Dan Fiterman: ”Mi s-a cerut șpagă pentru acreditarea Arcadia”. DNA a refuzat să ancheteze cazul

Război total între rețeaua medicală Arcadia și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Conflictul a pornit în timpul procesului de acreditare a Spitalului de cardiologie Arcadia Cardio, când inspectorii ANMCS au constatat că unitatea medicală nu respectă mai multe proceduri medicale și nu îndeplinește unele condiții specifice. Patronul Arcadia, Dan Fiterman a acuzat pe  cei doi inspectori de abuz și hărțuire. În timpul controlului a trimis mai multe notificări către ANMCS prin care le-a acuzat pe cele două evaluatoare că și-au depășit atribuțiile și că încearcă cu orice preț să găsească motive pentru a nu acorda acreditarea spitalului său. Fiterman a solicitat ANMCS înlocuirea echipei de evaluare, însă autoritatea nu l-a băgat în seamă. Totul a culminat cu o plângere la DNA Iași în care patronul Arcadia  acuza inspectorii ANMCS că i-au cerut șpagă pentru a-i acorda acreditarea Spitalului Arcadia Cardio. Plângerea penală a fost înregistrată pe 29.03.2023, iar a doua zi DNA i-a răspuns că nu este de competența sa să ancheteze fapte de corupție și a declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. În aceeași zi, Fiterman a notificat autoritatea că a făcut plângere penală la DNA împotriva celor două evaluatoare, iar ANMCS le-a retras și a suspendat procesul de acreditare până la soluționarea dosarului. Câteva luni mai târziu Arcadia a notificat ANMCS că se retrage din procesul de acreditare și renunță la evaluarea unității medicale.

 

Scandal între rețeaua medicală Arcadia, patronată de familia Fiterman, și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), instituție subordonată Ministerului Sănătății, care se ocupă cu acreditarea spitalelor din România. Totul a plecat de la acreditarea Spitalului de Cardiologie Arcadia Cardio, proces de evaluare pe care inspectorii ANMCS l-au demarat în primăvara anului trecut. Fiterman a dorit să acrediteze secția de Cardiologie a Arcadia ca spital de sine stătător, iar documentul trebuia să fie emis în urma evaluării ANMCS. În martie 2023, două evaluatoare de la Autoritate a venit la Arcadia pentru verifica la fața locului unitatea medicală, personalul și procedurile de lucru. Nemulțumit de modul cum a decurs evaluarea, Fiterman a făcut mai multe sesizări la ANMCS și a solicitat înlocuirea celor doi inspectori. Starea conflictuală a degenerat și a culminat cu depunerea unei plângeri penale de către Dan Fiterman la DNA Iași pentru abuz în serviciu și mită împotriva celor două evaluatoare.

ANMCS: procedurile medicale trebuie invalidate!

Pe 27 martie 2023, o echipă de la ANMCS a sosit la unitatea medicală pentru a face o evaluare a activității Arcadia Cardio. În timpul procesului de evaluare, echipa ANMCS a constatat o serie de neconformități și nereguli în cadrul activității unității medicale pe care le-au adus la cunoștința reprezentanților Arcadia. Inspectorii de la Autoritate au menționat încă din prima zi că toate procedurile medicale trebuie invalidate, din moment ce societatea citează dintr-un act normativ abrogat (ordinul 975/2012 a fost aprobat, fiind înlocuit cu ordinul 1312/2020), detaliu contestat de Arcadia. La acestea s-au adunat și alte constatări care au sporit starea de iritare a patronului Arcadia. Nemulțumit de modul cum decurge evaluarea, patronul Arcadia, Dan Fiterman a transmis mai multe notificări către ANMCS. Fiterman le-a acuzat pe cele două evaluatoare că au hărțuit angajații Arcadia, că au un comportament abuziv, că solicită documente și informații care exced procesului de acreditare și că au înregistrat convorbirile cu angajații săi fără a le aduce la cunoștință acest lucru.

”La data de 29.03.2023 am formulat și transmis către ANMCS sesizarea nr.75. Am fost programați pentru evaluare conform planului multianual. În perioada de previzită au fost solicitate și încărcate în aplicația Capesaro documente suplimentare, în condițiile în care documentele necesare validării indicatorilor existau în aplicație, unele dintre ele în mod excesiv solicitate suplimentar”, au susținut cei de la Arcadia.

Câte o plângere pentru fiecare zi de evaluare

Fiterman a solicitat ANMCS înlocuirea echipei de control, considerând că se caută nod în papură pentru a nu-i fi acordată acreditarea. Arcadia a transmis zilnic notificări sau plângeri la ANMCS cu privire la nemulțumirile legate de procesul de evaluare.

