Pentru ieșenii de rând, termenele de soluționare a documentelor de urbanism depășesc în unele cazuri 200 de zile @ Urbanismul din Primăria Iași nu este însă blocat când vine vorba de cumătrul lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu, cel care a ocupat și fotoliile de viceprimar și city manager @ În aproximativ două luni de zile, municipalitatea ieșeană a soluționat favorabil două proiecte imobiliare în care este implicat acesta @ Trei certificate de urbanism și o autorizație de construire au ieșit din Primărie și au ajuns la Harabagiu în doar două luni de zile @ Pentru contribuabilul ieșean de rând, 2022 este orizontul realist pentru eliberarea actelor@ Harabagiu își face PUZ pentru extinderea și modernizarea unei clădiri din zona BJATM și își extinde reședința din Cantemir, unde a mai cumpărat o casă
Blocajul de la Urbanismul din Primăria Iași este resimțit doar de către ieșenii de rând și de dezvoltatorii „fără trecere” în Palatul Roznovanu.
Situația este alarmantă, termenele de eliberare ale documentelor de urbanism fiind depășite cu mult față de cele impuse de lege. Peste 200 de zile de așteptare pentru un certificat de urbanism și chiar un an de zile pentru o autorizație de construire sunt recordurile negative pe care administrația Chirica le-a atins în domeniul Urbanismului. Asta în condițiile în care Legea a impus termene maximale de 15 zile pentru eliberarea unui certificat de urbanism și de 30 de zile lucrătoare pentru o autorizație de construire.
Mecanismele din birourile Palatului Roznovanu sunt bine unse atunci când vine vorba de Gabriel Harabagiu, cumătrul primarului Mihai Chirica, fost viceprimar și city manager din 2016 și până în primăvara acestui an.
PUZ pentru hală la BJATM. Actele au fost emise pe numele unui asociat
În luna iunie a acestui an, Gabriel Harabagiu intră oficial în imobiliare, în timp ce se afla sub control judiciar în dosarul deschis de DIICOT.
Pe 18 iunie, Primăria Iași emite un prim certificat de urbanism pentru alipirea terenurilor pe care Harabagiu și asociații săi le dețin în zona BJATM, pe strada sergent Grigore Ioan. Pe terenul de 1.800 mp aceștia intenționează să dezvolte un proiect imobiliar pornind de la hala pe care familia Harabagiu o deține. Astfel, pe 2 august, municipalitatea ieșeană emite un nou certificat de urbanism pentru aceeași suprafață de teren pentru „realizare PUZ extindere, modernizare și refuncționalizare hală existentă”. Ambele certificate de urbanism au fost eliberate pe numele societății comerciale Automax SRL, coproprietară a terenului.
Harabagiu împreună cu socrii săi, Viorel și Maria Țămboi, au cumpărat terenul de pe strada sergent Grigore Ioan de la Comat SA, în 2014, cu doar 24.000 de euro.
Este vorba de o suprafață de 600 mp pe care familia fostului viceprimar și city manager a gestionat o afacere cu deșeuri reciclabile. În aceeași perioadă, terenul învecinat de 400 mp a fost achiziționat de către soții Răzvan și Daniela Gheorghiu, primul dintre aceștia deținând funcția de director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași (ADIS).
Terenul lui Harabagiu este învecinat de asemenea cu o altă suprafață de 838 mp achiziționată în septembrie 2020 de firma Automax Center SRL, deținută de către Marius Tololoi.
Conform actului de alipire a terenurilor, noua proprietate este împărțită astfel: 45,57% – Automax Center SRL, 21,77% – Răzvan și Daniela Gheorghiu, 32,66% – Gabriel Harabagiu, alături de socrii Țămboi și soția Mădălina.
Construcția edificată pe teren, un depozit cu o amprentă la sol de 224 mp, a rămas în stăpânirea exclusivă a familiei fostului city-manager.
Autorizație pentru proprietatea din Cantemir. Casa cumpărată la jumătate de preț
Pe 15 iulie, Primăria Iași emite un certificat de urbanism pe numele lui Gabriel Harabagiu, care din aprilie devenise proprietarul unei case și a unui teren de peste 400 mp pe strada Romană, în Cantemir. Noua proprietate este lipită de cea în care locuiește de ani de zile Harabagiu. Pe 25 august, municipalitatea emite și autorizația deconstruire. Un timp record, raportat de ritmul obișnuit de lucru al funcționarilor de la Urbanism. Autorizația a fost emisă pentru „refacere împrejmuire teren proprietate cu schimbarea materialelor”.
Modul în care a achiziționat Harabagiu această proprietate ridică însă câteva semne de întrebare. Fostul city-manager al municipiului Iași a achiziționat o casă și un teren de 422 mp în zona Cantemir – Podu Roș, declarând un preț al tranzacției de 80.000 de euro. Proprietatea era scoasă la vânzare din luna martie la prețul de 155.000 – 160.000 de euro. Dacă tranzacția s-ar fi realizat la prețul pieței, Harabagiu nu ar fi putut justifica banii. Acesta a plătit 30.000 de euro din surse proprii și 50.000 de euro dintr-un credit ipotecar. Achiziția imobiliară a fost efectuată pe când acesta era city-manager în Primăria Iași, cu doar zece zile înainte de a fi pus sub control judiciar de către DIICOT.