Un raport al Curții de Conturi din decembrie 2024 scoate la iveală mai multe ilegalități comise la Spitalul de Copii Sf. Maria. Auditorii au arătat că la Sf. Maria exista o practică în a direcționa contractele de achiziție publică prin divizarea ilegală a valorii totale și atribuirea acestora prin achiziție directă. În acest fel se evitau licitațiile, iar contractele erau atribuite unor firme căpușă. Raportul final concluzionează că sub conducerea managerului Alina Belu și a directorului economic Natalia Dăngeanu a fost încălcată legislația privind achizițiile publice, drept pentru care instituția a fost amendată cu suma de 15.000 lei. Raportul Curții de Conturi menționează trei cazuri de încălcare a legii despre care 7IAȘI a scris în anii 2022 și 2023. În esență, s-a stabilit că s-au achiziționat direct echipamente IT (în sumă de 140.580 lei), servicii de închiriere echipamente IT (în sumă de 202.403 lei) și mobilier (în sumă de 156.926 lei), cu încălcarea pragului de 135.060 lei, prevăzut prin lege. Auditorii din cadrul Curții de Conturi Iași au susținut că pentru toate aceste trei categorii de produse/servicii ar fi trebuit să se organizeze o procedură de achiziție, fiind depășit pragul de 135.060 lei. Deși faptele semnalate erau foarte grave, conducerea Consiliului Județean a făcut scut în jurul managerului Alina Belu protejând-o. Așa cum am arătat atunci, una dintre firmele beneficiare ale acestor ilegalități era chiar a unor lideri PNL Iași din anturajul lui Costel Alexe. Raportul Curții de Conturi confirmă practic anchetele 7IAȘI publicate în noiembrie 2022 și februarie 2023. Deși este vorba de sifonarea ilegală a peste 600.000 lei din bani publici, nimeni nu este tras la răspundere.
Telefoane de lux și echipamente IT prin contracte șmenuite
În noiembrie 2022, 7 IAȘI dezvăluia faptul că Spitalul de Copii Sf. Maria a decis să închirieze două telefoane Iphone 14, abia lansate pe piață, pentru suma de 800 euro pe lună. Era vorba despre aroganța maximă a conducerii Spitalului care nu avea bani pentru medicamente urgente, dar achiziționa gadgeturi de lux pentru manager și directorul economic. Achiziția nesimțită a celor două telefoane erau doar vârful icebergului, un capăt de ață într-un lung șir de ilegalități. 7 IAȘI verificase atunci istoricul colaborării dintre firma ce a furnizat telefoanele și Spitalul Sf. Maria și a descoperit cum se sifonau banii publici. „Firma care furnizează cele două telefoane iphone 14 pro este Horus IT Profesional Service SRL cu sediul în județul Argeș. Societatea este deținută și administrată de către Cristina Catinca. Firma este specializată în furnizarea de software și hardware și a apărut în peisajul de la Spitalul Sf. Maria împreună cu instalarea managerului Alina Belu. În 2022, firma din Argeș a încheiat cu Spitalul Sf. Maria treisprezece contracte, toate atribuite direct, fără licitație, cu o valoare cumulată de 423.000 lei. Firma abia a fost înființată anul trecut, în luna septembrie, nu are niciun angajat, iar în 2021 a avut o cifră de afaceri de 25.273. lei. Despre firma Horis IT, aflată în primul an de viață, am putea spune că și-a găsit niște mame protectoare și iubitoare în conducerea spitalului Sf. Maria, dacă este să judecăm după valoarea tranzacțiilor comerciale. În 2022, firma a prins 28 de contracte cu statul, din care aproape jumătate sunt la Sf. Maria. Însă valoric, achizițiile derulate cu Spitalul Sf. Maria reprezintă peste 80% din valoarea contractelor cu instituțiile de stat!” menționam în articolul publicat pe 4 noiembrie 2022.
La doi ani distanță, Curtea de Conturi confirma ancheta 7 IAȘI. Atribuirea contractelor firmei Horus IT prin achiziție directă a fost ilegală. Spitalul a divizat valoarea contractelor în mai multe proceduri, disimulând obiectul acestora prin denumiri diferite pentru a crea aparența de legalitate. În fapt, toate contractele aveau același obiect și ar fi trebuit organizată o licitație publică. Însă, în acel caz, puțin probabil ca firma Horus IT să fi câștigat procedura. „Întrucât scopul încheierii contractelor ce totalizează 140.580 lei, fără TVA, îl reprezintă achiziția de echipamente IT, Spitalul avea obligația determinării obiectului contractului și organizării unei proceduri de achiziție ca urmare a depășirii pragului de 135.060 lei, sub care era permisă realizarea achizițiilor directe”, arată Curtea de Conturi.
Contracte ilegale pentru căpușa liberală
În februarie 2023, 7 IAȘI a publicat o investigație jurnalistică în care a arătat cum sunt sifonați banii publici prin intermediul unei firmă căpușă cu legături puternice la vârful PNL Iași. Arătam atunci cum managerul Spitalului de Copii Sf. Maria și-a răsplătit numirea în funcție atribuind direct patru contracte în valoare de 156.926 lei + TVA pentru furnizare mobilier.
