Oricât te-ai strădui, grădina casei tale nu arată ca în reviste. Asta deoarece nu ai apelat la serviciile unui peisagist profesionist. Dacă știi la cine să apelezi, rezultatul va fi cu totul altul. Cum să alegi peisagistul potrivit, ce să-i ceri acestuia și cât de costisitoare este această pasiune, aflăm de la Daniel Curcudel, un profesionist în domeniu.
1.Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Cum au fost începuturile?
Nu pot spune că este vorba de o afacere deoarece nu trăiesc din chestia asta, încă nu am ajuns la acel nivel încât să trăiesc din așa ceva, dar încerc să promovez acest hobby al meu care, pe zona Moldovei, nu este atât de dezvoltat și poate că în viitorul apropiat va deveni și o afacere .Începuturile au fost destul de tulburi să spunem așa, deoarece au fost două etape, iar prima etapă a fost când m-am săturat de grădina clasică, cea rustică și am zis să fac un iaz. Văzusem la un centru de vânzări plante un mini-iaz, o baltă mai bine spus, ceva micuț cu o cascadă făcută din fibra de sticlă,iar când am întrebat prețul m-am cam speriat sincer. Atunci am luat decizia să îmi fac singur iazul. A fost un iaz simplu făcut dintr-o folie cu o cascadă din piatră bricolată de mine, o pompă de recircularea apei și cam atât. Am aruncat peștii acolo și gata iazul. Treaba nu mergea cum trebuie deoarece apa se înverzea, peștii nu se vedeau, nu creșteau, iarna trebuia să-i mut în casă și să îi țin într-o cadă în camera centralei, astfel am hotărât să schimb din nou grădina. De aici a pornit cea de a doua etapă, în care am început să citesc foarte mult despre construcțiile iazurilor, despre cum funcționează sistemele de filtrare, despre bacteriilebenefice și cele rele, despre cum faci să creezi un ecosistem acvatic. Țin minte că nu se găseau în România informații referitoare la construcția iazului și la creșterea de crap koi și eram câțiva pasionați din țară care discutam pe un forum de acvaristică despre pasiunea noastră comună, unde fiecare venea cu idei, cu tot felul de sisteme bricolate acasă și multe alte chestii cu care fiecare încerca să își îmbunătățească iazul.Când am crezut că am acumulat destulă informație, am început construcția propriului meu iaz profi și a ieșit ceea ce se vede în poze. Bineînțeles, în timp, am mai modificat câte ceva, astfel am învățat din greșeli și experimente . Văzând cineva iazul meu, i-a plăcut foarte mult, mi-a propus să îi fac și lui unul și cam așa a început tot.
- Ce fel de servicii oferiți? Care sunt ultimele tendințe în acest domeniu?
Nu am un catalog standard cu serviciile pe care le ofer. Trebuie să te mulezi după necesitățle clientului, în general construiesc iazuri cu sau fără pești, cascade cu luciu de apă sau fără. Depinde foarte mult de ce își dorește clientul, iar eu vin cu idei care să îi îndeplinească dorințele.Nu am servicii fixe și, cu riscul de a mă repeta, nu este o afacere, ci mai degrabă o idee de afacere care, sper eu, într-o zi va deveni o sursă de venit principală.
- Care este profilul clientului dumneavoastră?
Nu am făcut un profil al clientului meu. Oricine iubește natura și vrea să aibă o oază de liniște și relaxare, unde apa curge lin, iar peștii alunecă ușor sub razele soarelui, poate fi un posibil client.
- Care a fost cel mai dificil proiect pe care l-ați realizat?
Cel mai dificil proiect, unul foarte drag mie, a fost o piscină naturală, o piscină în care filtrarea se realizează cu ajutorul plantelor și a bacteriilor benefice, unde nu găsim chimicale pentru dezinfecția apei, substanțe pentru reglarea PH-ului, care nu miroase a clor și nu ne irită pielea și ochii. Este o apă curată unde găsim viață și în care natura își face treaba.
- Cum a evoluat clientela ieșeană de-a lungul timpului?
Consider că este mult de lucrat la evoluție. Suntem încă la început în ceea ce privește acest domeniu, cel puțin pe zona Moldovei.
- Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să pornească o astfel de afacere?
Nu ștu să dau sfaturi… să se aștepte la multă muncă, să citească mult și să se documenteze foarte bine. Să pună accent pe filtrarea iazului pentru că filtrarea este inima, fără filtrare nu faci nimic. Dacă filtrarea este corectă atunci totul va funcționa bine.
- Se poate trăi dintr-o astfel de afacere în România?
Nu mă pot pronunța deocamdată. Sunt la stadiul de hobby spre afacere și sper să evolueze până la stadiul în care să pot trăi exclusiv din asta.
- Ce planuri de viitor aveți?
Sper la cât mai mulți doritori de astfel de iazuri, la cât mai mulți pasionați de crapul koi și lumea asta a apelor.
Andei VILICHE
Un iaz de gradina cu crapi japonezi este o adevarata relaxare.