Cum scapi de pesticidele din agricultura industrializată

FOTO: agrointel.ro
Poză simbol
Pesticidele sunt relativ omniprezente în agricultura industrializată, astfel că multe dintre alimentele sănătoase pe care le consumăm zilnic conțin reziduuri. Este bine să ne ferim pe cât putem de aceste substanțe toxice periculoase, care pe termen lung ne pot afecta grav sănătatea.

 

Pesticidele sunt produse chimice folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor. Dacă ați auzit de ierbicide, poate știți că acestea sunt folosite pentru a distruge buruienile din culturi, dar nu sunt altceva decât pesticide. Tot pesticide sunt și insecticidele și fungicidele, care combat insectele dăunătoare și ciupercile. Însă aceste produse folosite pentru controlarea producțiilor agricole în întreaga lume pot fi periculoase pentru sănătate.

 

Un studiu realizat în anul 2007 de societatea Medicilor de Familie din Canada a descoperit că pesticidele pot fi responsabile pentru nenumărate tipuri de cancer, inclusiv cancerul la sân, plămâni sau prostată. Un alt studiu, realizat în același an, confirmă faptul că pesticidele au efecte cronice asupra sănătății, pot determina complicații dermatologice, neurologice și pot afecta aparatul reproducător.

 

Un raport realizat în anul 2013 de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară susține că expunerea la pesticide poate provoca leucemie în cazul copiilor sau boala Parkinson în cazul adulților. Aproximativ două treimi din legumele și fructele analizate de către Departamentul de Agricultură din SUA conțin pesticide, potrivit unui studiu realizat în 2015, în care s-au testat 3.015 produse. În același studiu s-a descoperit că nivelul cel mai ridicat de reziduuri de pesticide se află în: nectarine, căpșuni, mere, piersici, struguri, ardei gras, castraveți, țelină, spanac și tomate. Pe de altă parte, printre produsele alimentare care au un nivel scăzut de pesticide se numără: porumbul dulce, avocado, ananas, varză, mazăre, ceapă, kiwi, pepene galben, mango, papaia și vinete.

 

Ce trebuie să faceți

Având în vedere efectele negative asupra sănătății, este important să luăm măsuri ca să ne ferim pe cât posibil de pesticide.

Iată ce puteți face: Spălați alimentele sub jet continuu de apă. Pe parcursul creșterii fructelor și legumelor, agricultorii pulverizează pesticide pe frunze și tulpini. Se recomandă să spălați cât puteți de bine legumele și fructele cu jet călduț de apă. Ștergeți alimentele cu prosoape de hârtie. Asta ajută la îndepărtarea reziduurilor care n-au fost îndepărtate de apă, însă e recomandat să folosiți prosoape de hârtie, deoarece dacă le folosiți pe cele textile pesticidele pot rămâne pe țesătură.

 

Îndepărtați coaja înainte de consum. Cartoful, sfecla roșie, ridichile sau morcovii, de exemplu, se curăță în mod normal de coajă, deși uneori suntem tentați doar să îi spălăm, pentru o dietă mai bogată în vitamine. E bine însă să îndepărtați pesticidele și în acest mod, iar după curățare să le mai spălați o dată, pentru a îndepărta bacteriile rămase pe pământ. Fierberea în apă sau în aburi. Acestea sunt două metode bune de gătit și totodată de îndepărtat chimicalele din alimente. Tratarea termică a alimentelor, inclusiv pasteurizarea, fierberea și coacerea, în funcție de natura produsului, ajută la reducerea nivelului de pesticide datorită evaporării și distilării.

 

Consumați produse organice. Consumul de alimente organice este o tendință în lumea modernă și, cu toate că aceste produse sunt mai scumpe, este bine să le consumăm când avem ocazia. Cumpărați alimente de sezon, de la producătorii locali, pentru că șansele să fiți expuși la pesticide sunt ceva mai mici.

 

Nivelul cel mai ridicat de reziduuri de pesticide se află în: nectarine, căpșuni, mere, piersici, struguri, ardei gras, castraveți, țelină, spanac și tomate.

 

 

(Sursa: eveste.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here