Cum ești țepuit când cumperi pui grill cu gheare şi gâturi

 În ultima vreme, tot mai mulţi producători vând pui grill cu adaos de gâturi, gheare sau capete, care atârnă la kilogram şi înşală cumpărătorii. Conducerea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România spune că, în aceste cazuri, trebuie să facem reclamaţie la Protecţia Consumatorilor.

Mulţi producători au început să folosească din ce în ce mai des o metodă ilegală de comercializare. Este vorba despre vânzarea puiului grill în care adaugă o punguţă cu gâturi, capete sau gheare pentru a atârna la cântar. „Puiul grill înseamnă pui în carcasă, fără cap, gheare şi gât, este o denumire consacrată legal. Există şi pui cu cap, gât şi picioare, dar este etichetat corespunzător şi are un preţ mai mic decât cel grill. Dacă se găsesc gâturi, capete sau gheare în puiul grill, probabil este o greşeală, nu trebuie să se comercializeze aşa. Cumpărătorii care găsesc gâturi şi gheare în puiul grill trebuie să facă reclamaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Eu le voi atrage atenţia tuturor producătorilor din industria agricolă să remedieze aceste greşeli intenţionate sau neintenţionate. Oricum, nu-i înţeleg pe producători, pentru că ghearele de pui se vând foarte bine la export. De ce să le bage într-o pungă de grill?! Le caută chinezii de ne-au înnebunit, am exportat anul trecut peste 3.000 de tone”, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Protecţia Consumatorilor: Trebuie schimbată legislaţia

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România, ne spune că problemele de acest gen apar din cauza vidului legislativ creat de abrogarea standardizărilor. „La puiul grill, greutatea variază între 1 şi 1,5 kg şi nu trebuie să aibă gât, gheare sau cap. Acestea erau prevăzute în standardele care existau înainte de 1989, dar odată cu abrogarea acestora, se creează tot felul de sortimente. Pentru un nivel de protecţie al consumatorilor ar trebui stabilite nişte caracteristici ale puiului grill, este nevoie de o definiţie care să fie legiferată şi să se prevadă sancţiuni pentru încălcarea lor. Acum este un vid legislativ în acest sens şi nu numai pentru puiul grill, ci pentru toate produsele. Producătorii introduc gâturi, gheare sau cap în puiul grill, care este mai scump decât cel obişnuit, ca să câştige mai mulţi bani. APC România va face o adresă către Ministerul Agriculturii şi vom cere iniţierea unei legi care să reglementeze aceste aspecte”, ne-a precizat Costel Stanciu, preşedintele APC.

„Nu ar trebui să poţi folosi denumirea unui standard consacrat, cum este puiul grill, şi să aplici alte standarde pentru că induci în eroare consumatorii.”, COSTEL STANCIU, preşedintele APC România „Standardele au dispărut din cauza lobby-ului făcut de marile corporaţii, cărora nu le convenea să producă sau să comercializeze după anumite norme şi au vrut să aibă libertatea de a influenţa consumatorul.”

 

 

 

 

 

Sursa: ziarulring

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here