Ministerul de Interne a aprobat, luni 30 august, dispoziția privind organizarea examenelor de admitere în școlile de poliție în sesiunea din octombrie 2021. Este un record de locuri scoase la concurs în acest an pentru școlile aflate în subordinea MAI.
Totodată, începând din octombrie 2021, se schimbă modalitatea de evaluare a candidaților. Odată cu noua metodologie adoptată, vor avea mai multe șanse bărbații foarte bine pregătiți fizic pentru că de acum încolo probele sportive vor fi notate, iar nota va conta la media finală în proporție de 50%.
Până acum, probele sportive erau eliminatorii (la fel ca cele medicale sau psihologice), iar rezultatul obținut conta doar pentru a fi admis la proba scrisă, dar nu era relevant pentru ierarhizarea candidaților.
Viitorii polițiști primeau o notă exclusiv la testul scris unde aveau de rezolvat 90 de exerciții din limba română și limba străină (engleză sau franceză la alegere). Cele mai mari note erau obținute în general de fete, mult mai bine pregătite la probele de evaluare a cunoștințelor decât băieții.
Până în anul 2010 fetele candidau pe locuri separate de băieți, iar locurile destinate lor erau de 10, 20 la sută. În prezent, aproximativ două treimi din elevii admiși în școlile de poliție sunt fete.
Com vor fi notate probele sportive la sesiunea de admitere din octombrie 2021
MAI a anunțat că la sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție au fost aprobate 1292 de locuri la școala de la Câmpina, 300 de locuri la unitatea de la Cluj, la care se adaugă 225 de locuri la școala de polițiști de frontieră de la Oradea.
Din sesiunea din octombrie, candidații vor fi notați altfel decât elevii care au susținut examenul în anii anteriori.
Astfel, rezultatul obținut de candidați la proba sportivă (un traseu aplicativ cu obstacole) se va transforma în notă. Va conta fiecare secundă în minus pentru un punctaj cât mai mare.
Pentru nota 10, un candidat va trebui să parcurgă traseul în 2 minute și 5 secunde, nota 9 se obține dacă traseul va fi parcurs în intervalul de timp 2 minute și 18 secunde – 2 minute și 20 de secunde, iar nota 5 se obține în cazul în care candidatul a avut nevoie de 3 minute și 17 secunde pentru a parcurge întreg traseul. Va fi declarat nepromovat candidatul care va depăși timpul de 3 minute și 20 de secunde pentru a duce la bun sfârșit proba sportivă, iar acesta nu va mai putea participa la proba scrisă, fiind eliminat din concurs.
SURSA FOTO EUROPOL

Potrivit metodologiei de admitere în școlile de subofițeri ale MAI, probele de concurs pentru admiterea în unitățile de învățământ sunt proba de evaluare a cunoștințelor și proba de evaluare a performanței fizice și sunt evaluate cu note de la 1 la 10, în cazul probei de evaluare a cunoștințelor și de la 5 la 10, în cazul probei de evaluare a performanței fizice.
Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5.
(2) Nota finală se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la probele prevăzute la alin. (1). (3) Tematica, bibliografia, numărul de întrebări, precum și numărul variantelor de răspuns sunt cele stabilite la concursul de admitere din sesiunea februarie – aprilie 2021.
MAI are în vedere să schimbe, cel mai probabil începând cu anul 2022, inclusiv proba de evaluare a cunoștințelor. Pe lângă examenul la limba română și limba străină, vor fi introduse probe suplimentare cu teste din legislația specifică MAI, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, dar și probe practice care vor urmări deprinderea raționamentului logic al candidatului.
Înscrierea pentru admiterea din sesiunea octombrie 2021 la școlile de subofițeri ale MAI începe în data de 2 septembrie, iar examenul este programat în perioada 29 septembrie – 5 octombrie 2021 (probele sportive), iar proba scrisă, în data de 9 octombrie 2021. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 3 noiembrie.