Cum să-ți transformi locuința într-o casă smart. Interviu cu Cosmin Ignea (www.case-smart.ro)

Casa inteligentă nu mai este de mult timp doar un moft. Trăim într-o epocă din ce în ce mai avansată din punct de vedere tehnologic ceea ce ne ajută cu implementarea de sisteme inteligente care fac economie la facturi și ofera tot mai mult confort și siguranță proprietarilor. Ce este mai exact o casă smart și cum ne putem transforma căminul într-o locuință inteligentă, aflăm de la Cosmin Ignea, director tehnic www.case-smart.ro :

  1. Ce este o casă inteligentă?

Pentru ca o casă să fie smart trebuie să avem posibilitatea de a controla oricând, de oriunde ne-am afla, cel puțin elementele de bază, ca iluminatul și încălzirea. Bineînțeles că putem extinde acest control la orice device, în orice colț al casei. O casă smart ne ajută să consumăm mai puțină energie electrică și gaze naturale, astfel reducând amprenta lăsată asupra naturii și, bineînțeles, valoarea facturilor.

  1. Care sunt avantajele și dezavantajele unei case smart?

Despre avantajele unei case smart am putea discuta la nesfârșit. Probabil cel mai mare avantaj este că ne ajută să avem mai mult timp pentru cei dragi. Câteva exemple concrete: cu ajutorul unei electrovalve inteligente putem automatiza sistemul de irigații și acesta va porni automat în zilele și la orele la care este necesar, fără ca noi să intervenim în vreun fel.

Un alt avantaj pe care mulți dintre clienții noștri îl apreciază este acela că o casă smart ne ajută să economisim între 30% și 50% la facturile de energie electrică și gaze naturale. Un exemplu de automatizare ce se poate face foarte usor, în orice apartament sau casă este la sistemul de încălzire. Cu ajutorul unui termostat inteligent BeOk putem controla de pe telefon temperatura de acasă, de oriunde am fi. Foarte mulți clienți folosesc acest sistem și cu ajutorul telefonului mobil opresc căldura când pleacă la serviciu și o pornesc cu 30 minute înainte de a ajunge acasă. Astfel, se vor bucura de confortul oferit de temperatura optimă cand ajung acasa, iar în cele 10-12 ore petrecute la serviciu, cumpărături, trafic, nu vor consuma deloc energie sau gaze pentru încălzirea locuinței. Se poate automatiza și mai mult acest sistem, folosind servicii ca IFTTT putem crea o automatizare care atunci când detectează ca ne-am îndepărtat la mai mult de 800m-1km de casă, să oprească căldura și când ne apropiem la mai puțin de 800m să pornească căldura. Același lucru îl putem face și vara, la aparatul de aer condiționat, cu ajutorul produselor Broadlink. Vom avea nevoie de un hub care costa sub 100 lei și cu ajutorul acestuia vom putea controla aerul condiționat de oriunde am fi. Putem folosi și un senzor magnetic, montat pe geam, iar când deschidem geamul aerul condiționat să se oprească automat.

Dezavantajele unei case inteligente au fost rezolvate în ultimii ani, datorită avansului tehnologic. La început,  dacă doream o casă smart, trebuia să avem în vedere ca instalația electrică să fie gândită pentru aparatajele respective și costurile erau mai mari în comparaâie cu o casă normală. Acum însă, putem scoate vechile întrerupatoare din doză și să montăm întrerupătoare smart, chiar pe instalația clasică, grație partenerilor noștri de la Livolo, care au reușit să alimenteze modulele inteligente de pe circuitele existente. La început, o casă inteligenta își amortiza investiția în câțiva ani, acum însă, amortizarea investiției se face în câteva luni.

  1. Ce servicii si produse oferiti? Care sunt cele mai solicitate?

Pe www.case-smart.ro veți găsi produse pentru case inteligente care sunt foarte ușor de folosit. Cele mai bine vândute  produse sunt prizele si întrerupatoarele cu touch, din sticlă, Livolo. Noi în Romania suntem unici importatori Livolo. Cu ajutorul acestora putem controla toate luminile de pe telefon sau vocal, cu ajutorul Amazon Alexa sau Google Home. Putem face scenarii și atunci când plecăm de acasă toate luminile să se stingă sau putem crea un program random când suntem în concediu, prin care luminile se vor stinge și aprinde aleatoriu, ca si cum am fi acasă.

O altă categorie de produse best seller sunt termostatele smart de la BeOk. Cu ajutorul acestora putem controla oricand si de oriunde temperatura din casă noastră, lucru care face ca facturile la încălzire să aiba un cost foarte mic.

Dacă vorbim de o casă smart, trebuie să vorbim și de securitate. Aici clienții noștri optează pentru produse Orvibo sau Homeflow. Folosim senzori de prezență, magnetici, inundație, fum, camere video, etc. , toate comunicând printr-un protocol securizat. Aceste produse au un dublu rol: funcționează și ca sistem de securitate, și ca trigger pentru automatizări. Putem să oprim apa dacă detectam inundație, putem închide AC-ul dacă deschidem geamul, etc.

Tot noi, la casesmart.ro, oferim consultanță gratuit clienților noștri pre și post vanzare. Majoritatea produselor sunt de tipul DIY (do it yourself) fiind foarte ușor de instalat și configurat.

  1. Putem transforma orice locuință într-o locuință inteligentă?

Da. Suntem într-un continuu proces de selectare a furnizorilor noștri și îi alegem doar pe cei mai buni. Cei mai buni sunt cei care investesc în dezvoltarea tehnologiei până ce aceasta poate fi folosită la scară largă.

Putem transforma în casă smart și o garsonieră de 30mp, dar am avut proiecte și la hoteluri de sute de mp.

Contact: www.case-smart.ro

Telefon: 031 333 03 08

0756 785 710

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here