Cum iau șpagă polițiștii de la Rutieră ca să nu fie prinși. Au boală pe taximetriști și nu acceptă bani mototoliți

Doi agenți rutieri au fost condamnați la ani grei de închisoare fiind prinși că cereau mită de la șoferii vitezomani pe care îi opreau în trafic. Polițiștii îi dădeau o parte din șpagă și ofițerului care îi coordona și care nu era străin de practicile lor.

Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv în 20 aprilie pe Marius Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, doi polițiști din Bacău, la 6 ani și 2 luni de închisoare, respectiv 5 ani și 2 luni de închisoare pentru luare și dare de mită. Cei doi au fost obligați să achite statului contravaloarea șpăgilor primite, care se ridică la aproape 6.000 de lei.

Anchetatorii au stabilit că cei doi agenți de la Poliția Rutieră Bacău opreau șoferi în trafic și în loc să îi amendeze, le cereau mită diverse sume de bani, vorbind cifrat: „Plătește un punct amendă”

Atât din declaraţiile martorilor, cât şi din înregistrările de sunete şi imagini rezultă că în unele din situaţii, lucrătorii de poliţie, după aducerea la cunoştinţă a contravenţiei constatate şi a sancţiunii corespunzătoare, solicitau conducătorilor auto să achite ”un punct amendă”. Această solicitare, necorespunzătoare contravenţiei constatate, era imediat acceptată de către conducătorii auto – care aveau reprezentarea titlului înmânării sumei de bani, în condiţiile în care nu li se mai aplica nici o sancţiune şi nu li se elibera nici o chitanţă”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

Cei doi polițiști au negat constant atât pe parcursul urmăririi penale, cât și al judecății, că ar fi luat șpagă. Mai mult, aceștia au susținut că nu s-a stabilit în ce scop au primit sumele de bani de la șoferi și au atacat inclusiv înregistrările audio-video realizate de camera video instalată în autospeciala de Poliție, spunând că ar fi fost modificate.

Au recunoscut faptele și nu prea

Ulterior, au revenit și au recunoscut faptele, solicitând chiar încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, dar cererile le-au fost respinse pentru că solicitaseră ca pedepsele la care urmau să fie condamnați să fie suspendate sub supraveghere.

Instanța de judecată a respins ca nefondate solicitările polițiștilor și a menținut ca probe inclusiv înregistrările ambientale realizate cu autorizarea unui judecător de către polițiști. Discuțiile dintre oamenii legii în autospeciala de Poliție, dar și cu șoferii sunt savuroase.

„Taximetriștii ăștia-s o specie aparte”

Din discuții decurge că agenții rutieri aveau boală pe taximetriști și nu acceptau bani mototoliți. „Da’ nu-mi da de ăștia că dacă-i predau și văd… zice că-s… că i-ai luat de la vreo babă de pe drum…”, este replica unuia dintre polițiștii șpăgari către un șofer.

Dintr-o altă înregistrare audio reiese cât de porniți erau cei doi polițiști împotriva taximetriștilor.

Constantin Neamțu: Apuca-te și scrie…dă-i ca să știe… pai da… nu te uiți în bord… mergi degeaba…ți-am zis că ăștia sunt o categorie care n-ai treabă cu…

Marius Laurențiu Greaca: E a patra oară când îi cer actele…

Taximetristul se îndepărtează de autospeciala MAI, dialogul continuând între cei doi polițiști:

Constantin Neamțu : Eu când ți-am spus să-i dăm… băga-mi-aș… în gura lui… ăștia-s jigodii, mă… ăștia… taximetriștii ăștia-s o specie aparte, care nu trebuie avut ton…

Marius Laurențiu Greaca: …Vezi? Mi-e milă de panarama de om… (intră în autospecială)

Constantin Neamțu: De ce să-ți fie milă? El dacă era acum în locul tău, era acasă, tăia găina și… mănâncă el cu femeia lui cu usturoi… eee… despre ce vorbim aicea…

O parte din mită ajungea la ofițerul care îi coordona

De amintit este că o parte din șpaga primită de cei doi agenți rutieri ajungea la ofițerul de Poliție care îi coordona și verifica pe polițiști și care nu era deloc străin de practicile acestora.

În data de 25.04.2016, împreună cu agentul de poliție Marius Laurențiu Greaca a dat o parte din suma de bani primită cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați în timpul serviciului din 25.04.2016, ofiţerului de poliţie …, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului rutier în lipsa şefului biroului şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului.

În data de 29.04.2016, împreună cu agentul de poliție Marius Laurențiu Greaca a oferit o sumă de bani necuantificată provenind din cea primită de aceștia cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați în timpul serviciului din 29.04.2016, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului rutier în lipsa şefului biroului şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului, fapte care realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de dare de mită în formă continuată”, se menționează în rechizitoriu cu trimitere la Constantin Neamțu.

Ofițerul de Poliție a fost judecat într-un alt dosar de corupție pentru luare de mită și a fost condamnat în baza unei declarații de recunoaștere a vinovăției.

„Au sfidat instanța de judecată”

Atitudinea oscilantă a celor doi polițiști de la Rutieră, care ba au recunoscut faptele, ba le-au negat, ca apoi să conteste probele din dosar, i-a iritat la culme pe judecătorii care au instrumentat cazul. Motivarea acestora este redată mai jos.

„Considerăm că multitudinea apărărilor formulate de inculpaţi în cursul judecăţii, total inconsecvente şi care se exclud una pe cealaltă – referitor la faptul că cei doi inculpaţi au susţinut ba că nu apar ei în imagini/ ba că erau, dar erau pe alte sectoare de drum decât cele din planificare/ ba că nu au primit bani/ ba că au primit, dar erau pentru plata amenzilor pe loc/ ba că nu există faptă/ ba că fapta e înşelăciune sau delapidare/ ba că n- au dat declaraţii / ba că nu au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei / ba că nu au recunoscut faptele şi au semnat aceste declaraţii ce nu le aparţin, fără a le fi citite, deşi au fost asistaţi de apărători aleşi – fac dovada unei atitudini procesuale nesincere şi a neasumării faptelor comise şi consecinţelor acestora, chiar a sfidării instanţei de judecată dacă avem în vedere probele administrate în cauză şi chiar declaraţiile date de inculpaţi în cursul judecăţii, atitudine care trebuie avută în vedere la aplicarea pedepselor şi individualizarea judiciară a acestora şi trebuie să se reflecte în modalitatea de executare a pedepselor, dacă avem în vedere calitatea inculpaţilor la data comiterii infracţiunilor de corupţie şi modalitatea concretă de comitere a acestora”, este concluzia instanței de judecată, care a decis să îi trimită după gratii pentru 11 ani și 4 luni pe cei doi polițiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here