Cum autorizează Chirica etaje ilegale: „ etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”

Milionarul Gheorghe Cheșcu a construit ilegal un etaj la clădirea fostului sediu E.ON, pe baza unei hârtii semnate de inspectorii analfabeți ai Primăriei Iași @ Cum justifică Primăria Iași un etaj construit ilegal: „- extindere pe verticală etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”, scrie de mână ing. Cristian Șcrab, inspector de specialitate, care a întocmit și semnat certificatul de edificare a construcției @ Din stradă, se vede cu ochiul liber: nici vorbă de „dublex”, ci un etaj în plus al unui bloc cu 113 apartamente @ În acte, un „dublex” are 920 de mp, iar cel de al doilea 320 mp @ De fapt, în blocul Cubis s-au vândut apartamente de 29 metri pătrați, adevărate capcane pentru șoareci @ Primăria Iași este un compartiment birocratic al Mafiei Imobiliare, care construiește cum vrea și când vrea @ În acte, firma lui Cheșcu, Flux SRL, a primit pe 25 noiembrie 2016 autorizație pentru schimbarea destinației și supraetajarea unei clădiri cu o suprafață construită de peste 1 hectar @ Lucările ar fi durat luni de zile, dar după doar două săptămâni calendaristice, pe 8 și 9 decembrie, inspectorii Primăriei Iași semnează procesul verbal de recepție și certificatul de edificare @ Realitatea: Cheșcu construia fără autorizație, iar inspectorii Primăriei au semnat în alb  @ Mai mult, în mod suspect, inspectorii primăriei au greșit și la calculul unei adunări elementare atunci când au adunat suprafața construită pe fiecare nivel în parte @ Cheșcu a câștigat peste 100.000 de euro, doar din această eroare „minoră” @ Fără să se mai laude pe facebook, Primăria Iași a asfaltat și trasat locuri de parcare în fosta Piață Doi Băieți, înconjurată de blocurile construite ilegal de Cheșcu cu locuri de parcare insuficiente @ Fosta piață a devenit proprietatea „neoficială ” a lui Cheșcu care a construit illegal  dejur împrejur 180 de apartamente, spații comerciale și spații de biroruri

Fostul sediu al E.ON a fost transformat de către proprietar, milionarul Gheorghe Cheșcu, în clădire de apartamente. Cu ochiul liber, din stradă, oricine poate observa că edificiul are cinci etaje, pe lângă demisol, parter și mezanin. Însă, autorizația de construire a fost emisă pentru patru etaje, nu pentru cinci. Primăria nu l-a amendat pe milionarul din Tătărași, ci l-a ajutat să intabuleze un etaj construit ilegal. Inspectorii municipalității ieșene au consemnat într-un proces verbal de edificare a clădirii că cele două etaje sunt duplexuri cu scară interioară. În realitate, vorbim despre 20 de apartamente, intabulate în acte la etajul patru al clădirii.

Inspectorii lui Chirica, analfabeți

Ca să justifice ilegalitatea lui Cheșcu, inspectorul Cristian Șcrab, care a întocmit și semnat atât procesul verbal la finalizare a lucrărilor cât și certificatul de edificare a clădirii, a făcut mențiuni scrise de mână la cele două documente. Astfel, deși autorizația de construire a fost emisă pentru schimbarea destinației și supraetajarea clădirii în regim D+P+M+4E, a fost construit și cel de al 5-lea etaj.

În loc să-l amendeze pe cel care a construit în plus pentru că nu a respectat legea, inspectorul Cristian Șcrab face câteva mențiuni grosolane, scriind de mână: „- extindere pe verticală etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”.

Câteva rânduri mai jos, tot cu scris de mână, dar cu majuscule, apar două mențiuni: „DUPLEX JOS SU = 920,95 MP, DUPLEX SUS SU = 316.08 MP”.

Traducerea vine din partea noastră. Ca să justifice ridicarea unui etaj în plus, inspectorul Cristian Șcrab menționează în certificatul de edificare două duplex-uri, unul de 920 mp și cel de al doilea de 320 mp.

Primăria Iași, anexa Flux. Cheșcu construia, oamenii lui Chirica semnau în alb

Pe 25 noiembrie 2016, Primăria Iași a emis autorizația cu nr. 1151 pentru „schimbare destinație imobil existent în spații comerciale, birouri, locuințe și supraetajare cu un etaj în vederea amenajării de spații de locuit, amenajări interioare și exterioare imobil existent”. Vorbim despre o lucrare extrem de complexă care prespunea transformarea unei clădiri de birouri în bloc de apartamente. Lucrările ar fi trebuit să dureze luni sau poate chiar ani de zile.

După numai două săptămâni de la eliberarea autorizației de construire, pe 8 decembrie 2016,  echipa de inspectori ai Primăriei Iași condusă de același Cristian Șcrab, întocmește procesul verbal de recepței la finalizarea lucrărilor cu nr. 494, prin care atestă că întreaga clădire a fost ridicată conform autorizației de construire.

După numai o zi, pe 9 decembrie, același Cristian Șcrab semnează actul cel mai important care a stat la baza intabulării clădirii, anume certificatul de edificare, întregistrat la Poliția Locală Iași cu nr. 13548.

Primăria greșește calculele pentru imobiliari: 2+2=3

În certificatul de atestare a edificării se face un inventar al construcției pe fiecare nivel în parte. În primul rând, inspectorii municipalității omit faptul că  dezvoltatorul Flux SRL a construit mai mult decât în autorizație. În plus, atunci când fac o adunare elementară a suprafeței construite, greșesc calculul astfel încât să rezulte că firma lui Cheșcu a construit mai puțin.

Iată cum știu să calculeze inspectorii Primăriei Iași:

Suprafață construită la demisol = 2577,80 mp

Ssuprafață construită la parter = 1398.60 mp

Suprafață construită la mezanin = 1095,70 mp

Suprafață construită la etaj 1 = 1383,80 mp

Suprafață construită la etaj 2 = 1383,00 mp

Suprafață construită etaj 3 = 1383,00 mp

Suprafață construită etaj 4 = 1237,03 mp

(TOTAL) Suprafață construită desfășurată = 10326,40 mp/ TOTAL CORECT = 10458,93

Eroarea de calcul a inspectorilor Primăriei Iași este de peste 130 metri pătrați de suprafață construită, un profit considerabil, echivalent cu valoarea unui apartament nou – nouț. În plus, dacă ne raportăm la suprafața construită, conform autorizației 1151 din 25 noiembrie 2016, vorbim despre o diferență de 200 metri pătrați, echivalentul a peste 100.000 de euro. Un fleac, în zilele noastre.

Chirica a asfaltat și marcat locuri de parcare în Piața Doi Băieți

Deși primarul Mihai Chirica asaltează rețelele de socilaizare cu orice activitate de rutină, fie că este vorba de salubritate sau întreținere spații verzi, despre amenajarea unei parcări în locul fostei piețe doi băieți nu a suflat un cuvânt. În urmă cu aproximativ două săptămâni, echipaje ale Poliției Locale au blocat accesul în fosta piață, iar în câteva ore, utilajele Citadin SA au asfaltat și au marcat aproximativ 80 de lcouri de parcare.

Acțiunea Primăriei Iași vine mănușă pentru patronal Flux, care a înconjurat fosta piață Doi Băieși cu blocuri fără locuri de parcare, care nu respectă autorizațiile de construire.

La sfârșitul anului trecut, 7IAȘI dezvăluia faptul că patronul Flux a construit lângă Piața Doi Băieți două blocuri care, deși nu respectă autorizațiile de construire, au fost recepționate de către Primăria Iași. Primul bloc, o clădire de birouri, a ieșit de 3,5 ori mai mare decât în autorizație . În cel de al doilea bloc, au fost autorizate inițial 36 de apartamente, ulterior 44, dar Cheșcu a făcut în total 67 de apartamente. În loc de parcare, la demisol, au fost amenajate spații comerciale .

 

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here