De ce se îmbolnăvesc bebeluşii atât de des şi care ar fi soluţia?

 

 

Bebeluşii se îmbolnăvesc frecvent deoarece sistemul lor imunitar este foarte „uituc”, spun cercetătorii. Este o descoperire importantă, pe baza căreia oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă mai bine procesul de imunizare şi să creeze, în viitor, „vaccinul perfect”.
 

Studiile pe şoareci de laborator au arătat că animalele de vârstă mică răspund la infecţii mai rapid şi mai puternic decât adulţii – au un sistem imunitar mai reactiv – dar imunitatea creată durează puţin.

 

Imunizarea prin vaccinuri „învaţă” sistemul imunitar să îşi „amintească” anumiţi agenţi patogeni, astfel încât, atunci când organismul este expus la aceştia, are deja pregătite celulele imunitare şi anticorpii pentru combaterea infecţiei respective.

Însă, la copiii mici, acest efect – imunitatea conferită prin vaccinare – dispare rapid, ceea ce necesită repetarea vaccinării (rapel).

 

„Vaccinul perfect”, spune imunologul Brian Rudd de la Colegiul de Medicină Veterinară, „ar fi reprezentat de o singură doză de vaccin, administrată la naştere, şi care să confere imunitate durabilă.” ”Un astfel de vaccin nu există încă deoarece nu înţelegeam de ce bebeluşii îşi pierd rapid imunitatea.”

 

Mulţi specialişti credeau că bebeluşii se îmbolnăvesc des deoarece sistemul lor imunitar are un răspuns slab la infecţii. Noul studiu arată că, dimpotrivă, sistemul imunitar al copiilor mici reacţionează rapid şi puternic la infecţii, producând celulele T necesare luptei cu patogenii, dar acestea se distrug apoi rapid. Prin contrast, la adulţi aproximativ 10% din celulele T create de organism cu ocazia unei infecţii persistă în „memoria imunitară” pe termen lung a organismului, fiind astfel capabile de un răspuns rapid în cazul unei noi infecţii.

 

Descoperirile ar putea duce la găsirea unor căi de a imuniza mai eficient copiii. Cercetătorii speră să găsească o modalitate de a face celulele imunitare ale nou-născuţilor să se comporte mai asemănător cu cele ale adulţilor în ceea ce priveşte modul în care „învaţă” din vaccinuri şi răspund la infecţii.

 

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here