Cum a încercat să scape de dosarul de mită și șantaj fostul ofițer DGA Cătălin Țibulcă. Afaceriștii plăteau consumația la restaurant și dădeau șpagă miei și vin

Acuzat de luare de mită și de faptul că deschidea dosare penale la comanda a doi oameni de afaceri, fostul ofițer de la Direcția Generală Anticorupție Cătălin Țibulcă a cerut instanței anularea înregistrărilor video și audio efectuate în biroul său dar și a probelor obținute în urma perchezițiilor informatice @ Acesta a susținut că în biroul său se lucra cu secrete de stat și de serviciu care au fost periclitate de activitatea de supraveghere a DNA @ Înregistrările au surprins cum Țibulcă a scris de mână un denunț împrotriva fostului primar din Rediu, Ciprian Grosu, pe care apoi i l-a dictat dezvoltatorului Liviu Dobre, adversar politic al acestuia @ De la Dobre, Țibulcă a primit mită patru miei și 20 litri de vin, susține DNA @ Pentru a-l ajuta pe un alt om de afaceri, Vasile Giurgiuveanu, care se afla în conflict cu directorul APIA Iași, ofițerul Țibulcă a inventat denunțuri și a audiat ilegal martori @ „La data de 15 martie 2022, inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin l-a audiat și pe inculpatul Giurgiuveanu Vasile, imediat după audiere, cei doi, mergând la Restaurantul Almita din municipiul Iași, unde inculpatul Giurgiuveanu Vasile a achitat consumația”, au constatat anchetatorii în urma acțiunilor de supraveghere

La mai bine de trei ani de la comiterea faptelor, judecata pe fond în dosarul în care ofițerul DGA Cătălin Țibulcă și oamenii de afaceri Vasile Giurgiuveanu și Liviu Dobre sunt acuzați de luare și dare de mită, abuz în serviciu și șantaj nu a început. Dosarul se află încă în faza de cameră preliminară, în care acuzații contestă legalitatea probelor sau a modalităților în care acestea au fost strânse.

Apărătorii celor trei acuzați au recurs la tot felul de tertipuri în încercarea de a tergiversa dosarul și începerea judecării pe fond. În faza camerei preliminare, Tribunalul Iași a constatat că rechizitoriul trimis în judecată de DNA a fost legal întocmit, dar decizia poate fin contestată la instanța superioară, Curtea de Apel Iași.

Ofițerul DGA a compus denunțul și a cerut chiar și scuze de la dezvoltator

Avocații celor trei inculpați au încercat să obțină întoarcerea dosarului la DNA invocând că faptele incriminate în rechizitoriu nu sunt descrise în amănunt. Judecătorul din camera preliminară a respins însă susținerile apărării, indicând chiar fragmentele din dosar în care aceste fapte sunt descrise.

Faptele despre care apărarea susține că nu sunt suficient descrise se referă la modul în care ofițerul DGA Cătălin Țibulcă conspira alături de dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre pentru a deschide un dosar penal împotriva fostului primar al comunei Rediu, Ciprian Grosu.

Dobre era adversar politic al lui Grosu împotriva căruia intenționa să candideze, dar și intrase cu acesta în conflict din cauza unor proiecte imobiliare.

„Este de menționat în acest context discuția ambientală înregistrată în biroul polițistului între acesta și inculpatul Dobre Liviu, discuție ce a avut loc în data de 14 aprilie 2022.

Această discuție este definitorie cu privire la scopul urmărit de către inculpatul Dobre Liviu privind incriminarea pe orice cale a primarului comunei Rediu, precum și cu privire la activitățile de sprijin pe care inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin promitea să le îndeplinească în scopul amintit.

În esență, inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin îi solicită inculpatului Dobre Liviu să întocmească petiții (nu denunțuri) cu privire la prezumtive încălcări ale legislației de către actualul primar al comunei Rediu, petiții pe care să le depună personal polițistului. Cu privire la acest aspect trebuie menționat și faptul că una dintre aceste petiții a fost consemnată olograf personal de către polițist, copiată de către inculpatul Dobre Liviu și apoi depusă polițistului ca și document oficial.

Ulterior, polițistul se obligă să obțină ca acele petiții să-i fie repartizate, după anumite verificări, urmând a întocmi procese-verbale de sesizare din oficiu în sensul dorit de către Dobre Liviu.

