În acest an, Bacalaureatul din Coreea de Sud a avut loc pe 17 noiembrie. Începând de la 08.30 şi până la 17.40, 605.987 de liceeni sud-coreeni au fost chestionaţi la cinci materii: limba coreeană, matematica, limba engleză, o a doua limbă străină şi un subiect la alegere între sociologie, educaţia tehnologică şi ştiinţe.
La fel ca în fiecare an, această zi a fost una specială în întreaga Coree de Sud, fiind luate măsuri de asigurare a liniştii liceenilor examinaţi.
Asta pentru că reuşita la acest examen permite intrarea în cele mai bune universităţi, ceea ce garantează un viitor profesional, uneori chiar şi bune perspective de căsătorie, notează AFP.
Astfel, pentru a le permite celor peste 600.000 de liceeni să ajungă la timp la examen, toate administraţiile, multe întreprinderi private şi chiar Bursa au deschis mai târziu, la ora 10.00, sau mai exact la o oră şi treizeci de minute de la începerea „Suneung“.
Pe toate aeroporturile au fost instituite interdicţii de decolare şi aterizare pe perioada desfăşurării probelor orale, lucrările de pe numeroase şantiere de construcţii au fost suspendate, iar circulaţia autovehiculelor de mare tonaj a fost interzisă în apropierea locurilor de desfăşurare a examenelor.
Canalele de televiziune au difuzat imagini cu elevi nervoşi în momentul prezentării la examen, lacrimi în momentul separării de părinţi şi încurajări din partea celor mai mari. Apoi, mii de părinţi s-au îndreptat spre lăcaşuri de cult pentru a se ruga.
FOTO Jung Yeon-Je/AFP
În fiecare an, aceste examene relansează dezbaterea despre obsesia sud-coreeană pentru reuşita şcolară, despre avantajele şi inconvenientele unui sistem de educaţie deseori considerat în străinătate drept un model de meritocraţie.
Toţi visează să ajungă la primele trei universităţi ale ţării, adică la Universitatea din Seul, Universitatea Coreei şi Universitatea Yonsei, abreviate SKY (cer, în traducere din engleză, n. red.). Iar, pentru a atinge cerul, un absolvent de liceu trebuie să obţină 450 de puncte din 500 la Bacalaureat.
Deşi concurenţa acerbă generează excelenţă, după cum arată scorurile universităţilor sud-coreene în clasamentele internaţionale, aceasta are şi rezultate mult mai puţin lăudabile, precum un nivel ridicat de depresie şi sinucideri.