Statul român se chinuie de ani buni să recupereze 4.000.000 lei de la fostul ministru liberal Relu Fenechiu. Deși au trecut mai bine de 8 ani de la condamnarea lui Fenechiu în dosarul Siveco, ANAF nu a recuperat niciun leu din prejudiciul adus statului. În schimb, Fenechiu duce o viață de lux și face în continuare afaceri de milioane de euro pe bani publici.
În perioada 2012-2014, liberalul a încasat o șpagă de 900.000 de euro reprezentând un procent de 15% din valoarea unor contracte publice atribuite firmei Siveco ca urmare a intervenției lui Fenechiu.
În 2016, Fenechiu a făcut un acord de recunoaștere fiind condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare și confiscarea sumei de 901.526 euro. Pedeapsa nu a executat-o în totalitate, fiind contopită cu cea de 5 ani de închisoare dispusă în dosarul „Transformatorul”. Fenechiu a stat după gratii doar 3 ani de zile, fiind eliberat condiționat.
ANAF a instituit sechestre pe mai multe proprietăți de lux ale lui Fenechiu, dar a stat cu mâinile în sân și nu a recuperat niciun leu din prejudiciul adus statului. Pentru niciuna dintre proprietăți nu a fost inițiată vreo procedură de valorificare timp de 8 ani de zile!
Mai mult, Fenechiu vrea acum să scape definitiv de răspundere și a dat Agenția Națională de Administrare Fiscală în judecată pe motiv de prescriere a datoriei.
Fostul deputat și ministru liberal Relu Fenechiu a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală într-un proces în care cere încetarea executării silite împotriva sa pe motiv că a intervenit termenul de prescripție.
După ce a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul Siveco, judecătorii au decis confiscarea de la fostul ministru liberal a sumei de 901.526 euro, echivalentul a 4.075.180 lei. Deși au fost instituite sechestre pe mai multe proprietăți de lux ale fostul deputat, din 2016 și până în prezent, statul nu a reușit sau nu a vrut să recupereze niciun leu de la Fenechiu.
Viciu de procedură!?
Relu Fenechiu cere anularea executării silite pentru un viciu de procedură: ANAF nu i-a comunicat somația și titlul executoriu. La data rămânerii definitive a sentinței penale, Fenechiu era încarcerat în Penitenciarul Vaslui, ispășind condamnarea din dosarul Transformatorul.
În ianuarie 2017, ANAF i-a trimis o adresă lui Fenechiu în Penitenciar și i-a cerut să desemneze un împuternicit în relațiile cu fiscul pentru a se putea îndeplini procedurile legale. Fenechiu a refuzat să desemneze pe cineva, spunând că urmează să devină eligibil pentru eliberarea condiționată și astfel se va prezenta în persoană la Fisc pentru a clarifica toate aspectele.
„Într-adevăr, astăzi mă aflu încarcerat în Penitenciarul Vaslui, însă pe data de 23 februarie mi se vor contopi pedepsele, după care pot deveni propozabil pentru liberarea condiționată. În aceste condiții și având în vedere faptul că doresc să găsesc împreună cu dumnevoastră soluțiile pentru a achita sumele la care am fost obligat prin sentința penală nr.2622/14/11/2016 , vă rog să acceptați ca persoana de legătură cu dumnevoastră să fie subsemnatul. De asemenea, mă angajez ca îndată ce voi fi liberat să mă prezint la sediul dumneavoastră pentru a începe procedurile”, a fost răspunsul lui Fenechiu către Fisc.
ANAF a emis somația și titlul executoriu în februarie 2017 și le-a expediat la domiciliul lui Fenechiu din Bucium, nu în Penitenciar. Documentele au fost returnate de poștă întrucât Fenechiu nu a fost găsit. Reprezentanții ANAF susțin că legislația nu permitea la acea vreme să comunice documentele în altă parte decât domiciliul oficial. Întrucât nu s-a putut efectua înmânarea directă a actelor de executare silită, ANAF a efectuat comunicarea acestora prin publicitate pe site-ul instituției, conform prevederilor Codului Fiscal. Ulterior, în iulie 2017, ANAF a retransmis documentele prin poștă, acestea fiind recepționate de către Relua Fenechiu în persoană. Astfel, reprezentanții Finanțelor susțin că procedura de comunicare a fost îndeplinită, nefiind niciun motiv pentru anularea actelor pe vicii de procedură.
Fenechiu invocă prescripția
Pe fond, Relu Fenechiu susține că suma confiscată prin sentința de condamnare are termen de prescripție și nu mai poate fi obligat să o achite.