Discuțiile ambientale înregistrate în cauză au reliefat de asemenea și faptul că inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin a fost delegat într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași să audieze o serie de martori, în urma unui denunț formulat de către Dobre Liviu. Polițistul îi comunică inculpatului Dobre Liviu datele rezultate în urma audierilor, scuzându-se chiar în fața acaestuia pentru faptul că activitățile sale trebuie să se supună actelor de dispoziție ale procurorului…”, consemnează judecătorul de cameră preliminară.

Mită de la dezvoltator: 4 miei și 20 litri de vin

Și faptele de luare și dare de mită sunt descrise în rechizitoriu, probele fiind obținute de asemenea cu sprijin tehnic, supraveghere video și audio. În aceeași zi în care ofițerul Țibulcă îi dicta chiar în biroul său denunțul pe care dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre urma să-l depună, s-a negociat și șpaga. Procurorii DNA au consemnat că Țibulcă a plusat la oferta lui Dobre de patru miei cu o cantitate de vin. Mita urma să fie livrată două zile mai târziu.

„În cuprinsul uneia dintre aceste discuții, respectiv discuția din 14 aprilie 2022, în contraprestație pentru ajutorul primit, inculpatul Dobre Liviu îi promite polițistului ca în ziua de 16 aprilie 2022 să-i remită un număr de 4 miei având în vedere sărbătorile pascale cu urmau și eventuale „obligații” pe care polițistul le avea. Inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin nu numai că acceptă această promisiune, dar în plus îi pretinde inculpatului Dobre Liviu și o cantitate de vin lăsată la aprecierea acestuia”, se mai arată în încheierea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunal.

Inculpatul a plătit consumația ofițerului DGA la restaurant

Pentru a-l sprijini pe cel de al doilea om de afaceri inculpat în dosar, fermierul Vasile Giurgiuveanu, polițistul Țibulcă de la DGA Iași a recurs la mai multe abuzuri împotriva martorilor audiați și și-a depășit atribuțiile, efectuând demersuri care nu fuseseră anterior aprobate de către procurorul de caz. Mai precis, în calitatea sa de ofițer de poliție judiciară, acesta trebuia să efectueze audieri asupra persoanelor indicate de către procurorul care instrumenta cazul și nu după bunul plac.

Omul de afaceri Vasile Giurgiuveanu deține o societate comercială care activează în domeniul agriculturii și a intrat în conflict cu Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași, instituție care aprobă plata subvențiilor agricole. La sugestia lui Giurgiuveanu, ofițerul Cătălin Țibulcă a încercat să o audieze chiar și pe fosta soție a lui Jităreanu în speranța că va obține de la aceasta informații compromițătoare.

„Procurorul de caz a procedat la redarea aspectelor esențiale ce au rezultat din punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică, arătându-se și faptul că la îndemnul inculpatului Giurgiuveanu Vasile, inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin, deși nu a fost delegat în acest sens, ar fi încercat să o audieze în calitate de martor pe fosta soție a numitului Jităreanu Sergiu Iulian. Totodată, s-a mai arătat că „(…) inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin a încercat ca prin intermediul inculpatului Giurgiuveanu Vasile și al lui Ilieși Climenti să-l determine pe martorul Rus Ioan să se prezinte la audieri fără a fi asistat de apărătorul ales, polițistul temându-se de faptul că martorul Rus Ioan ar fi putut face declarații care să nu corespundă intereselor stabilite împreună cu inculpatul Giurgiuveanu Vasile.

(…)

La data de 15 martie 2022, inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin a remis Direcției Naționale Anticorupție Iași materialul rezultat în urma unei delegări primite în dosarul 9/P/2022. Cu această ocazie s-a constatat faptul că un număr de 5 martori fuseseră audiați de către polițist conform delegării primite, un număr de 5 martori au fost audiați de către polițist fără a avea delegare în acest sens, fiind întocmit totodată și un proces-verbal de investigație, în care se menționa necesitatea audierii suplimentare a altor trei martori. În acest sens, ulterior, ofițerii de poliție judiciară ai DGA Iași au fost delegați să audieze și acești martori”, se mai arată în încheierea judecătorului de cameră preliminară.

În aceeași zi, Cătălin Țibulcă l-a audiat și pe omul de afaceri Vasile Giurgiuveanu. Ofițerul DGA i-a dictat cuvânt cu cuvânt declarația dată de Giurgiuveanu, după care cei doi au luat masa la un restaurant aflat în apropierea sediului Direcției Generale Anticorupție. Nota de plată a fost achitată de către omul de afaceri.

