Cum poți avea PENSIE, chiar dacă NU MUNCEȘTI sau nu ai stagiu complet de cotizare

Românii fără loc de muncă, agricultorii sau cei care muncesc „la negru” pot avea continuitate în muncă dacă încheie contract cu Casa de Pensii.

 

Zeci de mii de români care au nevoie să-şi completeze stagiul de cotizare sau să-şi mărească punctul de pensie aleg să încheie un contract privat de asigurări cu casa de pensii de care aparţin. Spre deosebire de un contract de muncă „fictiv” cu o firmă privată, unde ar trebui să plătească şi impozit pe venit, şi contribuţii la sănătate sau şomaj, aici se plăteşte doar contribuţia la fondul de pensii (CAS), care este în jur de 30%.

La salariul minim, CAS-ul este de 244 de lei, însă puteţi alege să vă asiguraţi pe o sumă mai mare. Cu cât contribui mai mult la asigurările sociale, cu atât şi pensia de care vă veţi bucura la bătrâneţe va fi mai mare. La un venit de 1.000 de lei, trebuie să scoateţi din buzunar pentru CAS puţin peste 300 de lei.

 

Nu se aplică retroactiv!

Încheie astfel de contracte private cu casele de pensii inclusiv persoane care au mai nevoie de câteva zile sau luni pentru a atinge stagiul de cotizare, cât şi persoane fără un contract de muncă sau care lucrează „la negru”. „Este vorba mai ales de persoane care muncesc fără forme legale în străinătate sau de români care lucrează în ţări cu care România nu a încheiat acorduri bilaterale, agricultori etc. Aceste contracte sunt perfect legale, numai că nu sunt retroactive. Primim frecvent cereri în acest sens”, ne-a declarat Daniela Licu, directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, care are încheiate, în prezent, în jur de 1.600 de contracte de asigurări sociale.

 

Asigurat medical după acelaşi model

Dacă doriţi să fiţi asigurat şi în sistemul medical sau să beneficiaţi de şomaj, aveţi posibilitatea legală să cotizaţi după acelaşi model, la casa teritorială de sănătate, respectiv la Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă. La sănătate, contribuţia lunară minimă este de 5,5% din salariul mediu brut (800 de lei) – în jur de 40 de lei. Contribuţia datorată la şomaj este de 0,5% din venitul minim brut, deci 4 lei.

 

(Sursa: evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here