„Invocăm excepția prescripției dreptului de a executa creanțe bugetare născute în anul 2016, cu atât mai mult cu cât acestea sunt creanțe de natură bugetară, nu fiscale. Astfel, creanțe reprezentând prejudicii dispuse prin hotărâri judecătorești sunt creanțe bugetare , termenul de prescripție fiind cel comun de 3 ani. (…) În acest context, considerăm că demararea executării silite la o distanță mai mare de 3 ani față de momentul rămânerii definitive a hotărârilor judecătorești, ori existența unui termen mai mare de 3 ani între actele de executare, conduce la prescripția dreptului de a mai executa creanța bugetară”, susține Relu Fenechiu.
ANAF spune că vrea banii.
Deși Fenechiu a susținut că debitul este prescris, Finanțele arată contrariul și arată că legea le permite să treacă la recuperarea integrală a sumelor datorate. Reprezentanții statului susțin că în toți acești ani au fost întreprinse periodic acte și proceduri de executare împotriva lui Fenechiu, astfel că nu există niciun motiv pentru invocarea prescripției. Teoretic, ANAF spune că vrea să recupereze prejudiciul și că are toate instrumentele necesare, insă în 8 ani de zile nu s-a recuperat niciun leu.
„Executarea silită a început cu respectarea strictă a dispozițiilor legale incidente, aceasta urmând a continua în toate modalitățile recunoscute de lege, simultan sau consecutiv, până la stingerea integrală a debitului”, susțin cei de la ANAF.
Vrăjeală de borfaș
Condamnat pentru mai multe fapte de corupție în două dosare penale, în vara lui 2017 Feenechiu se căia în fața instanței pentru a obține eliberarea condiționată. Fostul deputat susținea că regretă faptele comise și se angaja în fața magistraților că vrea să devină liber pentru a-și putea plăti datoriile.
„Inculpatul Fenechiu Relu, fiind ascultat, arată că a recunoscut faptele, le regretă, la acel moment credea că face un lucru normal, așa s-a întâmplat în ultimii 25 ani în politică, el a fost un executant, beneficiarii au fost toți. Este important că s-a modificat legea finanțării partidelor politice și nu mai este nevoie de sume uriașe de bani pentru a rămâne pe piața politică, a dorit să facă față competiției politice. Arată că a executat 3 ani, dorește să se întoarcă acasă, să-și achite datoriile către stat, nu mai vrea să facă politică”, se arată în nota magistraților de la Tribunalul Iași.
Eliberat din Penitenciar, Fenechiu a făcut exact opusul. A deschis mai multe procese împotriva ANAF și a căutat tot felul de chichițe pentru a evita plata datoriilor și a zădărnici executarea silită a bunurilor sechestrate. În toți acești ani ANAF a suferit de o impotență cronică în relația cu Fenechiu, fostul baron liberal nefiind atins acolo unde îl doare cel mai tare: banii.
Statul a pus mai multe bunuri sub sechestru, dar nu le-a valorificat
Încă din faza cercetării penale, statul i-a pus sub sechestru lui Fenechiu pe mai multe proprietăți. Vila din cartierul I.C. Brătianu în care locuiește acum Fenechiu se află pe lista acelor bunuri. Jumătate din această proprietate, formată dintr-un teren de 1.567 mp și o casă de 343 mp, puteau fi valorificate de ANAF, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Tot în cartierul Brătianu, a fost pusă sub sechestru un teren de 1.100 mp și cele trei clădiri construite pe aceasta: o vilă, un foișor și un garaj. Sechestru a fost pus și pe un teren de 2.000 mp din Fundac Socola, pe care se află o construcție cu destinația destinația de „loisir și hobby”. Valoarea acestor bunuri imobile depășește 800.000 de euro, dar în mod inexplicabil pentru niciunul dintre ele nu a fost inițiată vreo procedură de valorificare.
Din nou pe cai mari
În ani de după eliberare, Fenechiu a fost angajat în mai multe societăți deținute de soție, cumnată sau alți interpuși. De fiecare dată când statul încerca să pună poprire pe veniturile lui Fenechiu, aceste contracte de muncă erau suspendate sau încetate. Fenechiu conduce din umbră toate aceste afaceri care se bazează în principal pe contracte cu statul. Fenechiu își folosește relațiile din mediul politic pentru a face milioane de euro de la stat, în schimb nu plătește niciun leu din sumele datorate în urma celor două condamnări.
Vlad ROTARU