@ Milionar din contractele de asflatare a drumurilor, omul de afaceri Cornel Brînză își tratează angajații ca în anii de glorie ai capitalismului sălbatic de după ’90 @ ITM i-a aplicat acestuia o amendă record de 30.000 de euro, controlul la hotelul deținut de milionarul ieșean, fiind realizat cu sprijinul jandarmilor @ La prima vizită a ITM, Cornel Brînză a devenit reclacitrant și i-a amenințat pe inspectori cu relațiile pe care le are în sfera politică @ La cea de a doua verificare în teren, inspectorii ITM au venit însoțiți de jandarmi, iar Brînză a început să se plângă că angajații săi se simt intimidați de prezența forțelor de ordine @ Amenda de 145.000 lei a fost aplicată pentru muncă la negru, muncă nedeclarată, falsificarea pontajelor și a statelor de plată, neevidențierea și neplata orelor suplimentare, precum și neplata drepturilor salariale către foștii angajați @ În contractul de muncă și pe statele de plată erau menționate sume mai mici, de multe ori de ordinul câtorva sute de lei, în timp ce sumele încasate în mână erau de până la zece ori mai mari @ Inspectorii au găsit angajați care figurau cu un salariu de de aproximativ 200 lei pe statul de plată, dar încasau în realitate 2.500 lei net @ Cu ocazia celei de a doua inspecții efectuate la hotelul din strada Atelierului, în data de 23 septembrie 2022, inspectorii l-au identificat pe Mircea M. care presta servicii de curățenie în camerele de la etajele superioare ale clădirii deși nu avea un contract de muncă @ Brînză a inventat o scuză penibilă, declarând inspectorilor că omul de la curățenie era doar în trecere, dar ulterior controlului l-a angajat cu forme legale
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a desfășurat în anul 2022 un amplu control la firma Con-Ted Company ca urmare a sesizărilor primite de la foști angajați ai firmei lui Cornel Brînză. Controlul a început în august 2022 cu o vizită în teren la hotelul din strada Atelierului, a continuat și în luna septembrie cu alte două vizite la la același hotel din zona industrială, dar și la punctul de lucru din strada Sf. Sava. Inspecția a fost finalizată pe 19 octombrie 2022, când inspectorii ITM au încheiat procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor precum și planul de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. La prima vizită a ITM, Cornel Brînză a devenit reclacitrant și i-a amenințat pe inspectori cu relațiile pe care le are în sfera politică. La cea de a doua verificare în teren, ITM a venit însoțit de jandarmi, iar Brînză a început să se plîngă că angajații săi se simt intimidați de prezența forțelor de ordine. Controlul s-a lăsat în final cu o amendă record: 145.000 lei pentru muncă la negru, muncă nedeclarată, falsificarea pontajelor și a statelor de plată, neevidențierea și neplata orelor suplimentare, precum și neplata drepturilor salariale către foștii angajați. Inspectorii au constatat cel puțin șapte încălcări grave ale legislației muncii pentru care au aplicat 5 amenzi și 2 avertismente. De asemenea, pentru celelalte deficiențe constatate au dispus 20 de măsuri de remediere. Con Ted Company a contestat procesul verbal prin care s-a dispus amenda de 30.000 de euro și cere judecătorilor anularea acesteia. Brînză recunoaște unele fapte incriminate de ITM și cere clemență, în timp ce pentru alte ilegalități neagă constatările și vine cu explicații șmecherești care frizează ridicolul.
Contabilitate dublă și evaziune fiscală
Una dintre cele mai grave descoperiri făcute de către inspectorii ITM este nedeclararea sumelor reale plătite angajaților. Astfel, în contractul de muncă și pe statele de plată sunt menționate sume mai mici, de multe ori de ordinul câtorva sute de lei, în timp ce sumele încasate în mână sunt de până la zece ori mai mari! Prin această metodă, Brînză a evitat plata taxelor aferente contribuțiilor sociale către bugetul de stat.
„Angajatorul SC Con-Ted Company SRL a acordat un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată ale contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente lunii iulie 2022, faptă ce reprezintă muncă nedeclarată. (…) Această situație se regăsește în fiecare lună din perioada verificată, respectiv decembrie 2021-iulie 2022.”, se menționează în procesul verbal de control.
