Secretarul Primăriei Iași, Denisa Ionașcu, a deschis un nou proces împotriva primarului Mihai Chirica. Ionașcu cere judecătorilor să constate că Mihai Chirica i-a vătămat onoarea, reputația și demnitatea. Denisa Ionașcu susține că fost hărțuită profesional, apoi urmărită și filată în viața privată după ce a devenit martor într-un dosar în care primarul Chirica este trimis în judecată de DIICOT. Ionașcu și Chirica s-au mai judecat pe o speță similară, secretarul acuzându-l pe primar de hărțuire morală. Chirica a câștigat procesul pentru că judecătorii au considerat că acțiunile primarului nu întrunesc condițiile delictuale întrucât au fost puține la număr și nu s-au desfășurat pe o perioadă întinsă de timp. În schimb, judecătorii au admis că faptele comise de Chirica pot atrage răspunderea civilă delicituală a acestuia, drept pentru care Denisa Ionașcu a deschis un nou proces cu acest obiect. În susținerea probatoriului, Ionașcu a depus mai multe documente oficiale emise de către asociațiile profesionale ale secretarilor în care atitudinea lui Mihai Chirica este aspru criticată. Dan Cîrlan, fost senator și prefect, l-a umilit pe Chirica într-o scrisoare oficială adresată primarului Iașului.
Aflată în război deschis cu primarul Iașului, secretarul Primăriei, Denisa Ionașcu, a deschis o nouă acțiune în instanță împotriva lui Mihai Chirica. Ionașcu cere judecătorilor să constate că i-au fost „vătămate dreptul la onoare, reputație, demnitatate și viață privată”. Denisa Ionașcu cere plata unei despăgubiri morale simbolice de 1 leu și obligarea primarului să publice pe cheltuiala sa hotărârea judecătorească. Potrivit acțiunii depuse la Judecătoria Iași la finele lunii februarie 2024, Denisa Ionașcu reclamă faptul că primarul a demarat o campanie de denigrare publică împotriva ei dublată de o hărțuire la locul de muncă. Ionașcu spune că atacurile lui Chirica au survenit din momentul în care secretarul Primăriei Iași a devenit martor într-un dosar penal instrumentat de DIICOT în care Chirica avea statutul de inculpat. De altfel, Mihai Chirica a fost trimis în judecată în dosarul respectiv în urmă cu aproximativ 2 luni.
Viața privată, expusă public de primarul Chirica
Chirica a ieșit public, în mai multe rânduri, cu declarații împotriva Denisei Ionașcu. Atacurile lui Chirica s-au axat pe amănunte din viața privată a secretarului care a fost filată mai multe luni de detectivi privați. Chirica a făcut publică o așa zisă atenționare făcută în numele unei persoane fictive care reclama aspecte din viața personală a Denisei Ionașcu, fără vreo legătură cu activitatea din cadrul Primăriei Iași.
„Afirmațiile defăimătoare au fost făcute în scopul de a ma înjosi într-un mod incompatibil cu dreptul la viața privată. Proferarea de afirmatii ofensatoare și calomniatoare de o rară gravitate sunt de natura să aducă o gravă atingere dreptului la onoare, demnitate și reputație. Ținând cont de modul de manifestare a pârâtului, dar mai ales că aceste afirmații denigratoare au fost făcute în mod public sau au ajuns la cunoștința publicului prin intermediul mass media, vă solicităm să constatați că în mod indubitabil au fost de natură să creeze un grav prejudiciu moral și o atingere însemnată onoarei, demnității. Mai mult, sancționarea juridică a faptelor ilicite descurajează comiterea pe viitor a faptelor de acest gen”, susține Denisa Ionașcu.
Chirica dă înapoi: „Afirmațiile au fost scoase din context”
În întâmpinarea depusă la dosar, Chirica cere instanței să constate că există o hotărâre judecătorească definitivă care a tranșat acest subiect. Primarul Iașului a câștigat un proces intentat de Denisa Ionașcu în anul 2022 pentru hărțuire morală, fapt pentru care Chirica susține că există o autoritate a lucrului deja judecat. În același timp, Chirica spune că acuzele aduse sunt nefondate și că nu a depășit niciodată cadrul legal. Chirica menționează că afirmațiile sale au fost scoase din context de către presa care a relatat despre conferința de presă în care a atacat-o frontal pe Denisa Ionașcu.
