De unde este adusă carnea de porc vândută în supermarket-uri. „DOAR 10% provine din România”

Un studiu independent realizat de cercetători din cadrul ASE arată că carnea de porc vândută în marile supermarket-uri din România provine în proporție de doar 10% din fermele autohtone. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că sectorul agricol românesc suferă, iar importul masiv de carne de porc contribuie la accentuarea deficitului comercial.

În anul 2016, România sacrifica în abatoare 4,6 milioane de porci, dar anul trecut această cifră a scăzut la 3 milioane din cauza epidemiei de pestă porcină africană. Consumul ridicat de carne de porc în țară face ca supermarket-urile să importe cantități semnificative de carne, iar doar 10% din aceasta este de proveniență locală.

Cifrele sunt alarmante, mai ales că piața internă înregistrează un deficit comercial de 25% în ceea ce privește mâncarea procesată. Carnea de porc contribuie anual la un deficit comercial de 830 de milioane de euro. Deși România are un potențial natural semnificativ în acest domeniu, importurile masive afectează producția internă.

Efectele negative ale importurilor de carne de porc sunt evidente, cu o datorie pe cap de locuitor de aproximativ 335 de euro în categoria animale vii și produse animale. Importurile au generat o datorie totală de aproape 4 miliarde de euro pentru țară.

Carnea de porc vândută în România provine, în cea mai mare parte, din țări cu producție puternică, precum Germania, Spania, Franța, Polonia și Italia, care depășesc semnificativ producția internă a României. De exemplu, Germania are o producție de 8,2 milioane de tone de carne de porc, iar România doar 1 milion de tone. Consumul mediu de carne de porc pe locuitor este și mai semnificativ în aceste țări comparativ cu România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here