În condițiile în care Volodimir Zelenski a anunțat la începutul săptămânii că Odesa va fi cel mai probabil următoarea țintă a forțelor armate ruse, locuitorii acestui oraș se pregătesc de un potențial atac devastator.
Amenințarea pare reală, având în vedere că alte localități din regiune au fost deja distruse de bombardamente.
Civilii care au rămas în Odesa, după valul de refugiați care au părăsit orașul plecând spre granițele cu România, întind capcane pe străzi, dar nu uită să-și protejeze monumentele. Și au ce.
O serie de fotografii care surprind momentul în care unul dintre simbolurile Odesei, statuia ducelui Richelieu, este protejat cu saci plini cu nisip a devenit virală pe internet. Pare un avertisment adresat întregii lumii care ar putea pierde o adevărată comoară, dacă Odesa, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, ar deveni ținta atacurilor aeriene.
Important port la Marea Neagră, Odesa este cu siguranță printre cele mai cosmopolite orașe din sud-estul Europei. Tocmai pentru că are deschidere la mare, orașul ucrainean a fost punct de atracție pentru negustorii albanezi, armeni, bulgari, francezi, greci italieni, polonezi, evrei și ruși, iar arhitectura este specifică marilor capitale europene. Prezența minorităților etnice explică de ce în acest oraș ucrainean denumirea străzilor este inspirată de comunitățile etnice care au locuit și încă locuiesc aici, strada Franțuzskaia (franceză), Italianskaia (italiană), Grețiaskaia (grecească), Evreiskaia (evreiască), Arnautskaia (albaneză) etc.
Până la debutul acestui conflict armat, Odesa a fost una dintre principalele atracții turistice din sud-estul Europei, concurând la numărul de turiști cu Budapesta, Praga și chiar cu Istambul.
De departe Treptele Potemkin reprezintă nucleul în jurul căruia gravitează viața turistică din Odesa, spectaculoase mai ales prin perspectiva pe care o oferă asupra portului. Cunoscute și sub denumirea de Bulevardul de Scări, monumentul are nu mai puțin de 192 de trepte care se desfășoară pe o lungime de aproape 150 de metri. Treptele Potemkin reprezintă cel mai bun loc pentru a admira portul din Odesa, fiind totodată și platou de filmare pentru nenumărate pelicule, dar și sursă de legende urbane.
În vreme de pace, strada Preobrajenska era artera căutată de turiști tocmai pentru că duce în centrul istoric al orașului, spre parcul din Piața Sorbona, dar mai ales spre strada Deribasivska (pietonală) unde se află cafenele, baruri, restaurante și magazinele cu suveniruri.
Pe 1 aprilie, în fiecare an, pe această arteră pietonală se organiza Festivalul Umorului (Odessa Humorina), perioadă în care participanții și vizitatorii poartă costume amuzante.
De-a lungul acestei străzi sunt amenajate spații de odihnă, Urban Garden, Monumentul celor Douăsprezece Scaune ridicat în memoria cărților lui Petrov și Ilf, dar tot aici se află magazinele unor designeri celebri și se organizează târguri de antichități.