„Afirmațiile subsemnatului au fost scoase din context și li s-a dat o valență neadecvată. Este adevărat că exprimarea plastică a subsemnatului, dacă nu este analizată în contextul întregii conferințe, poate determina interpretări, însă singurul lucru pe care am vrut să-l transmit în mod neechivoc este acela că nu mă interesează aspectele vieții private ale nimănui și nu mă interesează cancan-urile întrucât nu aduc niciun beneficiu”, se arată în întâmpinarea depusă la instanță.
Tribunalul Vaslui: „Afirmațiile pârâtului, apte de a atrage răspunderea delictuală”
În 2022, Ionașcu l-a dat în judecată pe Chirica pentru hărțuire morală la locul de muncă. Chirica a câștigat procesul, însă motivarea sentinței a deschis calea spre actualul litigiu. Judecătorii de la Tribunalul Vaslui au considerat că afirmațiile făcute de Mihai Chirica în cele două conferințe de presă nu constituie acte de hărțuire morală. Acțiunea lui Denisa Ionașcu a fost respinsă întrucât acțiunile lui Chirica nu au întrunit elementele răspunderii delictuale. În motivarea sentinței, judecătorii susțin că „hărțiurea morală trebuie înțeleasă ca fiind un proces care presupune derularea în timp, prin acțiuni repetate și continue”. În schimb, instanța a apreciat că ieșirile lui Chirica exced cadrului legal și că ele pot atrage răspunderea civilă a acestuia într-un proces distinct.
„Într-adevăr, spusele pârâtului denotă existența unei stări de tensiune între acesta și reclamantă (n.r. – Denis Ionașcu), pârâtul exprimându-și punctul de vedere prin replici acide, tăioase, însă cele afimate, prin ele însele, nu constituie acte de hărțiure morală la locul de muncă. Tribunalul nu neagă că cele declarate de pârâtul Mihai Chirica ar putea provoca suferințe reclamantei, apte de a atrage răspunderea civilă delictuală a pârâtului, însă compensarea acestor suferințe nu se poate realiza pe calea acestei acțiuni.” se precizează în sentința de la Tribunalul Vaslui.
„Cu sinceră compasiune…”
Una dintre cele mai grave acțiuni de presiune ale lui Mihai Chirica împotriva Denisei Ionașcu a fost propunerea de schimbare a legislației actuale astfel încât secretarul să nu mai fie înalt funcționar public și să poată fi numit direct de către primar. Propunerea lui Chirica a stârnit un val de reacții în toată țară, secretarii orașelor și comunelor acuzând abuzul pus la cale de primarul Iașului. În dosarul cauzei au fost depuse mai multe înscrisuri provenind de la mai multe asociații ale secretarilor prin care aceste organizații profesionale critică atitudinea și demersurile lui Chirica. Dan Cârlan, președintele Asociației Secretarilor de Comune din România, i-a trimis o scrisoare deschisă lui Chirica în care îl ironizează pe primarul Iașului.
„Domnule primar, Regula autoimpusă îmi este aceea de a mă adresa interlocutorilor începând prin Simate…. Dar azi ar fi fost o formulă îmbibată în oarecare ipocrize, de aceea utilizez o formulă mai scurtă (…) Această tentație de control absolut, în afara limitelor și spiritului legii, ridică îndoieli serioase asupra capacității autorității executive de a se subordona Constituției și legilor țării. Vă rog în consecință să nu jigniți primarii care, chiar în număr covârșitor, sunt oameni care manifestă încredere în Dumnezeu și în jurământul depus, jurământ pe care dumnevoastră, prin demersul pe care l-ați făcut cu această propunere, l-ați încălcat grav și poate ireversibil. Putem compara această propunere doar cu ideea că o persoană cercetată penal ar putea fi îndreptățită prin lege să-și aleagă procurorul de caz, iar mai apoi, absolut firesc, să-și selecteze și completul de judecători care să-l judece. Nu știu nici dacă dumneavostră sunteți conștient că dacă această situație este reală (primarul cercetat penal în dosarul deschis de DIIICOT-n.r.), atunci demersul născut fără noimă îmbracă toate elementele unei acțiuni de intimidare și hărțuire indirectă a colegului nostru secretar general, în calitatea sa de martor supus legii. Cu sinceră compasiune pentru inadecvarea de care ați dat dovadă”, arată Dan Cârlan în scrisoarea trimisă către Mihai Chirica.
Vlad ROTARU