Conform ultimelor informații publice disponibile, România a înregistrat în ultimii ani o pondere a energiei din resurse regenerabile în consumul final brut de 24%, acest indicator înregistrând o creștere de la 17%. Aceeași tendință a fost înregistrată și la nivelul tuturor sectoarelor, cea mai mare evoluție fiind înregistrată în cazul ponderii energiei electrice din surse regenerabile în consumul de electricitate.
Până în anul 2009 inclusiv, cota de energie electrică din resurse regenerabile a fost determinată în totalitate de producția de hidroenergie. În perioada 2010-2017, creșterea cotei de energie regenerabilă a fost declanșată de dezvoltarea tehnologiilor eoliană și solară, creștere semnificativă fiind înregistrată în producția de energie eoliană onshore.
În sectorul de încălzire și răcire, creșterea cotei de energie din resurse regenerabile a fost realizată pe fondul reducerii consumului final brut de energie prin creșterea eficienței energetice. În ceea ce privește sursele de consum sau producție de energie regenerabilă, nu au fost înregistrate modificări semnificative. Consumul final de energie din surse regenerabile este reprezentat în totalitate de consum de biomasă (lemne de foc, deșeuri agricole). În același timp, până la momentul actual nu a existat în România consum final brut de energie din utilizarea pompelor de căldură.
În ceea ce privește sectorul transporturilor, în perioada 2005-2017, consumul final de energie a înregistrat în general o creștere, singurele excepții fiind înregistrate în 2010 și 2013. Consumul de energie regenerabilă a urmărit în mare parte aceeași evoluție. În ceea ce privește evoluția structurii consumului final de energie regenerabilă din transporturi, principalele modificări au fost marcate de mai mulți factori: o creștere semnificativă a consumului de bio-combustibilili conformi pentru considerarea acestuia în calculul cotei de energie regenerabilă; în anul 2011, valoarea redusă a acestui indicator a fost determinată de faptul că o cantitate considerabilă nu a fost considerată conformă; o tendință de creștere a consumului de electricitate din surse regenerabile în transportul rutier; o creștere ușoară a consumului de electricitate din surse regenerabile în transportul feroviar; planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 și o scădere a consumului de energie regenerabilă în alte tipuri de transport decât rutier și feroviar.
În contextul politicilor actuale, se așteaptă o creștere a cotei de energie din surse regenerabile în cazul tuturor indicatorilor. Creșterea cea mai mare poate fi înregistrată în cazul cotei de energie regenerabilă în transporturi, care ar putea ajunge la 11,2% în anul 2030. Această evoluție, deși favorabilă, nu ar fi suficientă pentru îndeplinirea țintei UE de 14%, astfel încât vor fi necesare măsuri suplimentare de creștere a acestui indicator. De asemenea, îmbunătățirile în sectorul de încălzire și răcire nu sunt considerabile, astfel încât și acest sector ar trebui să fie avut în vedere în dezvoltarea politicilor menite să încurajeze consumul de energie regenerabilă, într-o creștere liniară, conform Directivei privind promovarea surselor regenerabile de energie.
În perioada următoare, toate sursele de producere a energiei regenerabile sunt așteptate să înregistreze o creștere, în special energia solară, pe fondul tendinței de reducere a costurilor pentru energia eoliană și solară, ca urmare a avansului tehnologic. Hidroenergia se așteaptă să înregistreze o creștere ușoară, ca apoi să scadă puțin și să se mențină relativ constantă până în anul 2035.