„Achizițiile miros de la o poștă și sunt presărate cu un munte de ilegalități. În primul rând, sub coordonarea lui Belu, au fost încălcate prevederile legislației privind achizițiile publice prin „spargerea” valorii totale a contractului în mai multe proceduri pentru a se evita organizarea unei licitații publice. Astfel, în locul unei proceduri competitive, pe care Bauer nu ar fi câștigat-o niciodată, Belu a divizat valoarea contractului în patru proceduri de achiziție prin încredințare directă pe care i le-a pus pe tavă căpușei liberale. Cum a fost posibil ca o firmă de construcții să fie selectată pentru furnizarea de mobilier?! Nici Belu nu știe cum să justifice aceste lucruri, de aceea a ales calea de a-și acoperi ilegalitățile comițând alte abuzuri!” scriam pe 13 februarie 2023 într-un amplu articol despre rețeta liberală de sifonat bani publici.
Iar ilegalitățile au fost confirmate oficial de un control al Curții de Conturi ce s-a încheiat pe 6 decembrie 2024. Auditorii au constatat că managerul Belu și directorul econimic au dispus spargerea bugetului prevăzut pentru achiziții în patru contracte mai mici pentru a fi atribuite direct și nu prin licitație. Contractele au fost direcționate cu dedicație către o firmă impusă de către conducerea Consiliului Județean Iași. Cele patru contracte au fost atribuite pe 16 și 17 decembrie 2021 și aveau același obiect: achiziția de mobilier. Ilegalitatea e vizibilă din avion și totuși nimeni nu este tras la răspundere. Amenda este plătită tot din banii noștri, artizanii golăniei ne râd în continuare în nas.
Omerta din jurul Bauer One
7IAȘI a cerut conducerii Spitalului să pună la dispoziție documentele care au stat la baza acestor achiziții, acestea fiind informații publice. În mod ilegal, managerul Alina Belu a refuzat acest lucru. În jurul acesteia au făcut imediat scut pemepiștii puși de Costel Alexe în Consiliul de Administrație: Marian Uscatu și Dan Pilă. Cei doi nici măcar nu respiră fără acceptul lui Costel Alexe, ceea ce înseamnă că ordinul pe unitate de protejare a managerului Belu în acest caz a venit direct de la președintele CJ Iași.
7IAȘI a deschis un proces în instanță Spitalului de Copii pentru refuzul de a pune la dispoziție aceste documente publice. Publicația a câștigat procesul, judecătorii obligând pe managerul Alina Belu să respecte legea. Spitalul a fost obligat să achite și despăgubiri, banii fiind plătiți din bugetul instituției nu din buzunarul celor care au încălcat legea. Documentele au fost furnizate și am văzut cum legea achizițiilor a fost încălcată pentru a atribui cu dedicație aceste contracte firmei Bauer One. Nimeni nu a fost tras la răspundere. Curtea de Conturi a sancționat tot instituția, amenda fiind plătită tot din bugetul Spitalului.
Amendă de 15.000 lei aplicată spitalului din Iași
Pentru abaterile constatate, amenda poate fi cuprinsă între 5.000 lei și 30.000 lei. Cei de la Curtea de Conturi au aplicat spitalului de copii din Iași o sancțiune de 15.000 lei.
„Potrivit dispozițiilor art 224, al 1 lit d din Legea 98/2016, constituie contravenție încălcarea prevederilor art 11, al.2. Acest din urmă text normativ are următorul conținut: „(2) Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică și nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”, se arată procesul verbal de sancțiune încheiat de Curtea de Conturi.
Tupeiști până la capăt
Spitalul Sf. Maria contestă amenda dispusă de către Curtea de Conturi. Motivul invocat de către managerul Alina Belu este unul halucinant. Belu invocă modificările ulterioare operate la legea achizițiilor publice în privința majorării pragului pentru achizițiile directe. Belu susține că dacă pragul pentru achiziții directe s-a majorat la peste 270.000 lei, înseamnă că instituția nu mai trebuie sancționată. În accepțiunea lui Belu, auditorii trebuiau să se raporteze la pragul prevăzut la data controlului și nu la data la care au fost făcute achizițiile.
„Făcând aplicarea textelor legale incidente la situația de fapt, rezultă că se impută spitalului petent că a divizat trei contracte de achiziție publică ce depășeau fiecare pragul de 135.060 lei pentru a evita aplicarea procedurilor de achiziție reglementate de legea 98/2016. Dacă aceste contracte s-ar fi situat sub pragul de 135.060 lei, ar fi fost permisă achiziția directă, așa cum a procedat spitalul petent. Apreciem că, prin modificarea Legii 98/2016, divizarea unor contracte ce nu depășesc suma de 270.120 lei nu mai reprezintă contravenție”, susțin reprezentanții unității medicale.
Rareș Neamțu