Vasile Giurgiuveanu

„Totodată, la data de 15 martie 2022, inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin l-a audiat și pe inculpatul Giurgiuveanu Vasile, imediat după audiere, cei doi mergând la Restaurantul Almita din municipiul Iași, unde inculpatul Giurgiuveanu Vasile a achitat consumația”

(…)

Datele rezultate în urma înregistrării din mediul ambiental, în biroul polițistului, a conversațiilor dintre inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin și inculpatul Giurgiuveanu Vasile au relevat faptul că ofițerul de poliție i-a dictat efectiv lui Giurgiuveanu Vasile conținutul unui denunț împotriva directorului APIA Iași, denunț depus ulterior de către acesta la DNA Iași”, se mai arată în documentul citat.

Ofițerul DGA a contestat înregistrările din birou și percheziția informatică

În fața judecătorului Cătălin Țibulcă a încercat să obțină anularea probelor obținute de către DNA prin instalarea în biroului său a tehnicii de supraveghere. Mai precis, apărătorii lui Țibulcă susțin că biroul în care lucra ofițerul DGA era o zonă de securitate în care se operau secrete de stat și de serviciu și se purtau discuții cu privire la aceste informații cu statut special. Ori, susțin avocații fostului ofițer anticorupție, persoanele care au pătruns în birou și au montat aparatura de supraveghere nu erau autorizate și nu puteau avea acces la astfel de informații sensibile.

„Opinia apărării în ceea ce privește această situație este că, în mod deliberat și cu rea credință, organul de urmărire penală a ascuns judecătorului de drepturi și libertăți, în toate referatele formulate, faptul că biroul nr. 1, aflat sediul DGA – ST Iași ar fi reprezentat o zonă de securitate în care circulau informații clasificate – secret de stat, de serviciu și în fiecare zi, atât în programul de muncă al inculpatului Țibulcă cât și în afara acestuia, se poartă discuții ce cuprind informații ce constituie secret de stat sau de serviciu.

O serie de persoane neautorizate au avut accesul într-o zonă de securitate clasa a II-a, au manipulat instrumente, aparatură înregistrare audio-video și au cunoscut conținutul a opt luni de discuții private ce conțin informații secret de stat sau de serviciu. Pe lângă discuțiile relevante, care ar putea avea legătură cu prezenta cauză, au fost cunoscute în mod nelegal numeroase alte discuții care nu au legătură cu prezenta cauză și care conțin informații secret de stat sau de serviciu, din cadrul unor anchete penale, aflate în plină desfășurare, pentru că, la acel moment, inculpatul Țibulcă, pe lângă alte atribuții, era și organ de cercetare penală”, se precizează în încheierea Tribunalului.

Aceeași strategie au abordat-o apărătorii fostului polițist anticorupție și în privința percheziției informatice care a fost efectuată cu calculatorul de serviciu din biroul lui Țibulcă:

„S-a apreciat astfel că nu putea fi desfășurată o activitate de percheziție informatică cu privire la acest calculator și tocmai de aceea, nici în rechizitoriu și nici în dosarul de urmărire penală nu se regăsesc date/informații cu privire la existența acestei activități.

S-a opinat în sensul că trebuiau respectate regulile privind multiplicarea documentelor clasificate și diseminarea aceastora. Sistemul informatic al calculatorului nu putea fi copiat/clonat decât de către Direcția Generală Anticorupție – în calitate de unitate emitentă. Sistemul informatic a fost copiat/clonat ilegal de către DNA ST Iași pentru că doar DGA putea să facă copii ale sistemului informatic și să-l declasifice. Abia după ce efectua DGA această procedură, putea fi exploatat conținutul de către DNA-ST Iași în cadrul unei proceduri penale”

Cătălin Țibulcă, Vasile Giurgiuveanu și Liviu Dobre au fost trimiși în judecată la sfârșitul anului 2023. Imediat după ce Țibulcă a fost pus sub acuzare, acesta a depus cerere de pensionare, care a fost aprobată de către superiori.

7IAȘI a relatat în mai multe rânduri despre dosarul penal care-l vizează pe fostul ofițer DGA și pe care l-a numit generic „Corupție la Anticorupție”.

Tudor LEAHU

Cârtița din DGA. Comisarul șef Cătălin Țibulcă făcea dosare la comanda lui Vasile Hoțu’ și îl informa pe afacerist despre anchetele DNA

EXCLUSIV Polițist de la Anticorupție, filmat în timp ce lua mită de la un dezvoltator imobiliar. Microfoane montate în biroul de la DGA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here