CV-ul aproape perfect. Specialiștii te învață ce trebuie să scrii și ce trebuie să eviți

Cu o concurenţă atât de puternică pe piaţa muncii, micile greşeli în CV-ul dumneavoastră pot face diferenţa între a reuşi sau nu la un interviu. Specialiștii din cadrul Rețelei Europene de Servicii pentru Ocuparea forţei de Muncă (EURES) oferă câteva sfaturi pentru un CV de succes.

 

Iată ce recomandă specialiștii în recrutare:

 

1. Verificaţi de două ori ortografia şi gramatica

 

Da, o spunem cu toţii, dar greşelile simple de ortografie şi gramatică din CV‑uri rămân încă cea mai frecventă nemulţumire reclamată de angajatori. Greşeli simple în CV vă trimit direct în teancul „Nu”, oricât de bune ar fi calificările şi experienţa dumneavoastră profesională. Cereţi cel puţin la doi prieteni sau membri ai familiei să vă citească şi să vă verifice CV-ul înainte de a-l trimite. Dacă vă depuneţi candidatura într-o altă ţară, încercaţi să găsiţi un vorbitor nativ care să vă verifice CV-ul.

 

2. Păstraţi CV-ul scurt

 

Majoritatea angajatorilor vor dispune numai de un minut sau aproximativ un minut pentru a arunca o privire pe CV-ul unui candidat. Dacă sunteţi proaspăt absolvent de liceu sau facultate şi aveţi deja un CV lung de opt pagini, angajatorii nu vor crede că aţi realizat atât de multe, vor considera numai că nu ştiţi să scrieţi clar şi concis. Verificaţi secţiunea Condiţii de viaţă şi de muncă pe portalul EURES pentru a avea informaţii specifice despre ţara în care vă trimiteţi candidatura sau creaţi‑vă propriul CV Europass în secţiunea Căutare CV-uri a Portalului mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă.

 

3. Întrebuinţaţi cuvinte relevante

 

Asiguraţi-vă că CV-ul dumneavoastră este relevant pentru locul de muncă pentru care candidaţi. Dacă angajatorii solicită competenţe manageriale sau experienţă profesională anterioară, asiguraţi-vă că menţionaţi vizibil acest lucru în CV-ul dumneavoastră. Întrebuinţaţi cuvinte cheie, cum sunt „de conducere” sau „cu experienţă”, dar clarificaţi prin exemple de perioade în care aţi realizat aceste lucruri (vezi sfatul 5).

 

4. Evitaţi perioadele lipsă în CV

 

În contextul actual, este normal ca oamenii să aibă perioade lipsă între locurile de muncă ocupate, perioade în care şi-au căutat de lucru sau au călătorit. Regula generală este că nu trebuie să explicaţi perioadele lipsă cu o durată de maximum trei luni, dar trebuie să le explicaţi pe cele cu o durată mai lungă decât cea menţionată. Fiţi corecţi, dacă aţi petrecut şase luni în căutarea unui loc de muncă, scrieţi o propoziţie pentru a preciza acest lucru, angajatorii sunt mult mai înţelegători decât credeţi.

 

5.     Daţi exemple specifice

Este foarte plăcut să spuneţi că sunteţi „responsabil” sau că aveţi „competenţe bune în comunicare”, dar acestea sunt afirmaţii care înseamnă puţin pentru un angajator; daţi exemple specifice din ceea ce aţi făcut. Dacă aţi lucrat în magazinul din vecinătate sau aţi condus propria şcoală de dans cu statut de societate, gândiţi-vă la exemple specifice de responsabilităţi pe care le-aţi avut. De exemplu, „am format cinci noi membri ai personalului” sau „am redactat textul şi am făcut fotografiile pentru un buletin informativ lunar ”. Folosiţi fapte şi cifre ori de câte ori puteţi.

 

(Sursa: ec.europa.eu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here