”În data de 29.03.2023 am solicitat suspendarea vizitei de evaluare fără penalizarea unității Arcadia Cardio, dar cu penalizarea membrilor comisiei de evaluare. Totodată am solicitat reluarea procedurii de evaluare cu desemnarea unei noi comisii și emiterea unui document prin care se întrerupe procedura de evaluare. În ziua 3, respectiv în ședința de deschidere a acestei zile, directorul medical operațional a observat că led-ul telefonului d-nei evaluator se aprindea cu intermitență, semn care indica că telefonul acesteia înregistra conversația purtată în cadrul ședinței. În data de 30.03.2023 am semnalat în scris către ANMCS, prin sesizarea 79: în completarea argumentației prezentată prin sesizarea comunicată în data de 29.03.2023, prin care semnalam grave deficiențe ale comportamentului echipei de evaluatori desemnați pentru vizita de evaluare la sediul subscrisei (…) În data de 30.03.2023 am revenit către ANMCS cu o nouă sesizare, nr.80. Situația de fapt de scrisă de subscrisa ne plasează în poziția de victimă a unui abuz de putere din partea celor doi evaluatori desemnați, suportând consecințele unui prejudiciu moral, o gravă atingere adusă unității nostre, dar și o situație de incertitudine și prelungire a etapei de evaluare ce ar fi trebuit să se finalizeze în etapa vizitei la data de 30.03.2023.  Mai subliniez încă o dată faptul că nu intenționăm în nici un caz să ne retragem din procesul de acreditare. Dimpotrivă, dorim să continuăm procesul de acreditare, însă urmărim să beneficiem de o evaluare corectă și imparțială din partea evaluatorilor”, spune Dan Fiterman.

”Mi s-a cerut șpagă pentru acreditare! Am rămas blocat”

Pe 29.03.2023, Dan Fiterman a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, în care le-a acuzat pe inspectoare că au cerut mită pentru a-i acorda acreditarea.  

”În același context și văzând gravitatea situației de fapt, precum și conduita total neprofesionistă a comisiei de evaluare, la data de 29.03.2023 am formulat o plângere penală, vizând: săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Finalmente, am înțeles că atitudinea celor doi evaluatori era de fapt mânată de necesitatea de a obține foloase materiale și, de aceea, probabil în 29 martie la ședința de lucru de deschidere au reacționat mai dur ca în orice altă zi, pentru că eu, urmare a solicitărilor din 28 martie nu am dat curs. Marți, 28 martie 2023, la ore diferite, am fost abordat de ambele doamne. Mi-a menționat că are o firmă care activează tot în domeniul medical și că prin acea firmă i se pot plăti bani ca să treacă totul cu brio la Arcadia Cardio și că în funcție de timpul de reacție nu se va continua cu șicanele din cadrul evaluării. Discția a avut loc pe holul secretariatului- birourile din sediul din Iași, strada Cicoarei, nr.2, provocată de aceasta, fără a fi de față alte persoane. Singura mea reacție a fost de blocaj”, precizează Dan Fiterman în plângerea depusă la DNA.

DNA nu anchetează fapte de corupție

Arcadia a trimis plângerea penală pe 29 martie 2023 la DNA, iar procurorii au comunicat o zi mai târziu că faptele sesizate nu sunt de competența lor. Dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Motivația DNA este cel puțin curioasă. Plângerea făcută de Fiterman se referă la fapte de corupție, respectiv abuz în serviciu și mită, comise de către funcționari publici în exercițiul funcțiunii. DNA Iași a anchetat totuși dosare cu instructori auto, deși acest tip de fapte nu erau de competența procurorilor anticorupție.

Au renunțat la acreditare

Ciudat este faptul că Dan Fiterman a anunțat ANMCS că a depus plângere penală împotriva echipei de evaluare. Chiar în ziua în care a depus plângerea la DNA Iași. Ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la credibilitatea demersului său penal și a realității faptelor descrise. ANMCS a decis suspendarea imediată a procesului de acreditare până la soluționarea cauzei penale și retragerea echipei de la Iași. În august 2023, Arcadia a cerut retragerea din procesul de acreditare.

”Precizăm că de la data suspendării vizitei de evaluare la Arcadia Cardio SRL prin Ordinul președintelui ANMCS nr.83/30.03.2023 până la data prezentei, nu am primit nicio comunicare oficială care să evidențieze decizia ANMCS referitoare la procesul de evaluare în vederea acreditării unității sanitare cu paturi Arcadia Cardio SRL. Vă comunicăm decizia Arcadia Cardio SRL de a solicita retragerea din ciclul de acreditare.”, se arată într-o adresă a celor de la Arcadia din august 2023.

Vlad ROTARU

Rareș Neamțu

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here