Cum poate fi fentată taxa pe mediu la maşini. Ingeniozitatea românilor n-are margini

Mii de mașini sunt înmatriculate fără plata noii taxe de mediu, pe motiv că autoturismele provin din „partajul voluntar” făcut la notar

 

Mai multe mii de români au învăţat cum să fenteze actul legislativ adoptat de Guvernul României, la începutul acestui an: Ordonanţa de Urgenţă 9/2013 privind timbrul de mediu, arată evz.ro.

 

În noua legislaţie a timbrului de mediu, Guvernul a strecurat la articolul 8 şi autoturismele care provin din partaj printre cazurile de scutire de la plata timbrului de mediu. Aşa că în unele judeţe ale ţării – Cluj, Tulcea şi Maramureş -, deja au fost înmatriculate astfel mii de maşini. Şi numărul lor creşte de la o zi la alta, avertizează comisarul-şef Florin Sironca, şeful Serviciului de Înmatriculări Maramureş.

 

Fentează bugetul de stat

„În ultima lună am avut peste 800 de persoane care au cerut această scutire pentru maşina din partaj. Clar că la mijloc este o şmecherie, dar noi suntem obligaţi să înmatriculăm aceste maşini. Valoarea acestor autoturisme începe de la 300 de euro şi ajunge la mii de euro. Prin această metodă, sume mari de bani nu ajung la bugetul de stat”, spune comisarul Sironca pentru Evenimentul Zilei. Spre exemplu pentru un BMW 320 D, cu o capacitate cilindrică de 1951 cmc, din anul 1998, timbrul de mediu este de 2.858 lei. Dacă declari BMW-ul ca provenind din partaj, nu mai plăteşti aceşti bani.

 

Poliţistul explică şi şmecheria: „Un anume autoturism este cumpărat din Germania şi apoi vândut în România la doi proprietari, pe baza unui simplu act de mână. Apoi, cei doi se prezintă în faţa unui notar şi solicită partajarea bunului comun, în favoarea unuia dintre ei, adică a adevăratului proprietar. Cu actul notarial din care rezultă partajul, omul se prezintă la Serviciul de Înmatriculări. Eu cred că dacă vorbim despre un partaj, atunci acesta să fie unul legal, să fie stabilit clar modul în care s-a dobândit proprietatea autoturismului de către proprietarii care solicită partajul”, a mai spus comisarul -şef Florin Sironca.

 

Metoda a fost extinsă şi la Cluj, unde 20 de persoane au cerut înmatricularea maşinilor „din partaj” pentru a nu plăti timbrul de mediu.

 

Înmatriculezi „pe gratis”

Un notar clujean explică faptul că orice bun deţinut de două sau mai multe persoane poate deveni proprietatea exclusivă a uneia dintre acestea. „Există un principiu de drept potrivit căruia nimeni nu este obligat să rămână în indiviziune, adică să deţină un bun în proprietate alături de alte persoane. Dacă luăm cazul prezentat, cei doi proprietari ai autoturismului se prezintă în faţa notarului, declară cota de contribuţie a fiecăruia la momentul cumpărării maşinii, valoarea sultei care va fi plătită în favoarea celui care renunţă şi cine este noul proprietar, ca urmare a acţiunii de partaj voluntar”, explică notarul clujean pentru sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here