Drumurile din comuna ieșeană Dolhești ar fi trebuit să fie modernizate, dar firma West Star, cea care a câștigat licitația, a lucrat doar câteva luni, iar la 5 ani de la începerea lucrărilor situația nu s-a schimbat de loc @ Neglijența suspectă a funcționarilor din Primăria Dolhești a făcut ca societatea comercială să nu poată fi trasă la răspundere @ Documentul care ar fi trebuit să acopere pagubele suferite de către comuna Dolhești, o scrisoare de garanție bancară depusă de către constructor, era expirat de 7 luni @ Doi primari care s-au perindat în această perioadă la conducerea primăriei s-au făcut că plouă ori au închis ochii, lăsând astfel comuna fără drumuri, dar și fără bani @ Curtea de Conturi a descoperit în plus că nu au fost calculate penalități pentru întârzierile din derularea contractului @ Cu peste 6 milioane lei alocați prin PNDL trebuia modernizat un drum comunal și mai multe drumuri sătești
Un control al Curții de Conturi, efectuat la Primăria Dolhești, în vara lui 2020, a scos la iveală modul în care a fost pierdută o investiție de 6 milioane de lei în infrastructura comunei. O asociere nefericită între un constructor neserios, un primar puturos și un aparat administrativ plin de funcționari dezinteresați au creat premisele eșecului unui proiect de modernizare a drumurilor din comuna Dolhești. Un fel de ”lasă-mă ca să te las” în care atât primarul liberal, Gelu Iacob, cât și firma care ar fi trebuit să execute lucrarea, SC West Star SRL, s-au întrecut în a sta degeaba. Modernizarea unor drumuri sătești, care trebuia să dureze 12 luni, bate pasul pe loc, deși au trecut 5 ani de la atribuirea contractului de lucrări. Primăria a prelungit ilegal, în nenumărate rânduri, termenul de execuție a lucrărilor. Constructorul a realizat doar 40% din lucrările ce trebuiau executate, a părăsit șantierul la finalul anului 2019 și de mai bine de un an de zile nici măcar nu mai comunică cu beneficiarul.
Curtea de Conturi a descoperit haosul din Primăria Dolhești și l-a pus pe fostul primar la treabă. Primăria a fost nevoită să calculeze penalități de întârziere în dauna constructorului pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, însă nu și-a putut recupera prejudiciul suferit pentru că scrisoarea bancară emisă de West Star era expirată de 7 luni. Primarul și funcționarii primăriei au uitat (sau nu) să ceară constructorului prezentarea unui nou document valabil care să acopere garanția de bună execuție.
Ușor, că nu dau turcii: trei luni de odihnă, trei luni de muncă
Un drum comunal și mai multe drumuri sătești din comuna Dolhești au primit undă verde pentru modernizare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), având o finanțare de 6,1 milioane lei. În septembrie 2015 s-a semnat contractul de finanțare și în martie 2016 Primăria Dolhești a parafat contractul de execuție a lucrărilor cu firma câștigătoare a licitației, SC West Star SRL Iași. Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis constructorului pe data de 16 mai 2016, însă West Star nu a binevoit să se prezinte pentru a prelua amplasamentul și a începe treaba. Predarea amplasamentului s-a întâmplat abia în august 2016, însă lucrările nu au început. În noiembrie 2016, West Star cere sistarea lucrărilor (care nici măcar nu începuseră) pe motiv de condiții meteo nefavorabile solicitând în același timp și prelungirea termenului de execuție. Această schemă s-a repetat de cinci ori, motivele invocate de constructor fiind, în unele rânduri, de-a dreptul ridicole.
„Urmare a condițiilor climaterice excepțional nefavorabile din perioada iunie-iulie 2018 concretizate în avertizări meteorologice emise de către ANM de cod galben și cod portocaliu de precipitații, inundații concretizate în cantități mari de precipitații și fenomene extreme ce au afectat zona de desfășurare a lucrărilor considerăm intervenite dispozițiile art 15.1 din contract și invocăm imposibilitatea de a desfășura lucrări în asemenea condiții meteo. În virtutea dispozițiilor contractuale suntem îndreptățiți la prelungirea contractului cu o perioadă de 8(opt) luni necesară finalizării acestora.” – cam așa sună una dintre solicitările transmise de West Star către Primăria Dolhești. Culmea, Primăria a înghițit găluștele de fiecare dată și prelungit termenul de execuție în mod ilegal.
Termen de execuție prelungit ilegal
Până și Curtea de Conturi a rămas mirată de asemenea personaje: un constructor care nu vrea să muncească și un primar prea leneș ca să-i pună la treabă. Firma West Star nu a fost în stare nici măcar să întocmească cum trebuie documentele necesare decontării banilor pentru lucrările executate.
„Auditorii au constatat că pe toată această perioadă executantul a întocmit două situații de lucrări fără dată, însoțite de două facturi: 4034/01.02.2018 achitată cu OP 393/26.06.2018 în sumă de 869.886,93 lei, respectiv 4061/08.08.2018 achitată cu OP 695/19.09.2018 în valoare de 1.281.473,73 lei. S-a constatat că executantul nu a mai executat lucrări la obiectivul de investiții și nici nu a mai prezentat documente justificative privind motivul pentru care și-a încetat activitatea. Executantul avea obligația să finalizeze obiectivul de investiții în termen de 12 luni de la data emiterii Ordinului de începere a lucrărilor nr 1263/04.05.2016. În aceste condiții, termenul limită de finalizare a lucrărilor era 04.05.2017. Executantul a solicitat și a obținut acceptul beneficiarului pentru prelungirea termenului de execuție până la data de 15.11.2019, prin diverse adrese și acte adiționale, invocând o serie întreagă de motive cum ar fi modificări ale vremii și modificarea prețului la manoperă.” – se precizează în raportul întocmit în iulie 2020.
