Fumatul imediat după masă poate crește riscul de dezvoltare a problemelor grave de sănătate. Specialiștii avertizează că efectele nocive ale fumatului sunt mai mari atunci când este combinat cu mâncarea, deoarece fumatul afectează întregul sistem digestiv.
Atunci când fumezi, toxinele ajung în toate celulele organismului, iar monoxidul de carbon reduce cantitatea de oxigen transportată de sânge. Nicotina este rapid absorbită în sânge, reducând absorbția unor vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C sau acidul folic. Combinând fumatul cu alimentația în exces, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, cu efecte nocive de până la zece ori mai mari pentru cei care fumează imediat după masă.
Renunțarea la fumat este cea mai bună opțiune pentru o viață sănătoasă. În doar 20 de minute de la ultima țigară fumată, pulsul și tensiunea arterială se normalizează. După opt ore, nivelul de monoxid de carbon scade, iar oxigenarea sângelui revine la normal. Riscul de infarct miocardic scade în 24 de ore, iar gustul și mirosul se îmbunătățesc în două zile. După o lună, simptomele precum sinusurile blocate și dificultățile de respirație dispar, iar starea de oboseală se reduce, oferind mai multă energie. După un an de renunțare la fumat, riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate, iar după zece ani, riscul devine egal cu cel al persoanelor nefumătoare. După 15 ani, fostul fumător poate fi considerat din toate punctele de vedere o persoană nefumătoare.