Cumătrul mafiot al primarului Chirica: 350.000 de euro – taxe și impozite neplătite

Compania Norocea, firmă ce aparține controversatului afacerist Radu Norocea, a ajuns în vizorul Fiscului pentru o datorie la bugetul statului de 1,6 milioane de lei (echivalentul a cca 350.000 de euro) reprezentând contribuții sociale, de sănătate, șomaj și alte taxe și impozite. Deși societatea lui Norocea se află în procedură de reorganizare și sub tutela unui administrator judiciar, inspectorii DGFP – AJFP Iași cer înființarea popririi pe conturile afaceristului, aflate la CEC Bank, în vederea recuperării prejudiciului. Într-o plângere la Judecătorie, avocații companiei consideră drept ilegală măsura executării silite.

În 2015, Norocea, cumătru cu primarul Mihai Chirica, a sechestrat un copil de 13 ani pe care l-a pus să se dezbrace. În următorii doi ani, a mai sechestrat alți doi angajați, pe unul dintre aceștia obligându-l să se dezbrace. Pe un student care făcea taximetrie l-a tâlhărit cu un topor.

Patronul firmei de RVR Taxi Radu Norocea are datorii la stat de aproape 400.000 de euro. Aceasta este concluzia finală prezentată într-un raport aparținând inspectorilor DGFP-AJFP Iași. Din acestă sumă, în jur de 650.000 de lei reprezintă TVA iar restul sunt contribuții sociale, de sănătate și șomaj ale angajaților, precum și alte taxe și impozite datorate bugetului statului. Conform oficialilor Fiscului ieșean, Compania Norocea RVR figurează în evidențele fiscale cu o datorie de 1.620.038 lei. În raportul privind  situațiile financiare ale debitorului, controlorii fiscali susțin că Norocea nu a plătit către AJFP Iași ratele 28 și până la 32 inclusiv, astfel cum fuseseră le prevăzute în planul de reorganizare. În prezent, Compania Norocea RVR este în reorganizare și se află sub tutela administratorului judiciar Eurobusiness LRJ SPRL, în spatele căreia se află avocata Irina Iacob.

”Executarea este abuzivă”

Într-o plîngere adresată Judecătoriei Iași,  SCA Iacob &  Asociații, arată că firma lui Norocea nu poate fi executată silit prin instituirea unei popriri, deoarece este protejată de lege pe perioada reorganizării judiciare și administrative. ”Executarea silită se poate face numai de către administratorul judiciar în cadrul procedurii insolvenței și numai pentru plata sumelor curente acumulate în procedura de reorganizare judiciară. Aceasta se face doar de către practicianul în insolvență. Legea prevede că orice acțiuni de executare silită a creditorilor sunt suspendate de drept de la data deschiderii procedurii insolvenței. Deci, de la data deschiderii acestei proceduri se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor. Un alt articol care interzice executarea silită făcută de creditori în cadrul procedurii este art. 163, alin. 3 care interzice indisponibilizarea contului debitoarei, de către oricine. Dispozițiile din Legea 85/2014 și art. 143 se aplică doar firmelor aflate în procedura de reorganizare judiciară, cu plan de reorganizare confirmat, doar în situația în care debitorul nu se conformează planului sau acumulează noi datorii. Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită.  Societatea noastră are planul aprobat de către creditori iar acesta este confirmat de judecătorul sindic. Mai mult, o parte din datorii au fost achitate pe parcurs la bugetul statului’’, se menționează în contestația întocmită de avocata Irina Iacob.

Fiscul: ’’Insistăm pe executarea silită prin instituirea popririi pe conturi’’

În ultimii doi-trei ani compania Norocea RVR a figurat cu diferite debite la Fisc, constituite din creanțe garantate și creanțe bugetare. La un moment dat, datoriile totale reprezentând creanțe garantate au fost calculate la suma de 738.617 lei iar creanțele bugetare au fost stabilite la suma de 881.421 lei. În replică la contestația lui Norocea, reprezentanții Fiscului arată că executarea silită și instituirea popririi pe conturile companiei sunt legale și bine-venite. ’’AJFP Iași a formulat o cerere de admitere a creanței asupra averii lui Norocea și  s-a cerut apoi înscrierea în tabelul de creanțe cu suma de 1.620.038 lei reprezentând impozite și taxe datorate bugetului de stat. La  data de 29 iunie 2016, în urma unei sentințe civile a fost aprobat planul de reorganizare a Companiei Norocea RVR SA Iași. Potrivit raportului privind situația financiară a debitorului, acesta din urmă nu a mai achitat ratele 28,29,30,31 și 32 astfel cum au fost prevăzute în planul de reorganizare. Solicităm respingerea contestației, ca neîntemeiată, și cerem menținerea tuturor măsurilor de executare silită’’, au conchis, la  final, juriștii DGFP – AJFP Iași.

Norocea, judecat în două dosare pentru tîlhărie calificată, sechestrare și lovire

Afaceristul Radu Norocea este judecat în prezent de magistrații Tribunalului Iași pentru tâlhărie calificată, alături de un cunoscut de-al său, pe nume Ion Ciprian Ene. Faptele au fost săvârșite în data de 21 mai 2018 cînd șoferul unui taxi, Constantin A, ar fi lovit o mașină Range Rover, ce era staționată, și care îi aparținea lui Norocea. Pentru a-și recupera presupusele stricăciuni, folosindu-se de un topor, Norocea l-a determinat pe șoferul de taxi să-i dea portofelul personal cu suma de 1020 de lei. Ulterior, afaceristul la mai obligat pe Constantin A. să se urce într-un autotrurism VW Golf și să se deplaseze împreună până în localitatea Mogoșești, județul Iași, la domiciliul persoanei vătămate, iar acolo să-i mai remită încă 3.600 de lei. În urma acestui comportament incalificabil, Radu Norocea s-a ales cu un dosar penal pentru tâlhărie calificată și și-a petrecut mai multe luni în arest preventiv la Poliție și în arest la domiciliu. Patronul RVR Taxi mai este judecat într-un dosar penal unde este acuzat că ar fi sechestrat un fost angajat, dar și un coleg de-al fiului său minor.

Nicu SAMSON

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here