Mulți se întreabă cum a reușit un tânăr de doar 26 de ani să ajungă parlamentar și spun despre el că „l-a prins pe Dumnezeu de un picior”. Filip Havârneanu, deputat USRPLUS, ține să demonteze un mit local: „Acesta este cel de-al treilea loc de muncă pe care îl ocup și nu primul după cum se vehiculează în presă. Primul job a fost de brand manager la o companie belgiană”.
Proiectele sale legislative privesc în special tinerii, dar și transparentizarea activității instituțiilor publice: „fără lacăte pe curtea școlilor”, „sancțiuni pentru cei care obligă elevii să plătească fondul școlii”, „stabilirea taxelor la începutul anului de către universități” etc.
Despre partidul din care face parte spune că este guvernat exclusiv după reguli și principii democratice, iar acest fapt urmează să fie dovedit de rezultatul alegerilor interne care se desfățoară în această perioadă: „indiferent cine va fi președintele partidului, rezultatul va fi unul reprezentativ”
Despre cum gândește un tânăr ajuns în „politica mare” puteți afla din interviul realizat de 7IAȘI cu Filip Havârneanu.
- Cum se descurcă Filip Havârneanu în Parlament? Cum este ca primul job din viață să fie acela de deputat?
Filip Havârneanu: Energia și entuziasmul mă ajută cel mai mult să trec peste orice obstacol pe care îl întâlnesc în Parlament, deoarece am știut la ce mă înham, bănuiam că nu va fi ușor, dar responsabilitatea funcției acordate de ieșeni mă face să continui să lupt. Am vrut să devin parlamentar pentru a schimba lucrurile negative din societate și voi profita de timpul pe care mi-l oferă mandatul pentru a face cât mai multe. Acesta este cel de-al treilea loc de muncă pe care îl ocup și nu primul după cum se vehiculează în presă. Primul job a fost de brand manager la o companie belgiană și am fost foarte aproape să rămân în Franța atunci când eram la masterul pe care l-am studiat în cadrul Universității de la Sorbonna, pentru că mi s-a oferit posibilitatea de a fi profesor de engleză acolo. Am preferat totuși să am o misiune importantă aici.
- Care sunt realizările dvs în această primă parte a mandatului de parlamentar?
F.H.: În afară de cele 64 de propuneri legislative susținute alături de colegii mei, luările de cuvânt din plen, am militat pentru educație, mediu, tineret și sport. Sunt secretarul comisiei de Învățământ din Camera Deputaților și membru în Comisia de Tineret și Sport. Tocmai am obținut o mare victorie prin validarea primului proiect care a devenit lege, cel legat de acordarea gratuității studenților la Bibliotecile Central Universitare (BCU). De asemenea, în acest moment trebuie să îmi susțin în comisiile de la Senat și Cameră proiectele care fac referire la:
- Fără lacăte pe curtea școlilor – accesul tuturor copiilor și părinților pe terenurile de sport din curțile școlilor;
- Introducerea unor sancțiuni pentru cei care obligă elevii să plătească fondul școlii sau fondul clasei;
- Stabilirea taxelor la începutul anului de către universități, fără să mai poată interveni schimbarea acestora în timpul anului de studiu;
- Transparentizarea ședințelor de Consiliu Local și Consiliu Județean prin transmiterea live a acestora.
Colaborarea cu cei din Guvern și diferite ministere a fost destul de bună și am ajutat la rezolvarea diferitor situații care au apărut în județul nostru. Am avut o bună colaborare și cu cei din Parlamentul European, organizând mai multe evenimente împreună cu europarlamentarul Vlad Dan Gheorghe, atât în regiunea noastră, dar și în afară. Am avut chiar și un proiect în Republica Moldova unde am ajutat trei școli din sud, nord și estul republicii prin dotarea acestora cu tablete și laptopuri, pentru a le crea laboratoare de informatică.
De asemenea am avut întâlniri cu cei din Ministerul Transporturilor pentru a găsi soluții pentru construirea autostrăzilor A8 și A7 în repetate rânduri, iar lucrurile sunt din ce în ce mai bune.
Printre altele am avut mai multe interpelări pe tema educației, a mediului, a violențelor din centrele de plasamente și a situției vaccinării la nivelul județului Iași. De curând am publicat și raportul meu de activitate, unde oamenii pot consulta absolut toate detaliile legate de ceea ce am făcut în Parlament.
- În acest week-end se alege președintele formațiunii USR PLUS. Dacian Cioloș are un ușor avans în fața lui Dan Barna. Care este pronosticul dvs și cum va fi influențată atitudinea viitoare partidului în funcție de rezultatul votului?
F.H.: În acest moment au votat peste 35.000 de membri, adică peste 75% din numărul total. Acest lucru arată că indiferent cine va fi președintele partidului, rezultatul va fi unul reprezentativ. Sperăm ca într-o bună zi România să aibă astfel de politicieni care pot inspira lumea să iasă la vot într-un procent atât de mare. Cert este că atitudinea partidului față de români nu se va schimba. Suntem tot de partea lor, de partea nevoilor pe care le cunoaștem, dar, ca un partid responsabil, avem datoria să devenim cea mai bună formulă.
- PNL și-a ales deja președintele. Premierul Florin Cîțu are acum și puterea de decizie în partid. Cum vedeți evoluția negocierilor cu PNL pentru refacerea coaliției de guvernare și care sunt șansele ca USR PLUS să revină în Guvern alături de PNL și UDMR?
F.H.: PNL a decis că Florin Cîțu va fi președintele partidului. Dacă acesta este un politician responsabil își va da seama că trebuie să lase pe altcineva la cârma Guvernului. A dovedit în repetate rânduri că nu poate fi o persoană de încredere, nu a respectat protocolul, și-a contrazis de propriile cuvinte, dând asigurări că nu va negocia cu PSD sau AUR, iar la câteva zile distanță a recunoscut că aceasta este strategia lor. Acest lucru ne sperie: instabilitatea. Puterea de manipulare, minciuna grosolană și încercarea de a ne lipi pe noi de un partid cum e AUR sau PSD, în condițiile în care vedem că USL trăiește, ne reamintește că suntem singura speranță din politica românească. Chiar îmi doresc ca aceste partide să filtreze oamenii și să ajungem să construim pentru țară și nu în interese personale. USRPLUS nu poate purta eticheta AUR și nici mănușile PSD.
- Dacă PNL nu cedează, care sunt șansele ca USR PLUS să se răzgândească și să-l accepte totuși pe Florin Cîțu premier?
F.H.: Întrebarea nu este dacă PNL va ceda, ci dacă domnul Cîțu vrea să îngroape de tot acest partid și să îl ducă la un procent de 10-15%. PSD-ului și AUR-ului le convin această debandadă politică pentru că lor le pasă de procente și funcții, nu de guvernarea țării. Dacă și noi am gândi la fel, ar trebui să ne bucure victoria lui Cîțu pentru că ne asigură faptul că vom fi primul partid ca importanță de pe partea dreaptă a axei politice în 2024. Este nevoie de un premier onorabil, nu o marionetă.
- Există varianta unui Guvern minoritar PNL-UDMR? Dar al unui Guvern tehnocrat susținut de toate partidele?
F.H.: Posibilitatea unui guvern minoritar PNL-UDMR există dintr-un singur motiv. PSD-ul va avea de câștigat bani și funcții și vor închide de multe ori ochii așa cum sunt obișnuiți. În ultimele zile ale lui Florin Cîțu la Palatul Victoria, prin ordonanță de urgență, a decis eliminarea plafonului maxim de posturi în aparatul de lucru al Guvernului. S-a deschis astfel robinetul sinecurilor. Florin Cîțu poate să angajeze la Guvern câți oameni vrea. Foarte posibil să vedem și oameni de la PSD acolo. Ultimul care a dat drumul angajărilor nelimitate în Guvern a fost Victor Ponta. El a plecat. Marți urmează Florin Cîțu. Se pare că domnul Cîțu nu vrea să fie ca Superman, ci ca Ponta.
- Cât de fezabile sunt alegerile anticipate? Sunt ele o soluție în cazul în care USR PLUS și PNL nu reușesc să ajungă la o înțelegere pentru un nou Guvern?
F.H.: Din păcate, trecem printr-o criză politică într-un moment foarte dificil oricum pentru România. Avem nevoie de maturitate și responsabilitate. Suntem conștienți că nu vom obține 50% din voturi singuri și că trebuie să guvernăm împreună cu cei de la PNL. Din ce se vede până în acest moment, există o singură persoană care stă în calea bunăstării românilor, iar aceea este chiar premierul. Dacă acesta va conștientiza că este momentul să facă un pas în spate pentru binele general, nu va trebui să ajungem acolo. Alegerile anticipate în acest moment sunt niște bani irosiți și mai multe mandate pentru cei de la PSD și AUR. Vrem o guvernare în care să nu se mai blocheze marile proiecte pentru România, proiecte la care am lucrat mult și corect, vrem să facem parte din Executiv, dar nu acceptând orice condiții, mai ales când vedem că ele sunt în defavoarea românilor.
- Săptămâna viitoare este una de foc în Parlament. Vor exista atât negocieri pentru refacerea coaliției de guvernământ cât și dezbaterile și votul pe moțiunea depusă de PSD. Cum veți vota la moțiune? Îl salvează USR PLUS pe premierul Cîțu și reintrați la guvernare? Sau votați pentru demitere și apoi mergeți la negocieri cu PNL?
F.H.: Săptămâna viitoare mă voi întoarce din Polonia special pentru a vota moțiunea. Am fost delegat de către Camera Deputaților să reprezint Parlamentul României la „Inițiativa Celor Trei Mări”, având ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite state ale UE. După întâlnirea cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda și cu diferiți parlamentari și miniștri din țările vecine, voi reveni tocmai pentru a îl da jos pe acest premier care se ține cu dinții de volanul guvernului. Sunt de părere că avem nevoie de o colaborare cu cei din PNL, dar nu în stilul de până acum.
- Din toată această dispută politică pierd cetățenii a căror țară nu este guvernată. Ce soluții există pentru a stopa această degradare continuă a nivelului de trai?
F.H.: S-a spus că ieșirea noastră de la guvernare a fost un gest de lașitate. Nimic mai fals. A fost o decizie asumată a unui partid care nu vrea să fie complice la nedreptăți, la ilegalități. A fost un denunț public al faptului că lucrurile nu merg în direcția corectă și nu aveam cum să girăm un comportament atât de injust. Cetățenii ar fi pierdut dacă singurul partid în care mai cred ar fi dat semne că se convertește la religia politrucă a celorlalte formațiuni care au dezamăgit și care au plecat, pe rând, de la guvernare, după proteste. Singura soluție pentru ca oamenii să aibă noțiunea unui trai mai bun este să fim lăsați să continuăm reformele promise atât de necesare și urgente. Când spun să fim lăsați, nu înseamnă că trebuie să cerem voie PNL sau PSD pentru a face un bine până la capăt. Înseamnă că ei trebuie să renunțe să mai facă opoziție proiectelor colegilor din USRPLUS cu care au ajuns la guvernare. Este ca și când te-ai căsători ca să obții un statut, dar, de fapt, zilnic, ești în război cu partenerul. Este ilogic, imoral și distructiv.
Mars acasa, lepadaturilor.
Felicitări Filip Havarneanu