Cum se fac schimbările și numirile politice în spitale – o lecție predată de Costel Alexe la Sf. Maria

Ingredientele unei schimbări pe criterii politice în sistemul sanitar ieșean: presiuni politice, denunțuri aruncate pe sub ușă și posturi de conducere oferite drept recompensă @ Costel Alexe a reușit în doar câteva săptămâni să-și impună protejata, Alina Belu, pe funcția de manager interimar la Spitalul de Copii Sf. Maria @ Pe 26 noiembrie 2020, Alexe a primit undă verde de la Ministerul Sănătății să facă orice schimbare dorește, fie că este vorba de manager ori de membrii ai Consiliului de Administrație @ Coincidență: a doua zi, la Consiliul Județean sosește o petiție semnată de Codrina Dimitriu în numele sindicatului Sanitas prin care fostul manager Corneliu Mihai este acuzat de nereguli în administrarea spitalului @ În aceeași zi de 27 noiembrie, la scurt timp după petiția Sindicatului, este înregistrată o scrisoare de intenție și un CV prin care Alina Belu se autopropune manager la Spitalul Sf. Maria @ După câteva zile, pe 4 decembrie, Costel Alexe emite mai multe dispoziții prin care schimbă conducerea spitalului și o numește pe Alina Belu pe funcția de manager @ Autorul petiției își primește recompensa: la începutul lui ianuarie, Codrina Dimitriu, autoarea delațiunii care a stat la baza demiterii fostului manager, este recompensată cu o funcție de conducere, respectiv asistentă șefă a Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)

Ieri, după un drum lung presărat cu nereguli și ilegalități, Alina Belu a făcut un pas important spre obținerea funcției de manager al Spitalului de Copii Sf. Maria. După proba susținerii publice a proiectului de management, Alina Belu a fost notată de comisia de concurs cu 0,20 puncte mai mult decât contracandidata sa, doctorul Smaranda Diaconescu. O diferență mică care dă dreptul la speculații și ridică semne de întrebare asupra corectitudinii notării. Pe tot parcursul derulării concursului au existat decizii ale Consiliului de Administrație care au părut că o favorizează pe actualul manager, Alina Belu. Ba mai mult, Belu a luat decizii în numele CA-ului, trădând lipsa unui tratament egal pentru toți posibilii aspiranți la funcția de manager. Autoritatea tutelară, Consiliul Județean Iași, prin decizia președintelui Costel Alexe, n-a făcut decât să confirme că Belu „trebuie” să câștige pentru că aceasta este voința politică. Președintele CA-ului, Lucian Indrei, depinde de decizia politică a PNL, partid aflat la guvernare. La fel și ceilalți membri ai CA care au fost numiți politic în aceste funcții. Însă, ceea ce nu s-a văzut până acum este modul cum a ajuns Alina Belu în funcția de manager interimar al Spitalului de Copii.

7IAȘI a căutat traseul deciziilor și a descoperit o suită de documente care au fost ascunse opiniei publice. Deși deciziile lui Costel Alexe în privința Spitalului de Copii s-au întemeiat pe aceste documente, Consiliul Județean refuză să le facă publice. 7IAȘI a cerut ca două documente oficiale să fie făcute publice, însă s-a lovit de refuzul funcționarilor CJ, care au început să se încurce în propriile minciuni. Președintele Alexe i-a instigat pe aceștia, cerându-le să nu furnizeze 7IAȘI documentele în cauză, deși acestea au caracter public. Ce au de ascuns?

Ministerul Sănătății i-a dat mână liberă lui Alexe să înceapă epurările

Pentru publicul larg, numirea Alinei Belu în funcția de manager interimar la Spitalul de Copii Sf. Maria a fost o mare surpriză. Decizia lui Costel Alexe a fost însă o mutare planificată în timp și ticluită în cel mai pur „stil liberal”. Exact ca-n vremurile lui Relu Fenechiu, oamenii lui Alexe împreună cu Alina Belu și oportuniștii adunați în jurul ei au pregătit terenul preluării conducerii Spitalului Sf. Maria. Pe 16 noiembrie 2020, Costel Alexe solicită Ministerului Sănătății clarificarea „competenței de numire și revocare din funcție a managerului interimar și a membrilor interimari ai comitetului director ai unui spital din subordinea CJ”. Pe 26 noiembrie, Ministerul în informează pe Alexe că numirile și revocările se pot face prin dispoziție a autorității tutelare, respectiv, în cazul nostru, prin decizia Președintelui CJ Iași. La o zi după, pe 27 noiembrie, intră în scenă Alina Belu și echipa ei. Astfel, la registratura Consiliului Județean sunt înregistrate două documente.

