Cum se „papă” banii UE. Neamuri angajate fictiv și bani tocați pe mături!

Un fermier din Voinești a jonglat cu un proiect european de 130.000 de euro, dar a fost descoperit de o echipă de control a AFIR  Rude ale acestuia, care au fost angajate fictiv ori și-au pus firmele la bătaie, au fost folosite pentru a deturna bani din proiect

Un fermier din județul Iași a patentat o rețetă prin care a reușit să compromită un proiect cu finanțare europeană. Suma nu este deloc de neglijat, valoarea totala a proiectului fiind de peste 5,8 miliarde de lei vechi, echivalentul a aproximativ 130.000 de euro. Contribuția publică a proiectului derulat de firma Isagro Tehnica SRL, administrată de Vlad Atasiei,  a fost de 80 de procente, bani proveniți de la UE, dar și din bugetul statului. De acest proiect s-a ales doar praf și pulbere. Inspectorii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și-au pus mâinile în cap când au intrat în control la firma Isagro Tehnica SRL. Potrivit raportului de constatare a neregulilor și stabilire a creanțelor bugetare întocmit de controlorii AFIR, s-a stabilit că reprezentantul Isagro nu a justificat cu acte și documente legale sumele pe care le-a cheltuit pe parcursul derulării proiectului. Ulterior, cele descoperite au fost transmise Direcției de Control și Antifraudă.

Ura și la gară!

Cu banii accesați în cadrul proiectului, firma lui Atasiei, trebuia să dezvolte o afacere care să fie sustenabilă pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. De fapt, acesta a pus mâna pe bani și i-a împărțit după bunul plac.

„Beneficiarul nu mai desfășoară activitatea cofinanțată după data de 31.12.2013; din balanțele sintetice lunare prezentate, se constată că nu există niciun fel de rulaj(…) Totodată, reprezentantul legal al proiectului admite că Isagro Tehnica este în inactivitate și nu respectă obligațiile prevăzute în contract”, se arată în procesul verbal de control efectuat de inspectorii AFIR.

Astăzi contabil, mâine meșteșugar

Cu banii primiți de la UE, firma Isagro Tehnica trebuia să creeze locuri de muncă. De fapt, după cum reiese din același raport de control, patronul Atasiei și-a angajat o rudă pe care a mutat-o de pe o funcție pe alta, aceasta ocupând în acte când funcția de contabil, când cea de meșteșugar. În plus, acesta raporta că a angajat diverse persoane pe diverse posturi, cum ar fi cea de tractorist, doar pentru a justifica fondurile încasate din proiect. Însă la ITM nu era înregistrat niciun contract de muncă.

„Conform informațiilor transmise de către Inspecția Muncii-ITM Iași, privind situația angajaților menționași de Isagro Tehnica SRL, singurul angajat al firmei este dna. Atasiei Simona pe post de contabil. Deși apare ca angajat pe post de tractorist, în adresa ITM Iași dl. Măncianu Neculai este inactiv conform extrasului Registru Salariați – REVISAL și a detaliilor din REGES – Registrul General de Evidință a Salariaților”, au mai consemnat inspectorii AFIR.

Bani pe jos, pentru mături

Din documentul de control mai reiese că patronu Isagro Tehnica, Vlad Atasiei, ar fi apelat de asemenea la rude și firme ale acestora pentru a scoate bani din contul proiectului cu finanțare europeană. Mai precis, Vlad Atasiei, a decontat din contul proiectului, printr-o serie de facturi, firmei Agro Mold SRL, sume de bani ce ar fi reprezentat contravaloarea unor servicii sau a unor bunuri achiziționate de către Isagro Tehnica. De fiecare dată, facturile sunt semnate în calitate de reprezentant al furnizorului Agro Mold, de Constantin Atasiei. Banii ar fi fost plîtiți pentru achiziționarea unor mături. Același Constantin Atasiei a primit bani și în calitate de persoană fizică de la Agro Tehnica.

Andrei VILICHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here