CUM POŢI DEPĂŞI DUREREA UNUI DIVORŢ. Recomandările unui mediator.

Stările care însoțesc divorțul sau separația în cuplu sunt puternice și dureroase, cu momente de tristețe, furie, confuzie, teamă pentru viitor, mai ales dacă separația este intensificată de grijile de ordin economic și de nevoile copiilor. Însă sfârșitul căsniciei  nu trebuie să semnifice neapărat sfârșitul tuturor bucuriilor noastre.  Primul pas în această etapă nefericită din viața noastră este să acceptăm că relația suferă și să căutăm să o tratăm. Astfel, putem  apela la un mediator pentru a încerca împreună cu partenerul  să găsim soluții la problemele existente. Medierea familială, căci despre această procedură vorbim,  este un mod de intervenție voluntară, direcționată către reorganizarea relațiilor familiale și către soluționarea, atenuarea și tratarea conflictelor în caz de separație sau divorț

 

În astfel de cazuri, procesul de mediere reprezintă o alternativă viabilă la calea tradițională de judecată: scopul său este acela de a încuraja soții să aleagă  de comun acord să se înțeleagă asupra propriilor modalități de separație și de reorganizare familială, reglând viața lor de familie viitoare. Acest tip de intervenție oferit familiei în criză se bazează pe o nevoie esențială a persoanelor care privesc lucrurile prin prisma dezordinii emotiv-organizatorice a faptelor petrecute în relație. Prin această metodă, soții au capacitatea de autodeterminare și de asumare a responsabilității de a decide ceea ce este mai bine pentru ei, evitând delegarea sentimentelor și nevoilor lor către un terț avocat sau judecător.

 

 

Medierea familială crează un spațiu și un timp neutru, unde soții au posibilitatea de a se ”regândi” ca și cuplu sau de a se separa ca și cuplu, rămânând însă unit în exercitarea drepturilor și obligațiilor familiale. Tocmai pentru acest motiv de reorganizare emotivă și pragmatică a vieții lor, medierea trebuie să fie o alegere LIBERĂ, luată fără constrângere.

 

Medierea, care rareori permite prezența copiilor (mai ales dacă sunt mici), reprezintă cel mai bun mod pentru minori de a le fi organizate drepturile, nevoile și interesele, procedura fiind un ajutor concret al mamelor și taților care înțeleg să regândească criza conjugală printr-o manieră inteligentă, constructivă și în interesul tuturor celor care fac parte din familie.

 

Care sunt avantajele unei separații prin mediere:

–         ajută soții în curs de separație să găsească de comun acord soluții avantajoase pentru fiecare dintre ei. Doar prin acest mod facultativ de rezolvare a problemelor, soții își vor respecta angajamentele luate.

–         îmbunătățește nivelul de înțelegere dintre soți, restabilește canalul de comunicare care poate fi întrerupt chiar de ani de zile între aceștia, promovează dialogul constructiv și clar în vederea unei colaborări pe viitor.

–         atenuează suferința generată de criza conjugală, prevenind depresia și stările distructive ulterioare.

–         creează un spațiu neutru de dialog și confruntare constructivă.

–         apără și protejează interesele fiecărei părți, în mod special pe ale minorilor care fac parte și ei din familie.

–         promovează respectul între părinți sau soți.

–         UMANIZEAZĂ divorțul. Din punct de vedere psihologic, capacitatea de a ne separa în mod civilizat reprezită modul cel mai bun de a spune adio, de a închide în mod pozitiv și demn un capitol al propriei noastre vieți. Acceptarea propriului trecut ne ajută să ne  construim un viitor pozitiv, nemailuând în seamă faptul că atunci când există copii rezultați din relație, suntem responsabili de creșterea în condiții sănătoase a acestuia.

–         ajută soții să nu se victimizeze, ci să vadă situația precum o oportunitate de creștere, de evoluție și schimbare în bine a viitorului.

 

Prin mediere, soții sunt stimulați să ia în mod autonom propriile decizii și să fie responsabili de propriul viitor. Explicația este că nimeni nu știe mai bine decât soții înșiși ce decizii  trebuie luate pentru a-și reorganiza viața pe viitor. Totodată, dacă s-a ajuns la separație pentru că soții au acționat individual în relație, prin mediere soții au posibilitatea de a-și confrunta față în față durerile, frustrările, nevoile nesatisfăcute  și de a acționa împreună pentru a găsi soluții la probleme.  Astfel, medierea repară răul produs de singurătatea în cuplu, sentiment care de cele mai multe ori însoțește separația dintre soți, tratând astfel rănile deschise și încurajând soții să vadă situația constructiv. Deoarece, de ce să nu recunoaștem, într-o separație, dacă părțile sunt mulțumite și împăcate cu deciziile luate, au toate șansele să-și reconstruiască  viața într-un mod pozitiv, indifferent că rămân sau nu în acea relație. De cele mai multe ori, confundăm durerea unei separații cu frustrările adunate din multitudinea de compromisuri făcute, de nevoi, dorințe, sentimente rămase nesatisfăcute din partea celuilalt.

 

Medierea familială însă nu se adresează doar cuplurilor care au decis să se separe, ea este recomandată și în cauzele de conflictualitate familială, acolo unde părțile simt nevoia de a-și clarifica propriile poziții, propriile idei sau de a-și găsi propriul rol conjugal sau părintesc pierdut în timp sau în situații conflictuale.

 

Maria PĂDURARU

Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

0754.700.
066

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here