefan Blaj pentru luare de mită. Procurorii au stabilit că Blaj şi lt. col. Negoescu Daniela „au pretins, de la o persoană denunţător, suma de 2.500 de dolari, din care au primit efectiv 1.300 USD la data de 3 mai 2004, când au fost surprinşi de procurorii anticorupţie  în flagrant, pentru a asigura unei candidate subiectele la examenul de ocupare a unui post de medic în reţeaua Direcţiei Generale a Penitenciarelor.”

În rechizitoriu procurorii au arătat că iniţial infracţiunea a fost iniţiată de Negoescu Daniela care a prinsă în flagrat primind de la denunţător suma de 4000 dolari pentru a primi subiectele unui concurs pentru ocuparea unui post în sistemul penitenciar. Procurorii au convins-o pe complicea lui Blaj să poartea tehnică de înregistrarea audio-video. Cu aparatura procurorilor Negoescu l-a înregistrat pe Blaj în timp discuta despre mita pentru subiectele de la examen. În 2007 medicul militar a fost condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu executare.

 

Medicul a formulat o plângere la CEDO în care a acuzat faptul că a fost provocat de ”agentul” DNA, că nu a fost judecat într-un proces echitabil şi mai ales că dreptul la viaţă privată i-a fost încălcat. Mai precis Blaj a invocat încălcarea art.8 din Convenţia Drepturilor Omului. Acest articol spune următoarele: 

 

”1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în  exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este  prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică,  o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.”

CEDO a stabilit că în cazul său acest articol nu a fost încălcat şi nici alte nereguli legate de anchetarea sa nu au identificat.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here