Cum riscă morţii din Rediu să rămână în aer. Scandal macabru într-o comună din apropierea Iaşului: preotul vrea cimitir, primarul – cartier rezidenţial

Una dintre parohiile dintr-o comună aflată în vecinătatea Iaşului nu a primit acordul Primăriei Rediu pentru a amenaja un cimitir. Disputa s-a mutat în instanţă, judecătorii având pe mână o decizie crucială: unde îşi vor odihni somnul de veci sătenii.

 

Comunitatea din comuna Rediu a fost recent cuprinsă de un scandal în care sunt implicate Primăria comunei Rediu şi parohia Valea Lupului II-Beldiman. Parohia deţine în comună o suprafaţă de 17.500 de metri pătraţi unde intenţionează amenajarea unui cimitir. Surpriză: dacă în majoritatea cazurilor administraţiile locale fac sluj în faţa oamenilor bisericii, de data asta lucrurile nu stau aşa. Primăria comunei Rediu s-a opus, aşa că parohul bisericii s-a decis să acţioneze în judecată Primăria Rediu şi Consiliul Local.

 

 

Parohia susţine că este doar un teren viran

Ca să construiască cimitirul, parohia avea nevoie de un aviz de principiu pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Printr-o adresă oficială, Primăria Rediu susţine că în baza acestui Plan nu se poate aproba amenajarea unui asemenea obiectiv. Acum, biserica încearcă să anuleze acest act administrativ. ”Prin adresa emisă de Primarul comunei Rediu se aduce la cunoştinţă parohiei că în conformitate cu PUZ şi Regulamentul Local de Urbanism, în acea zonă nu sunt permise astfel de construcţii. Este un teren viran, având categoria de folosinţă agricol, lipsit de construcţii în vecinătate care să creeze impedimente pentru realizarea unui cimitir, vecinătăţile fiind la cel puţin 500 de metri”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Conform PUZ-ului, din suprafaţa totală de teren, construcţiile ar urma să ocupe suprafaţa de 456 metri pătraţi, locurile de veci – 5.642 metri pătraţi, spaţiile plantate –  6.188 metri pătraţi, în timp ce căile de acces şi parcajele, 5.213 metri pătraţi. În acest ansamblu, feţele bisericeşti s-au gândit şi la construirea unei capele şi a unei case sociale, dar iată că şansele de edificare a unor asemenea construcţii sunt periclitate.

 

Situaţie tragi-comică în comuna Rediu: morţii se pot aştepta să nu-şi găsească liniştea

Interese imobiliare?

Primarul comunei Rediu a explicat răspicat faptul că locuitorii comunei nu vor un nou cimitir, mai ales că acesta ar urma să fie folosit şi de comuna Valea Lupului. Fiecare cu morţii lui. Mai mult, proprietarii de terenuri din Rediu au alte gânduri, şi anume de dezvoltare imobiliară.

Apariţia unui cimitir ar îngropa afacerile încă din faşă. ”Pe raza comunei Rediu există deja un cimitir, aşa că este normal ca acum Consiliul Local să se opună constituirii acestui cimitir. Nici proprietarii de terenuri din zonă nu sunt de acord, pentru că vor să construiască pensiuni. Este o zonă frumoasă unde se poate construi altceva. Nouă nu ne mai trebuie alt cimitir. Să facă un schimb de terenuri şi să facă cimitirul în Valea Lupului”, a declarat Vasile Haidău, primarul comunei.

 

 

Citește și EXCLUSIV 7EST, bombă naţională: 112 milioane de lei umflate de un ONG anonim din fondurile POSDRU. Cine se ascunde în spatele Asociaţiei Elen

 

 

Se zice că ar fi afacere privată

Vasile Haidău crede că sunt şi alte interese la mijloc din partea parohiei. ”Oamenii vorbesc în comună că ar fi vorba de un cimitir privat. Asta se zvoneşte. Lumea vorbeşte… Consiliul Local a hotărât şi nu a fost de acord cu cererea Parohiei”, a explicat primarul.

Preotul paroh din Valea Lupului nu a vrut să dea prea multe explicaţii cu privire la proiectul bisericii. ”Nu pot vorbi acum. Sunt la o înmormântare. A murit un frate de-al nostru”, a spus Cătălin Andrei, parohul Bisericii Valea Lupului II- Beldiman.

 

 

Primarul Haidău se ascunde după voinţa populară, dar răspunde cu prevederi legale. Cine să mai înţeleagă?

Locurile de veci, un subiect sensibil

Nu o dată din cauza locurilor de veci românii au ajuns şi la agresiuni fizice. Un astfel de caz a fost întâlnit în urmă cu o săptămână, în Dej. Locuitorii din zonă erau cât pe ce să se ia la bătaie pentru că un cioban a scăpat turma de oi în cimitirul Dealul Florilor. Furioşi, păgubiţii au sărit să-l linşeze pe cioban care a recunoscut, în final, că a scăpat oile unde nu se cuvenea. El s-a apărat însă explicând că nu oile sale au produs pagubele din cimitir, deoarece prin cimitir trec mai multe turme.

 

 

Citește și Casa lui Enescu, o RUȘINE cât România. Halul în care a ajuns acest imobil arată ce suntem: nepăsare, birocraţie şi o istorie aruncată la coş

 

 

Cimitirele private, o afacere la modă

În ultimii ani, mai multe iniţiative private referitoare la deschiderea unor cimitire private au ajuns în spaţiul public. În Iaşi, astfel de afacere a fost gândită în premieră în 2009 de omul de afaceri Daniel Panaite, locul fiind Vişani-Bârnova. Biserica nu a privit cu ochi buni astfel de afaceri. „Problema cimitirelor private este privită cu reticenţă, cu rezervă de către BOR. În percepţia existentă în spiritualitatea ortodoxă cimitirul este asimilat unui loc sacru. Or, în momentul în care un om de afaceri organizează un cimitir privat, pentru el acesta nu va însemna niciodată un loc sacru, ci sursa lui de bani. Este un business şi nimic mai mult, iar Biserica creştină nu poate rămâne nepăsătoare faţă de posibilitatea tratării cu lipsă de respect a ceea ce se consideră a fi sacru”, declara în 2013, în Ziarul Lumina, preotul Marian Timofte, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here