Decizia a fost deja bătută în cuie. Ce hotărâre va lua Curtea Constituțională în privința alegerilor în două tururi de scrutin

Pe 4 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) se va pronunța cu privire la articolul din Legea electorală care se referă la numărul de semnături necesare pentru a candida după ce jurnalistul Liviu Avram a câștigat procesul și instanța a admis sesizarea Curții. Potrivit unor surse politice citate de EVZ, decizia Curții Constituționale va fi una pe placul Președintelui Klaus Iohannis și a PNL: alegeri locale în două tururi de scrutin. Lupte subterane se duc în aceste zile, dar presiunea este prea mare.

 

Această decizie este extrem de importantă pentru viitorul politic al președintelui Klaus Iohannis și al PNL, întrucât în toate sondajele de opinie liberalii sunt cotați ca fiind pe locul doi, cu 25-30 la sută din voturi, în spatele PSD cu 35-40 la sută. Dacă s-ar menține alegerile într-un singur tur de scrutin, așa cum a decis Parlamentul, inclusiv partidul condus de Alina Gorghiu a votat atunci în unanimitate, configurația administrației locale ar consacra un PSD dominant, un PNL minor și doi mari câștigători, cu 7-10 la sută din voturi fiecare, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, prin PMP și ALDE. Plus UDMR și ceva independenți. Ceea ce va avea drept primă consecință izolarea PNL în consiliile locale, UDMR și ALDE fiind aliați tradiționali ai PSD, iar PMP fiind respins de către PNL.

 

Surse apropiate Puterii, contactate de EVZ au relatat despre presiunile care s-au făcut din zona Cotroceniului, a serviciilor secrete, a PNL, pentru ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin, iar în cursul zilei de ieri acestea au confirmat că decizia este luată.

 

Ieri, la Curtea de Apel București s-a judecat și procesul pe care Liviu Avram l-a intentat Guvernului. De data aceasta, jurnalistul a cerut instanței sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea articolului ce se referă la alegerea primarilor într-un singur tur. Curtea de Apel a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale și a fixat ca termen data de 18 mai.

 

Pe pagina sa de socializare, Liviu Avram a scris despre consecința imediată pe care o vede:

„Curtea Constituțională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numarul de semnaturi necesare pentru a candida si alegerea primarilor intr-un singur tur. 

Singur faptul ca vom avea un răspuns clar, ferm și argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câștigat bătălia.

Dacă CCR declară neconstituțional articolul cu alegera primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câștigat întreg razboiul”.

 

Liviu Avram scrie și care sunt diferențele între acțiunea  depusă de liberali (și respinsă de judecători) și acțiunea sa: „Este un proces similar cu cel al liberalilor, singura diferență este că ei au cerut anularea HG privind stabilirea datei alegerilor. Diferența dintre cele două hotărâri este ca în cea atacată de liberali nu sunt menționate cele două articole din lege pe care le vrem duse la CCR, pe cand în HG atacat de mine sunt menționate, deci am temei de atac asupra acestui HG, pentru că pune în aplicare articole neconstituționale”. Și astfel un ziarist a corectat eroarea liberalilor. printr-un demers fără precedent.

 

Surse credibile din rândul specialiștilor în drept constituțional au previzionat că deciziile CCR ar putea fi cele așteptate de președintele Klaus Iohannis și PNL, întrucât ele nu schimbă cu nimic caracterul alegerilor, ci doar norma de reprezentare. Adică, în proporție de 90% CCR va declara neconstituționale cele două articole invocate de Liviu Avram și, drept urmare, vom avea alegeri locale în două tururi.

 

(Sursa: EVZ.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here