despre iluziile alegătorului de duminică și viața care continuă de luni
Indiferent dacă iohanisto-liberalilor le va ieși sau nu schema cu anticipatele obligatorii, presante și salvatoare de patrie, în curînd veți auzi iar, cel puțin cu ocazia alegerilor locale, vechile refrene mobilizator-electorale :e
Trebuie să mergem neapărat la vot.
Dacă nu votezi, nu contezi.
Puterea e în votul tău .
Cu un vot, le dai peste bot .
Ziua votului e ziua cea mai importantă zi pentru cetățeni.
Dacă n-ai votat, atunci nu mai ai dreptul să hămăi după asta .
Dacă nu votezi, lași mafioții să facă legea pentru tine.
Nimeni nu-i perfect, deci trebuie să alegem răul cel mai mic .
Etc .
Niște prostii, toate vorbele astea responsabile și pline de civism . Pardon, scuzați. Da, puteți să vă uitați lung, chiorîș, ironic, scandalizați etc . Dar , dacă aveți puțină răbdare, vă explic.
A crede că o zi de înfoiere civică rezolvă coșmarurile unui somn de patru ani e ca și cum ai îngrășa porcul societății în ajunul unei apocalipse periodice . Atenție la cuvîntul „ periodice “ , fiindcă el e una dintre cheile problemei .
Pe scurt : cam 95 % dintre cetățenii Estului sălbatic post-comunist stau, vreme de patru ani, la umbra peșterii cotidiene . Se uită cum curge apa pe pereții din peșteră ; se uită cum vin ursul, lupul sau tyranozaurul și mai iau cîte un un copil, cîte o femeie, cîte un mascul ( nu direct, ci prin spitalul de peșteră, poliția de peșteră, justiția de peșteră , explozia de peșteră, alimentele de peșteră, apa de peșteră, aerul de peșteră etc ) ; se uită cum plouă prin borta din acoperișul de peșteră ; se uită cum se adună apa în borțile vechi și noi, înflorite în drumurile dintre peșteri ; etc. Și-i înjură pe primarul de peșteră, pe deputatul de peșteră, pe ministrul de peșteră, pe președintele de peșteră etc . Pe urmă romînezul majoritar se uită la un talk-show intelligent, nu ca acela la care se uită vecinul de peșteră. Apoi bea un rachiu ( ori un coniac, după buget ), sau merge la un film de artă ( ori la „ Lacul lebezilor “ , depinde de peștera mentală în care locuiește ) .
Pe urmă doarme, treaz, patru ani . Și, brusc, precum musculița de oțet ( sau frumoasa din pădurea adormită, depinde de peșteră ) , omul nostru responsabil se trezește la viață civică . Are opțiuni ferme . E gata să se ia de gît cu toată lumea. Dă sfaturi pline de înțelepciune . Dă din cap, filosofic . Asta în funcție de peșteră , desigur .
O să-mi spuneți că omul nostru se informează zilnic. Că internetul a mărit enorm libertatea de informare și puterea informației . Că vorbesc prostii, ca să mă aflu în treabă și să fac oleacă de tărăboi, ca să-mi citească fraierii prostiile .
Posibil . Dar mi-ați putea spune, atunci, de ce avioanele de pasageri, oricît de mega-hiper/ultra/super- sofisticate ar fi , oricît de bucșite ar fi cu tehnologie de ultimă oră , tot au nevoie de piloți … ? De ce, pentru un zbor normal și o aterizare sigură, nu ajunge pilotul automat, dar e nevoie de oameni vii, care să păzească mașinăriile mecanice, electrice, electronice și de care or mai fie ele … ?
Dacă dumneata, stimate cetățean indignat, ai lăsat mașinăria politicii de capul ei, vreme de patru ani, chiar crezi că ea, mașinăria politică, are măcar atîta obraz cît are un pilot automat de avion ?
Aaa, dar parcă spuneați că politica e ceva murdar, o formă de prostituție legală ( asta în traducere decentă ). Păi, atunci, cum te lași dumneata, stimate cetățean indignat și inteligent, pe mîna unor mizerii imorale … ?
Nu vi se pare că, totuși, e ceva teribil de bizar ? Pe de o parte, politicienii sînt niște lepădături, după cum reiese din majoritatea opiniilor populare . Pe de altă parte, poporul își transmite suveranitatea acelor lepădături, și vreme de patru ani le lasă să-și facă de cap, mulțumindu-se doar să le înjure , la un rachiu, la un coniac sau la un lac al lebezilor. Nu, am scris corect : lebezile sînt niște gîște care se cred lebede .
Ca să nu mai întindem prea mult cauciucul : dacă vrei ca politicienii să n-o ia hăisa și să nu te mai trateze ca pe un prost, stai cu ochii pe ei patru ani . Te organizezi în asociații civice. Reale, nu doar din cele de păpat parale. Scrii sesizări, memorii, le ceri socoteală, îi dai în judecată . Organizezi mitinguri , marșuri de protest . Sub geamul lor de la primărie, parlament, guvern, președinție . Sau de la poliție, procuratură, judecătorie etc. Fiindcă și acolo tot despre politică e vorba . Ș.a.m.d.
A, e greu, complicat … ? Nu e timp, nu sînt bani, o să se supere șeful, cumătrul, vărul de la mitropolie, cumnatul de la fisc … ? Păi, om bun, dacă e greu, las-o așa . Poate vine Moș Crăciun și le rezolvă . Sau Sfinții Ierarhi Somnilius și Iluzius, episcopii Himeriei .
Cum rămîne atunci cu răul cel mai mic, pe care îl tot votați de vreo 30 de ani … ? Da, așa e, viața e povestea alegerii răului cel mai mic . Înțepătura și febra vaccinului sînt răul cel mai mic, comparativ cu prăpădul bolilor pe care le previn. Cu o condiție : virusul din vaccinuri trebuie să fie mort, ca să vindece .
Vi se pare că virușii pe care i-ați votat, de 30 de ani, au fost răul cel mai mic … ? V-au vindecat cumva …. ? Măcar de iluzii … ? Da, știu, fetele mari și călugării sînt la mănăstire, nu în politică. Nu despre asta e vorba. Ci despre faptul că, după 30 de ani, poate că ar fi cazul să vă gîndiți care e, totuși, răul cel mai mic … ? Să votezi o dată la patru ani, iar lucrurile să rămînă aproape neschimbate, sau să nu votezi, dacă nu te simți reprezentat de nimeni, și să te aduni cu cinci prieteni și opt amici, ca să înființați o asociație de trezire la realitate și acțiune concretă ?
Dacă dați din mînă, a lehamite , vă urez somn ușor . Și, înainte de a vă începe ciclul nocturn de patru ani, vă mai spun doar atît : asta e o roată déjà inventată . Oamenii ăia din Vest, pe care îi invidiați uneori, asta au făcut . Nu, nici la ei n-a venit Moș Crăciun .
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.