Fără echipamente de protecție și de siguranță, muncitorii lucrează la înălțime direct din cupa excavatorului. 7IAȘI a intrat în posesia unor imagini surprinse chiar în timpul lucrărilor. Muncitorii sunt urcați câte doi la înălțime din cupa utilajului și sudează sau taie materiale pentru confecții metalice. La începutul lunii iunie, un muncitor a căzut de la înălțime și a fost luat cu salvarea. Nu se mai știe nimic de el, ITM Iași a fost sesizat, dar caută să stabilească identitatea victimei. Primăria Heleșteni construiește ilegal o hală chiar în curtea instituției. Investiția este ilegală, deoarece Consiliul Local nu a aprobat-o. Primarul Constantin Hîra a introdus proiectul pentru aprobarea construirii halei în două ședințe, dar aleșii locali au votat împotrivă. Cu toate acestea, Hîra nu a mai avut răbdare și a început lucrările ilegal cu angajați ai primăriei și alte persoane din sat. După demararea lucrărilor, Primăria Heleșteni a început să achiziționeze materiale de construcții de la firma la care lucrează fiica primarului Hîra. „A început lucrările fără autorizație, iar atunci când i-am atras atenția asupra acestui lucru s-a grăbit să semneze un astfel de act ca să fie acoperit. Facturează materiale noi pe hala veche, o hală ce era mâncată de rugină”, a spus Mirel Bortaș, ales local în comuna Heleșteni.
Construcție fără autorizație, oameni care au lucrat la negru și materiale vechi plătite la preț de noi, toate acestea fac parte dintr-o afacere pusă la cale de Constantin Hîra, primarul comunei ieșene Heleșteni. În urmă cu câteva săptămâni, primarul a dispus construcția unei hale în curtea instituției, hală destinată parcului comunal de utilaje. Doar că materialele de construcții folosite la această hală provin de la o altă clădire dezafectată ce aparține unei societăți comerciale din zonă, dar care ar fi fost trecute ca noi. În plus, construcția nu a avut de la bun început vreo autorizație de construire, iar cei care au lucrat la ea au făcut acest lucru fără condiții de siguranța muncii. Autorizația a fost emisă pe 14 iunie 2023, în condițiile în care lucrările erau deja în toi.
Hală veche demontată și luată ca nouă de primărie
Un consilier local de la Heleșteni a arătat că întreaga afacere a fost una ilegală de la bun început. Mirel Bortaș a menționat că primarul a încheiat un protocol cu firma Agro Heleșteni, societate ce mai are câteva clădiri vechi în comună, pentru donarea unei hale vechi. Construcția respectivă a fost demontată și mutată în curtea primăriei și prezentată ca investiție nouă.
„La fostul CAP Heleșteni exista o construcție de tip hală, unde a funcționat o moară pentru furaje. Printr-un protocol, moara a ajuns la o fostă societate, aflată și aceasta în prezent în pline datorii. De altfel, prin 2013 o bancă a vândut o parte din active, iar societatea a rămas cu unele bunuri, printre care și hala respectivă. Președintele societății a donat, printr-un act, hala către primărie, donație ce a avut loc în luna mai a acestui an. Apoi, primarul a pus oameni să o taie și să o mute în curtea primăriei”, a spus Mirel Bortaș, consilier local în Heleșteni.
Accident de muncă la hala ilegală de la Primăria Heleșteni
În momentul în care s-au apucat de lucrări, în urmă cu câteva săptămâni, au fost aduși mai mulți muncitori care s-au apucat de demontat și apoi refăcut hala respectivă. Doar că primăria nu avea nici un fel de autorizație emisă pentru acea hală. Mai mult, după cum reiese din imaginile surprinse la fața locului, oamenii au lucrat în condiții extreme, direct din cupa excavatorului, fără echipamente de protecție, etc. De altfel, unul dintre muncitori a căzut de pe acoperișul halei, accidentul de muncă fiind reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă de la Iași. Bărbatul a fost transportat la Spitalul de la Pașcani, însă nimeni nu mai știe nimic de soarta acestuia.
„A demarat lucrările fără autorizație, iar atunci când i-am atras atenția asupra acestui lucru s-a grăbit să semneze un astfel de act ca să fie acoperit. Facturează materiale noi pe hala veche, o hală ce era mâncată de rugină. A lucrat cu oameni în condiții greu de imaginat, fără echipamente de protecție. De altfel, unul dintre cei care au fost puși să lucreze a căzut de pe un utilaj și a ajuns la Spitalul Municipal de la Pașcani și nimeni nu mai știe nimic de el”, a menționat Mirel Bortaș, consilier local în comuna Heleșteni.
Primarul forțează mâna consilierilor să aprobe hala ilegală! Două proiecte cu sume diferite
În ultimele săptămâni, primarul Constantin Hîra a încercat să treacă proiectul de hotărâre privind construcția halei de două ori în Consiliul Local. De fiecare dată, proiectul a fost respins de către consilierii din comună. Cu toate acestea, primarul a dispus ca hala să fie ridicată între timp.
„Apoi, a venit cu un proiect de hotărâre de Consiliu Local în care a cerut 206 mii lei pentru a face această investiție. Proiectul nu a trecut, tocmai pentru că aleșii știau că e ilegală. A făcut presiuni ca proiectul să treacă și a pus din nou pe ordinea de zi, de această dată cu 221 mii lei. Nici atunci nu a trecut, iar acum încearcă să pună din nou proiectul pe ordinea de zi. A venit cu o listă de investiții pe 2023, a cerut aprobarea proiectului, în condițiile în acre știm cu toții care este treaba acolo”, a mai spus Mirel Bortaș.
Firma donatoare, dosar pentru fraudă cu fonduri europene
Firma Agro Heleșteni, de la care primăria a luat hala ca donație, se află sub urmărire penală pentru fraudă cu fonduri europene. În cursul anului 2020, procurorii DNA au dispus sesizarea instanței în cazul Agro Heleșteni, după ce administratorii firmei au prejudiciat Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru a obține bani de pe urma unor contracte de arendă fictive. Pentru că și-au recunoscut fapta, cei de la Agro Heleșteni au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnați la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.
Primăria Heleșteni, afaceri cu firma la care lucrează fiica primarului
Pe de altă parte, recent, Primăria Heleșteni a încheiat un contract cu firma Bogdy Trans SRL pentru furnizare de materiale de construcție pentru hala respectivă. Valoarea contractului este de circa 1.000 de euro. La firma Bogdy Trans SRL s-a angajat Evelina Hîra, fiica primarului din Heleșteni. Femeia a fost condamnată și ea într-un dosar de corupție, ea fiind la acel moment inspector antifraudă. Pentru că a fost condamnată pentru fals intelectual, femeia a plecat din sistem și s-a angajat la firma Bogdy Trans SRL, administrată de Maricel Micu, un apropiat al tatălui său. Bogdy Trans SRL a avut mai multe contracte în ultimii ani cu Primăria comunei Heleșteni. Primarul Constantin Hîra nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația legată de lucrările ilegale din curtea instituției pe care o conduce.
Vlad ROTARU