Fostul manager, schimbat în baza unei petiții a sindicatului

Primul document este depus de Codrina Dimitriu, asistentă la Spitalul de Copii și șefa Sindicatului din cadrul instituției medicale. Așadar, Dimitriu înregistrează pe 27 noiembrie la CJ o petiție întocmită de Sindicatul Sanitas cu mai bine de două luni în urmă, respectiv pe 3 septembrie, prin care îl acuză pe managerul Corneliu Mihai de nereguli în administrarea spitalului și cere revocarea lui. Fără a verifica vreo afirmație din delațiunea Codrinei Dimitriu, dar folosind-o drept coadă de topor, funcționarii Consiliului Județean întocmesc o notă de fundamentare prin care propun revocarea managerului interimar al spitalului.

„Prin petiția nr. 1163/03.09.2020 înregistrată la Consiliul Județean Iași sub numărul 35566/77/P/27.11.2020, Sindicatul Sanitas – Filiala Sfânta Maria aduce la cunoștința autorității tutelare unele aspecte privind managementul spitalului și solicită demiterea conducerii interimare a spitalului.” – se menționează în nota de fundamentare nr. 36350/04.12.2020 elaborată de Serviciul resurse Umane din cadrul CJ Iași prin care se propune revocarea din funcție a fostului manager al spitalului, Corneliu Mihai.

Pe baza notei de fundamentare mai sus amintite și a petiției Sindicatului Sanitas transmisă de Codrina Dumitriu, în aceeași zi, pe 4 decembrie 2020, Costel Alexe semnează dispoziția nr. 710 prin care decide revocarea unilaterală a lui Corneliu Mihai din funcția de manager interimar al Spitalului de Copii.

Alina Belu s-a autopropus. Alexe a acceptat

Cel de-al doilea document înregistrat la Consiliul Județean Iași, în aceeași zi de 27 noiembrie, la scurt timp după petiția Sindicatului, este o scrisoare de intenție și un CV prin care Alina Belu se autopropune manager la Spitalul Sf. Maria. Aceeași funcționari care au elaborat nota de fundamentare pentru demiterea lui Corneliu Mihai întocmesc în aceeași zi de 4 decembrie o a doua notă de fundamentare prin care propun numirea lui Belu în funcția rămasă vacantă. Și tot în aceeași zi, Costel Alexe emite decizia 711 prin care o numește pe Alina Belu în funcția de manager interimar la Sf. Maria. După cum se vede, nu există coincidențe, ci doar o planificare atentă. Afirmație întărită chiar de evenimentele ulterioare care au avut loc în cadrul spitalului după ce Alina Belu a fost numită manager interimar. La mai puțin de o lună de la preluarea funcției, Belu plătește o parte din prețul funcției cu care a fost răsplătită. La începutul lui ianuarie, Codrina Dimitriu, autoarea delațiunii care a stat la baza demiterii fostului manager, este recompensată cu o funcție de conducere, respectiv asistentă șefă a Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Fosta asistentă șefă a Clinicii ATI fusese convinsă, în doar două săptămâni de la instalarea noului managerul interimar, că este mai bine să demisioneze din funcție, și astfel să-i facă loc șefei Sindicatului.

 

Pretext pentru secretizarea unui concurs public: protecția datelor personale

7IAȘI a cerut Consiliului Județean să pună la dispoziție documentele care au stat la baza numirii Alinei Belu ca manager interimar. Am indicat în mod clar toate documentele vizate, cu număr de înregistrare, așa cum erau ele menționate în dispozițiile 710/04.12.2020 și 711/04.12.2020.  Funcționarii CJ au transmis o parte din documente, fără a pune la dispoziție scrisoarea de intenție a Alinei Belu și petiția Sindicatului Sanitas. Două documente esențiale, ambele invocate în dispozitivele dispozițiilor menționate mai sus. Fiind invocate in dispozitivul deciziilor, aceste documente devin publice, la fel ca notele de fundamentare și ca orice alte documente care au stat la baza emiterii dispozițiilor. Fără a avea un răspuns coerent și încurcându-se în propriile minciuni, funcționarii CJ au încercat mai degrabă să inventeze o scuză pentru refuzul lor decât să ofere o explicație legală. S-a început prin a spune că documentele nu au făcut obiectul solicitării, apoi că acele documente nu au stat la baza emiterii deciziilor 710 și 711, pentru ca în final să se invoce protecția datelor personale. Le-am demonstrat cu argumente  funcționarilor CJ că niciuna dintre aceste scuze inventate nu are o bază reală. Atunci au refuzat să mai răspundă. Președintele Alexe a refuzat și el să răspundă la telefon sau mesaje pe tema Spitalului de Copii. Alina Belu a preluat și ea aceeași atitudine. Mai multe solicitări de informații publice și documente ale 7IAȘI zac de zile întregi fără a se oferi un răspuns. Totul a devenit un fel de Omerta. Ce au de ascuns Alexe și cu Belu? De ce sunt secretizate scrisoarea de intenție a Alinei Belu și petiția Sindicatului?

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here