Firma care administrează spălătoria auto din parcarea complexului comercial Egros a exploatat cel puțin cinci persoane în cursul anului trecut care munceau la negru, fără contracte de muncă. Inițial, la un prim control din luna august 2024, ITM a descoperit patru angajați care lucrau și câte 12 ore pe zi la negru. Descinderile inspectorilor nu l-au impresionat pe patronul spălătoriei. La mai puțin de o lună distanță, în septembrie, ITM a revenit în același loc și a mai descoperit încă o persoană care de asemenea lucra fără contract de muncă. Societatea a fost amendată cu 100.000 de lei, dar administratorul contestă sancțiunea. În instanță, acesta susține că toate cele cinci persoane erau de fapt angajate ale altei societăți și că ITM a controlat o altă firmă care a administrat în trecut spălătoria.
Administratorul unei firme din municipiul Iași a fost sancționat drastic de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din cauza unor angajați care lucrau fără forme legale. Inspectorii de muncă ieșeni au sancționat firma Smiley Wash din Iași cu o amendă de 100.000 lei pentru cinci persoane care lucrau la „negru”, câte 20.000 lei pentru fiecare.
Între august și septembrie 2024, inspectorii ITM au efectuat două controale la spălătoria auto din zona Calea Chișinăului, unde au surprins angajați care prestau pentru firma administrată de Adrian Marius Alexandrescu câte opt ore pe zi dar fără contracte de muncă înregistrate. Administratorul firmei a contestat însă amenda în instanță și cere anularea acesteia pe motiv că ITM a amendat angajații altei firme, societatea sa nefiind la vremea respectivă în funcțiune. ITM a ajuns la spălătoria cu pricina după un ”pont” primit de la o persoană fizică, care a sesizat că firma nu are angajați cu forme legale.
Cinci angajați la negru, 100.000 lei amendă
În două controale diferite, inspectorii ITM au arătat că suprins cinci angajați ai spălătoriei care lucrau fără a avea carte de muncă. Inițial au fost surprinse patru persoane la spălătoria lui Alexandrescu.
„Cu ocazia vizitei de inspecție inopinată efectuată de inspectorii de muncă în data de 21.08.2024, ora 15.00, la punctul de lucru al societății din Iași, strada Calea Chișinăului, nr. 29, au fost identificate la muncă patru persoane desfășurând activitatea în folosul SC Smiley Wash SRL, fără forme legale de angajare”, arată reprezentanții ITM Iași.
În timpul controlului oamenii au declarat că lucrează între 4 și 12 ore pe zi pentru societatea cu pricina.
Ulterior, în luna septembrie a anului trecut, inspectorii ITM au mai efectuat un control și au mai surprins un angajat care nu avea contrac încheiat.
„Se constată că la data de 18.09.2024, ora 15.14, data și ora vizitei de inspecție la punctul de lucru din strada Calea Chișinăului, nr 29, numitul A.S.A, care a declarat că lucrează câte 8 ore pe zi în funcția de spălător auto în folosul Smiley Wash, din 18.09.2024, desfășura activitate fără a avea încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă”, au mai menționat cei de la ITM Iași.
Administratorul firmei: „La momentul controlului, societatea nu funcționa”
Totuși, administratorul Smiley Wash SRL a susținut că firma sa era abia înființată și nu funcționa încă la punctul de lucru din incinta E- Gross.
„La data controlului, pe 21.08.2024, Smiley Wash nu funcționa la adresa din Calea Chișinăului, nr.29, pentru că nu avea angajați, nu avea punct de lucru deschis, nu avea casă de marcat fiscalizată , nu avea autorizațiile necesare funcționării. La data când a avut loc prima inspecție inopinată a inspectorilor, societatea Smiley Wash nici măcar nu desfășura activitatela punctul de lucru. Autorizarea activității s-a realizat abia la 30.08.2024, astfel că la data de 21.08.2024 era imposibil ca vreun presupus angajat al susbscrisei să fie la punctul de lucru”, susține administratorul firmei în plângerea adresată instanței.
Scuza patronului: „Angajații lucrau la altă firmă, iar ITM a greșit” Societatea era administrată de aceeași persoană
În plus, reprezentanții firmei susțin că cele patru persoane găsite la punctul de lucru din calea Chișinăului erau de fapt angajate la o altă societate, AnnaIvanchik SRL, iar inspectorii ITM au amendat societatea Smiley Wash inutil. Societatea Annaivanchik SRL este administrată însă de aceeași persoană ca și Smiley Wash, Marius Adrian Alexandrescu (85 la sută) și Anna Ivanchik (15 la sută) și funcționa la E-gross din 2021.
„Dat fiind faptul că la data de 21.08.2024, administratorul subscrisei nu se afla în țară, fiind în concediu de odihnă în perioada 20-27.08.2024, acesta nu a putut da explicațiile necesare, fiind privat de dreptul de a formula precizări concrete cu privire la situația de fapt”, mai susține administratorul firmei.
Inspectorii ITM Iași, acuzați că au făcut o confuzie
Acesta arată că firma Annaivanchik era cunoscută drept Smiley Wash, de aici și confuzia inspectorilor ITM. Activitatea firmei a încetat la 9.09.2024, fiind preluată de societatea cu denumirea de Smiley Wash.
„Annaivanchik SRL își desfășoară activitatea acest punct de lucru încă din 09.08.2021, fiind cunoscută angajaților și clienților sub denumirea comercială de Smiley Wash. Inspectorii au dat dovadă de o lipsă de diligență, sancționând nelegal și netemeinic subscrisa, dat fiind faptul că singurul temei faptic pe care s-au bazat pentru încheierea procesului verbal contestat l-a reprezentat declarațiile persoanelor L.V.I., F.G., H.G și A.R.. Aceștia, întrebați fiind unde lucrează au spus Smiley Wash, astfel cum se referă atât angajații cât și clienții la spălătoria auto deținută de SC Annaivanchik SRL”, mai susține administratorul firmei.
Firmă cu profit de 133 lei. Toată activitatea a fost trecută pe altă societate
În schimb, ITM a arătat că administratorul Smiley Wash nu și-a asumat faptul că a avut 5 angajați la negru în societate, conform controalelor efectuate și astfel nu ar avea d ece să aibă câștig de cauză în instanță. Societatea Annaivanchik SRL a avut pe 2023 o cifră de afaceri de 620.000 lei, un profit de 133 lei declarat, datorii de peste 100.000 lei și avea 5 angajați.
Vlad ROTARU