Indolență sau complicitate
Pentru nerealizarea lucrărilor în termenul prevăzut în contract, Primăria Dolhești trebuia să perceapă penalități de întârziere constructorului. Chiar și prin prelungirea ilegală a termenului contractual, firma West Star nu a fost în stare să termine lucrările. Indolența sau complicitatea funcționarilor și a primarului Gelu Iacob a mers până acolo încât, chiar dacă constructorul a abandonat șantierul, nici măcar atunci nu au luat nicio măsură împotriva sa.
„Ca și consecință a situației prezentate, auditorii publici externi au constatat că executantul West Star SRL nu și-a îndeplinit obiectivele asumate prin contract. Urmare a faptului că nici reprezentanții entității verificate nu au urmărit și verificat obligațiile asumate prin contract, nu au fost calculate penalitățile de întârziere așa cum sunt ele stipulate la pct 12.1, respectiv 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.” – este concluzia Curții de Conturi.
Primarul se face că muncește
Prin urmare, Curtea de Conturi a obligat Primăria Dolhești să înceapă demersurile pentru calcularea prejudiciilor create de West Star ca urmare a neexecutării obligațiilor contractuale, să le înregistreze în evidențele contabile și, ulterior, să treacă la recuperarea acestor sume.
În vederea stabilirii cuantumului penalităților, a fost calculată diferența dintre valoarea contractului și sumele achitate pentru lucrările efectuate, rezultând o diferență de aproximativ 2,9 milioane lei, sumă la care se va aplica procentul de penalizare de 0,04% pe zi. Așadar, fiecare zi de întârziere îi costă pe cei de la West Star nu mai puțin de 1.172 lei.
În timpul controlului Curții de Conturi, fostul primar Gelu Iacob a transmis, în bătaie de joc, o așa-zisă notificare către compania West Star prin care li se comunica faptul că Primăria Dolhești le impută penalități în cuantum de 857.273 lei. Patru rânduri scrise de formă, de ochii auditorilor, prin care fostul primar s-a făcut că muncește. Nimic mai mult.
Noul primar, Dorin Petru Butnariu, liberal, coleg cu Gelu Iacob, a avut și el nevoie de patru luni de zile ca să înceapă demersurile pentru recuperarea banilor de la West Star. În 19 ianuarie 2021, Primăria Dolhești a notificat West Star în privința cuantumului penalităților, iar abia pe 2 martie a înregistrat la Judecătoria Iași cererea de chemare în judecată. De la data la care trebuia finalizată lucrarea și până la 31.12.2020, dată până la care Primăria Dolhești a calculat penalitățile, s-au scurs 884 zile de întârziere, ceea ce a făcut ca valoarea daunelor pretinse să ajungă la suma de 1.036.697,63 lei.
Altă belea! Scrisoarea de garanție era expirată!
Penalitățile calculate de auditorii Curții de Conturi puteau fi recuperate parțial prin executarea garanției de bună execuție constituită de firma West Star la semnarea contractului. Dar ce să vezi! Curtea de Conturi a descoperit că ultima scrisoare bancară, emisă de BCR cu titlu de garanție de bună execuție pentru SC WEST STAR SRL, în favoarea Primăriei Dolhești, era datată din 18.09.2018 și avea termen de valabilitate până la 31.01.2019. Practic, documentul care ar fi trebuit să acopere pagubele suferite de către comuna Dolhești ca urmare a neseriozității constructorului era expirat de 7 luni! Neglijență sau rea intenție?! Cert este că Primăria nu a avut ce să mai execute și acum trebuie să meargă în instanță pentru a-și recupera banii. Practic, vorbim de procese care vor dura ani de zile, timp în care e posibil ca West Star să nu mai aibă lichidități sau bunuri care să poată fi executate.
I-a durut în cot
Auditorii Curții de Conturi au identificat și cauzele care au dus la situația descoperită la Primăria Dolhești. Concluzia a fost că, atât pe fostul primar, Gelu Iacob, cât și pe funcționarii din cadrul Primăriei, i-a durut în cot.
„Urmare a situației prezentate, auditorii au constatat o slabă preocupare a beneficiarului în administrarea contractului și mai ales acceptarea tuturor actelor adiționale prin care constructorul a solicitat prelungirea contractului. Deși contractul a fost semnat pe data de 17.03.2016, prima situație de lucrări întocmită de către constructor a fost în iulie 2018, la data încheierii controlului (n.r. 31.07.2020) lucrările fiind realizate în proporție de doar 40%. Nu s-a urmărit de către persoanele împuternicite derularea și respectarea întocmai a obligațiilor asumate prin contract. La nivelul autorității nu există în organigramă un compartiment sau o persoană calificată care să urmărească în mod eficient realitatea, legalitatea și exactitatea lucrărilor de natura investițiilor”, se precizează în raport.
Rareș Neamțu
Nu am fost și nu o sa fie în stare sa facă acel sat asa cum era o data. Au păcălit și a jucat oamenii pe degete asa cum au vrut ei. În ziua în care Gelu Iacob a ieșit primar a promis copiilor ca o sa le facă un loc de joaca (parc) aceasta fiind o promisiune ce a luat sfârșit fără pic de rușine ca a putut sa minta. De aia urăsc acel fost primar și doamna asa zisa asistenta sociala care si aia a făcut atâtea răutăți.