Au fost indentificate cazurile a 18 salariați ale căror salarii menționate în statele de plată erau cu mult sub sumele plătite în realitate de către angajator. Inspectorii au găsit angajați care figurau cu un salariu de de aproximativ 200 lei pe statul de plată, dar încasau în realitate 2.500 lei net. Alți salariați aveau un salariu de aproximativ 2.000 lei pe statul de plată și erau plătiți cu peste 4.000 lei în mână. Estimările arată o evaziune fiscală de 30-40.000 lei în fiecare lună. Cornel Brînză nu neagă situația. Pentru această încălcare repetată a codului muncii, inspectorii ITM i-au aplicat firmei Con-Ted Company o amendă de 100.000 de lei. Pe lângă contravenția pe linie de legislație a muncii, Brînză se califică cu aceste fapte la comiterea unor infracțiuni precum fals și uz de fals. În contestația înaintată Judecătoriei Iași firma Con – Ted a precizat că în timpul controlului, până la încheierea procesului verbal, au fost depuse declarații rectificative în care au fost înregistrate sumele reale plătite angajaților și contribuțiile aferente bugetului de stat. Brînză susține că prin plata sumelor datorate bugetului de stat fapta imputată de către ITM nu mai subzistă, iar pericolul social a fost înlăturat. Așa că cere judecătorilor anularea amenzii de 100.000 lei aplicate de ITM Iași.
Angajați fără contract
Cu ocazia celei de a doua inspecții efectuate la hotelul din strada Atelierului, în data de 23 septembrie 2022, inspectorii l-au identificat pe Mircea M. care presta servicii de curățenie în camerele de la etajele superioare ale clădirii deși nu avea un contract de muncă încheiat cu firma Con –Ted. Atât angajatul cât și reprezentanții firmei au venit cu o explicație neverosimilă. Aceștia au susținut că Mircea M. venise în vizită la soția sa, care este angajată ca și cameristă. Aceasta plecase din hotel să plătească niște facturi, deși era în timpul serviciului, și l-a lăsat pe soțul ei să-i țină locul și să-i facă munca de curățenie în camere. Echipa de control nu a înghițit gălușca servită de familia Brînză și i-au aplicat o amendă de 20.000 de lei pentru munca la negru prestată de Mircea M. De altfel, minciuna lui Brînză a devenit evidentă câteva zile mai târziu când firma Con – Ted a încheiat cu Mircea M. un contract de muncă pentru funcția de îngrijitor spații hoteliere.
Pontaje și state de plată falsificate
Brînză a refuzat să pună la dispoziția ITM evidența privind orele prestate de către angajații celor două hoteluri din Iaș cu menționarea orelor de început și de sfârșit al programului de lucru, deși aceste documente trebuiau să se regăpsească la fiecare punct de lucru.
„Menționăm că în lunile iulie și august 2022 angajatorul nu a menționat în pontajele care au stat la baza întocmirii statelor de plată a salariilor turele de 12 ore real lucrate de către angajații M.C.C., D.P., T.Y, I.M.L., S.M. și N.M.L. așa cum reiese din registrul de procese verbale de predare primire tură întocmit de recepționeri. (…) De asemenea, angajatorul nu a plătit salariaților orele suplimentare efectuate în luna iulie 2022.” se menționează în documentele întomite de ITM Iași. Pentru aceste două abateri, inspectorii i-au aplicat lui Brînză alte două amenzi, una de 3.000 de lei și cealaltă de 9.000 de lei.
O eroare de 10.000 de lei
În cadrul controlului, inspectorii au depistat un angajat ce figura cu un contract de muncă cu normă parțială de 4 ore pe zi, dar care în realitate presta și era înregistrat în pontaje cu 8 ore pe zi. Angajatul era pensionar și astfel nu avea dreptul de a avea un contract de muncă oficial cu normă întreagă, însă Brînză îl folosea full-time. Legislația nu permite efectuarea de ore suplimentare în cadrul unui contract de muncă cu jumătate de normă, așa că pentru această abatere firma Con – Ted a primit o amnedă de 10.000 de lei. În instanță, Brînză susține că de fapt s-a produs o greșeală în documente și că angajatul a fost pontat și plătit pentru 8 ore pe zi dintr-o eroare a unui angajat de la salarizare.
Concedii nu, sporuri nu
Raportul de control al ITM pare ca o trecere în revistă a codului muncii. Pare că nu există prevedere din legislația munci pe care Cornel Brînză să nu o fi încălcat. Inspectorii au constatat că firma mai deține un hotel la Bârlad în care angajații figurează cu contracte de muncă cu normă parțială de 2 ore/zi. În realitate, ca și la Iași, angajații lui Brînzxă prestează ture a câte 12 ore. Totodată, în planul de măsuri se precizează că firma Con – Ted nu respectă prevederile contractului colectiv de muncă în privința drepturilor salariale. Firma nu acordă sporul de vechime menționat în document și nici coeficienții minimi de ierarhizare. Aceste drepturi nu au fost transpuse în contractele individuale de muncă ale angajaților și nici nu au fost plătite salariaților. Inspectorii l-au obligat pe Brînză să transpună aceste drepturi în fiecare contract de muncă individual și să acorde retroactiv toate aceste drepturi tuturor angajaților. Totodată s-a constatat că mai mulți angajați au fost privați de un drept esențial: acordarea concediului legal de odihnă. