Jumătatea lunii decembrie este una deosebit de bogată în evenimente la Ateneul din Iași, aducând publicului diversitatea și calitatea cu care a fost obișnuit:
Inaugurarea Pieței de Crăciun a Ateneului – duminică, 11 decembrie, ora 20.00
Weekendul acesta s-a anunțat a fi unul fără zăpadă? Nimic mai fals! Duminică seara, de la ora 20.00, după spectacolul „Peter Pan”, la Ateneul din Iași se va inaugura Piața de Crăciun, un spectacol grandios, cu tunuri de zăpadă, artificii, confetti, ceai cald, vin fiert și, mai ales multă veselie. Nu va lipsi nici Moșul, ce va veni cu sania trasă de reni si le va face tuturor celor prezenți o mare surpriză! Vă așteptăm duminică seara, să luați parte, alături de noi la un show extraordinar de lumină, culoare și bucurie!
Recital de pian „Universul Prieteniei” – luni, 12 decembrie, ora 12.00 în Sala Mică de Spectacole, intrarea liberă
În perioada 12-17 decembrie 2016, Teatrul „Studio Lux Art” Iaşi împreună cu partenerii evenimentului – Ateneul din Iași și Asociația “Universul Prieteniei” Iaşi, organizează spectacole-serbări pentru cei care un an întreg au fost cuminți și au învățat multe lucruri noi și frumoase!
La “Bal cu Moș Crăciun” sunt invitați copiii claselor 0-4!
Dacă vrei să-i spui ceva Moșului, dacă știi un colind sau o poezie, atunci poți fi parte din acest spectacol, care este o dramatizare după celebra poveste “Cenușăreasa”, în regia Inei Paladi, unde copiii-spectatori devin personajele principale alături de Moș Crăciun.
În distribuție: Moș Crăciun-Vitalie Todiraș; Cenuşăreasa-Beatrice Român; Prințul-Ovidiu-Mihai Todiraș; Mama vitregă-Ina Paladi; Sora vitregă-Alice Român; Anul Nou-Cezar-Alexandru Todiraș.
Costume: Anca Ciliac.
Noi vă promitem multă veselie și o atmosferă magică!
Detalii și rezervări la adresă de email: tluxartiasi@gmail.com sau la telefon 0757 479 194
Programul spectacolelor 12 decembrie – 17 decembrie, în intervalul orar 12.00 – 17.00, în Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iași.
Concert de susținere – „Corul Sfântul Ioan Cucuzel” – luni, 12 decembrie, ora 18.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” , preț bilet 10 lei
Concertul Caritabil ,,Din suflet de creștin pentru suflet de copil”, are în vedere două aspecte: pe de o parte cel filantropic iar pe de altă parte de a ne adune împreună. Ce poate fi mai frumos decât să fim toți și să ne bucurăm de Colindele minunate care vestesc nașterea lui Hristos. Felul cum S-a născut Hristos trebuie sa fie îndemn pentru noi spre a ajuta. El S-a născut în iestea din Betleem cu scutec de bumbăcel cum auzim și în colinde, într-o iesle sărăcăcioasă, fiind încălzit de suflarea boilor. Ceea ce facea să stralucească steaua de-asupra peșterii si să vina magii să-i aducă daruri era faptul că Iisus Hristos era Fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria. Acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri, dar și mai mult, să ne pună pe fapte. Să avem acel moment de tresărire că trebuie să ajutăm.
„Acest Proiect își propune să ajute și să se implice în ceea ce privește copiii din zonele rurale. Asociatia Makariotis va avea pentru început două departamente: Departamentul social în care vom încerca să facem pentru început mici tabere în zonele rurale în care vom sustine workshopuri cu copiii și vom desfășura activități interactive și Departamentul folclor care se va ocupa de promovarea valorilor națonale -port și tradiții-. Makariotis în greaca veche înseamnă bucurie. Ei bine asta vrem și noi, să aducem bucurie pe fețele copiilor, alinare în sufletele mamelor și mulțumire în ochii fiecăruia. Începând cu anul 2017 vom definitiva legalizarea Asociației și vom începe cu pași mărunți dar siguri spre a ne desfășura activitatea. Planurile sunt mult mai numeroase și mai mărețe dar începem ușor, ușor și sperăm noi, în doi, trei ani de zile să ne dezvoltăm și să punem toate planurile în aplicare” – Codrin Mihalache organizator și fondator al Asociației Makariotis.
- la ieșirea din sală vor fi câteva cutiuțe pentru donații
- contul în care se pot face donații este: RO40BRDE240SV92299512400 – cu numele Mihalache Codrin fondatorul și președintele asociației
Spectacol de sărbători „SOS Santa” – marți, 13 decembrie, ora 10.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” , intrarea liberă
Marți, 13 decembrie, Școala Gimnazială „Gh.I.Brătianu” din Iași, impreună cu partenerii evenimentului – Ispectoratul Școlar Județean Iași și Ateneul din Iași – organizează spectacolul – concurs „În căutarea lui Moș Crăciun”. Această manifestare este cuprinsă în cadrul proiectului județean S.O.S. santa, aflat la V-a ediție, adresat preșcolarilor și școlarilor din județul Iași. Concurenții vor interpreta o poezie, un cântec, un colind în limba română dar și într-o limbă srăină (limba engleză, italiaă, germană, spaniolă).
Cei mai talentați concurenți din acest an, pot câștiga Trofeul de Popularitate sau Trofeul Festivalului.
Vă așteptăm marți, 13 decembrie, de la ora 10.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” să-I susțineți pe cei mai talentați dintre copiii din Iași.
Conferința „Cum să cresc un copil liber, responsabil și fericit” susținută de către psihoterapeutul Cristina Trepcea- marți, 13 decembrie, ora 18.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”
Cristina Trepcea va fi pentru a treia oară speaker la conferința noastră, iar pe 13 decembrie, la ora 18.00, la Ateneul din Iași, ne va vorbi pe tema ”Cum să cresc un copil liber, responsabil și fericit”. În 2013, a mai susținut două conferințe pentru comunitatea Varlaam despre atenție și despre familie și anturaj, ca factori cheie în performanța școlară. Cristina Trepcea este psiholog și trainer în programe educatve, specialist în comunicare, fost prezentator și producător Pro TV, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului și colaborator Radio Itsy Bitsy.
Înscrierea la conferinţă se face prin completarea formularului de înscriere: http://bit.ly/conferintaCristinaTrepcea
Intrarea este LIBERĂ, dar completarea formularului online vă asigură participarea fără să vă mai înregistraţi la intrare, iar dacă sunteţi cadru didactic, vom avea certificatul de participare deja pregătit.
Spectacol extraordinar „Astăzi, minte-mă frumos!” cu Vasile Muraru și Valentina Fătu Pătrașcu – miercuri, 14 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilete 50 lei/ 25 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari
“Astăzi, minte-mă frumos!” este un spectacol de divertisment – tip variete, vivace, antrenant, în care alternează numere de comedie (scenete, scheciuri, cuplete etc.), cu muzică de bună calitate.
Momentele de comedie sunt susținute de actorii Vasile Muraru și Valentina Fătu, și aduc în fața spectatorilor o multitudine de situații și personaje, bine conturate, de-a lungul spectacolului,
existând multe schimbări de costume. O tânără artistă, carismatică și foarte talentată, va asigura partea
muzicală a acestui spectacol, care durează 2 ore.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 50 lei/ 25 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Proiecție de film documentar „Iași, capitala de război” realizatori Dana și Titus Ceia – joi, 15 decembrie, ora 16.00
“Iași, capitala de război” este un documentar de 33 de minute, realizat de Titus Ceia, Dana Ceia și Alina Titei, care prezintă o perioadă foarte dificilă și aproape necunoscută din decembrie 1917, care a transformat Iașul în capitala de facto a României.
În timpul primului război mondial, pentru doi ani, autoritățile române și familia regală s-au refugiat la Iași, după ce Bucureștiul a căzut în mâinile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. Administrația și familia regală a revenit la București în noiembrie 1918.
“Filmul prezintă o poveste aproape necunoscută din decembrie 1917 la Iași, a încercării nereușite a loviturii de stat care urmarea răsturnarea Regelui, a Guvernului și instaurarea unei Republici Sovietice Române, conspiratorii Rosal și Cornev ratând in extremis lovitura de stat și sfârșind în fața plutonului de execuție. Una dintre poveștile din documentar este despărțirea unei țări de propriul tezaur, o despărțire care a fost liber consimțită și adânc regretată”, a spus Titus Ceia unul dintre realizatori. De asemenea, documentarul prezintă o frescă a acelor timpuri atât de dificile, dar sunt prezentate și niște portrete, cel al Reginei Maria și al Generalului Berthelot. “Acest film este un plan mai vechi de rememorare a momentelor importante ale orașului Iași, momente care au fost din diverse motive excluse din istoriografia comunistă”, a mai spus Titus Ceia.
Conferința „Ai copil. Învată să fii părinte” susținută de scriitorul Mihail Neamțu – joi, 15 decembrie, ora 18.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”
Una dintre frământările parinților secolului XXI este aceea a stabilirii limitelor și acordării încrederii și libertății copilului de a lua singur decizii.
Până unde poate fi acordată libertatea de alegere a copilului, care este granița dintre libertate și responsabilitate, sunt întrebări la care ne va răspunde invitatul nostru, Mihail Neamțu, la conferința “Ai copil. Învață să fii părinte”, de pe 15 decembrie.
Conferința cu tema “Criza libertății în secolul XXI: Între obsesia controlului și curajul responsabilității”, va avea loc pe 15 decembrie, începând cu ora 18.00, la Ateneul din Iași.
Mai multe despre activitatea impresionantă a invitatului nostru găsiți aici: http://www.scoalavarlaam.ro/direct-eveniment/mihail-neamtu-invitat-la-conferinta-ai-copil-invata-sa-fii-parinte .
Înscrierea la conferinţă se face prin completarea formularului de inscriere: http://bit.ly/conferintaMihailNeamtu
Intrarea este LIBERĂ, dar completarea formularului online vă asigură participarea fără să vă mai înregistraţi la intrare, iar dacă sunteţi cadru didactic, vom avea certificatul deja pregătit.
Spectacol de teatru pentru copii „Călătoria omului de zăpadă” Compania teatrală Zum Zum – vineri, 16 decembrie, ora 13.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” , preț bilet 8 lei
Piesa de teatru “Călătoria omului de zăpadă” se bucură de originalitate deoarece este scrisă si regizată de actorii trupei de teatru Zum Zum. Spectacolul este pus în scenă prin tehnica “black light” ce utilizează lumină ultravioletă, culori şi materiale fluorescente care reacţionează la aceasta. Tema este una educativă și tratează subiectul prieteniei într-o manieră deosebită printr-o lungă călătorie a omului de zăpadă până la Polul Sud . Trupa de teatru Zum Zum are o activitate de aproximativ 4 ani și este alcatuită din cele două actrițe-păpușar Andreea Gheorghe și Anca Huțanu care în acești ani de activitate au scris și regizat piese de teatru originale cu teme de actualitate ținând cont mai ales de programa scolară.
Proiecție de film „Inimi cicatrizate” regia Radu Jude – vineri, 16 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei
Filmul “Inimi cicatrizate”, regizat de Radu Jude, câştigător al Premiului Special al Juriului dar şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno este cel mai recent film al regizorului, având premiera în luna noiembrie.
Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.
Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.
„Inimi cicatrizate” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.
Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.
Producătorul filmului este Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.
Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Programul Media – Europa Creativă şi Eurimages.
Radu Jude a câştigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.
Concert de colinde „Christmas Bells” Merci Band Show – sâmbătă, 17 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei
Merci Band a luat naștere la începutul anului 2011, și are în componență pe Adina Răducan- câștigătoarea X-Factor 2014, alături de Maximilian și Sebastian Muntean- semifinaliști Vocea României și Eurovizion. Cei trei membri ai formației au putut fi văzuti în numeroase emisiuni TV, atât solo, cât și în formula Merci Band. Cei trei au avut în ani prestatii foarte apreciate atât de juriu, cât și de public.
Datorită trecutului muzical solo al celor trei artiști, ei abordează în această formulă o varietate largă de genuri muzicale, având la bază armonii vocale complexe, aranjamente proprii, și o viziune ce se axează prioritar pe performanța muzicală. În spectacole își adaptează playlist-ul în funcție de public și cerințe, fie într-o variantă mai ritmată, fie pe piese mai lente, de atmosferă.
Ateneul din Iași vă invită duminică, 17 decembrie 2016, ora 19.00 la Concertul de Colinde ”Christmas Bells”, susținut de Merci Band!
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Concert extraordinar „Așteptând Crăciunul” Grigore Leșe și Corul Academic Byzantion – duminică, 18 decembrie, ora 20.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 50 lei/ 25 de lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari
Grigore Leșe a pregătit pentru acest concert, ”Așteptând Crăciunul”, așa cum ne-a obișnuit să ne dăruiască în preajma sărbătorilor de iarnă, momente care să ne primenească pentru a întâmpina cum se cuvine, împreună, Nașterea Mântuitorului.
Artistul propune publicului o seară în care muzica tradițională se va împleti cu muzica bizantină, intr-un spectacol care va aduce în lumină colinde străvechi, cântece de stea, cântece care au însoțit dintotdeauna sărbătorile de iarnă ale românilor, vorbind despre dorurile, preocupările și credințele noastre.
Născut pe 20 februarie 1954 la Stoiceni, în Țara Lăpușului, Grigore Leșe a studiat fagotul la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, obținând titlul de Doctor în Muzică cu calificativul Summa cum Laudae, în 2003, tema studiului tezei sale de doctorat fiind doina. În 2010, a fost distins cu titlul Honoris Causa de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad. Este profesor asociat al Facultății de Litere a Universității București, unde predă cursul de etnomuzicologie și realizează seria de televiziune ”La porțile ceriului”, la TVR, serie pentru care a primit în 2007 Marele Premiu al A.P.T.R., precum și multe alte premii naționale și internaționale.
Discografie: ”Cântec pastoral”(casa de discuri Amori-Lausanne) 1996, ”Cântece de cătănie și hori”(Societatea de Concerte Bistrița) -2000, 2003, ”Horile vieții” și ”Așteptând Crăciunul”(Roton), 2005, ”Grigore Leșe-Le chant de Lăpuș”(Ocora RFI, Paris), 2009, ”Grigore Leșe și aromânii fârșeroți”(A&A Records) 2011, ”De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”(Humanitas Multimedia), 2011.
”Eu dacă nu aş mai hori, aş muri. Când eram copil, de multe ori m-am întrebat, păsările de ce cântă? Ele atrag atenţia că sunt stăpâne pe locul ăla. Ele ştiu că acolo zboară, acolo sunt pădurile lor. Dar omul? Omul cred că horeşte ca să-şi afle locul în lume. Mă, Leşe, tu de ce horeşti? Ca să mă stâmpăr. Eu când sunt supărat, horesc şi devin fericit”, declară Grigore Leșe.
Ateneul din Iași vă invită duminică, 18 decembrie 2016, ora 20.00 la Concertul Extraordinar „Așteptând Crăciunul” ,susținut de Maestrul Grigore Leșe și Corul Academic Byzantion.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 25 lei/ 50 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.