De ce i-au pus oamenii de ştiinţă ochelari 3D acestei insecte?

Noi, oamenii, beneficiem de vedere 3D, dar această caracteristică nu există la toate animalele. Singurele nevertebrate despre care se ştie că ar poseda această însuşire sunt călugăriţele, insecte prădătoare cărora capacitatea de a vedea 3D le conferă o precizie extraordinară în atac. Oamenii de ştiinţă studiază aceste insecte pentru a afla dacă performanţele lor vizuale pot fi imitate cu ajutorul unor sisteme robotice. În acest scop, au echipat călugăriţele cu cei mai mici ochelari 3-D realizaţi vreodată!
 

Studiile sunt conduse de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, interesaţi să afle dacă aceste insecte au un mecanism al vederii 3D diferit de cel prezent la om. 

Minusculii ochelari 3D sunt fixaţi temporar pe capul animalului, folosind drept „lipici” ceara de albine. Călugăriţele sunt ţinute în faţa unui ecran de computer, pe care sunt prezentate imaginile tridimensionale ale unor ţinte mobile.

Studiind reacţiile insectei, specialiştii speră să afle dacă ele procesează stimulii vizuali 3D în acelaşi mod ca şi oamenii or dacă folosesc un alt mecnism.

Dacă vor afla că modul în care călugăriţele prelucrează imaginile 3D est foarte diferit de cel al omului, această descoperire ar putea deschide căi noi de proiectare a unor algoritmi mult mai simpli pentru a programa vederea 3D în cazul unor roboţi, au explicat cercetătorii.

Chiar dacă se va constata că mecanismul vederii 3D este aceleşi la călugăriţe ca şi la om (adică perceperea „adâncimii” se face prin compararea diferenţelor dintre imaginea obiectului văzut cu ochiul stâng şi imaginea aceluiaşi obiect văzută cu ochiul drept), studiul tot va oferi informaţii valoroase privind evoluţia vederii 3D, informaţii ce vor putea fi aplicate în tehnologie.

 


 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here