În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă pe soare”. Inclusiv cei din PSD și UDMR au vorbit pe același ton, deși ministerele conduse de aceștia au aprobat OUG-ul.
Ordonanța de Urgență prezentată luni de către ministrul Energiei Virgil Popescu reprezintă transpunerea unei Directive a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Deși autoritățile au avut timp din 2018 să găsească o formulă legislativă, guvernul s-a mișcat abia pe ultima sută de metri pentru a evita ca România să intre în procedură de infringement.
Imediat după prezentarea OUG-ului, USR a numit inițiativa lui Virgil Popescu drept o „taxă pe soare”, lucru infirmat de ministru o zi mai târziu. Chiar și așa, reprezentanți din PSD și UDMR au trecut în tabăra criticilor, deși sunt parteneri de guvernare cu liberalii
Luat la țintă de aliați
Senatorul PSD Daniel Zamfir l-a acuzat pe Virgil Popescu că are o politică energetică haotică și că promovează o politică „profund greșită”. Acesta a adăugat apoi că „măsura este aberantă” și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să ia în calcul remanierea ministrului. De altfel, PSD a transmis apoi și un comunicat în care îl critică pe Virgil Popescu.
„PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”, au transmis social-democrații.
Critici au venit inclusiv din tabăra maghiarilor după ce deputatul UDMR Bende Sandor a criticat faptul că ordonanța ministrului a preluat „cuvânt cu cuvânt din Directivă” și că aceasta descurajează investițiile din energia verde.
„Consider că e o greșeală, nu trebuia implementată în forma asta directiva. UDMR a sprijinit energia verde, iar OUG contravine acestei viziuni. Vreau să cred că a fost o greșeală, nu a fost cu intenție, sper”, a adăugat parlamentarul.
Deși atât PSD, cât și UDMR au criticat OUG-ul, ambele partide și-au dat acordul pentru această inițiativă prin avizele date de Ministerul Economiei (PSD), Ministerul Transporturilor (PSD), Secretariatul General al Guvernului (PSD) și Ministerul Mediului (UDMR).
Ce prevede Ordonanța
Scandalul cu privire la „taxa pe soare” a pornit după ce în draftul inițial al Ordonanței se prevedea o taxă pentru prosumatori, pentru ca mai apoi, în varianta publicată în Monitorul Oficial să fie trecută o posibilitate de taxare a autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile. Posibila taxare ar putea începe cel mai devreme din 1 decembrie 2026, asta numai în condițiile în care instalațiile de autoconsum depășesc 8% din energie produsă de un sta și doar după efectuarea unei analize a ANRE. Totodată, taxarea s-ar putea aplica doar dacă energia electrică din surse regenerabile este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kw.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a răspuns la atacurile Opoziției, susținând că Guvernul nu introduce o taxă pentru prosumatori, dar nu a infirmat scenariul ca o astfel de taxă să apară în următorii ani. Acesta a pasat apoi responsabilitatea asupra articolului 21 al Directivei europene.
„O directivă nu trebuie transpusă copy-paste”
Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a explicat că o Directivă europeană „trebuie înțeleasă și nu transpusă copy&paste”, explicând că respectivul articol reprezintă o direcție astfel încât să limiteze posibilitatea taxării.
„Art. 21 (3) din directiva 2001/2018 trebuie înțeles ca o direcție restrictivă pentru cei care ar putea avea vreodată ideea taxării, limitând taxarea la maxim trei situații. Legiuitorul european zice, de fapt, dacă cumva vă vine idea taxării vreodată, doar într-una din aceste condiții puteți.
Conformarea statelor membre se face fie ignorând articolul art.21 (3) adică nefăcând nimic, fie introducând taxe pentru cele trei categorii, fără a exista vreo obligație sau un termen de realizare a acestui lucru. Poți taxa o categorie, poți taxa două, poți taxa trei sau niciuna. Ești compatibil în oricare dintre cele patru situații.
Textul articolului 21 (3) nu e recomandat de tehnica legislativă a UE să fie introdus într-o lege națională făcând “copy & paste” din Directivă. Să vorbești de taxe fără a le anunța cuantumul în acest moment reprezintă o imensă greșeală, chiar dacă spui că nu introduci taxa de astăzi”, a explicat Nicolescu.
Expertul în energie a mai notat că situația actuală este imorală pentru consumatorii care au investit în proiecte între 30 kw și 400 kw și este descurajator pentru toți cei care se gândesc să investească în proiecte fotovoltaice, tocmai din cauza unei lipse de predictibilitate.
„Prosumatorii sunt cel mai dinamic sector din energie. Oamenii și IMM-urile au învestit din banii lor peste 250 milioane de euro în sectorul energetic românesc, instalând peste 250 MW în ultimii doi ani. Foarte multă capacitate instalată este între 30 kw si 400 kw. Ce face statul? În loc să se bucure, să îi respecte, să îi ajute cu liniile de distribuție și conectarea proiectelor, îi amenință cu taxe fără a preciza cuantumul lor”, a mai relatat Răzvan Nicolescu.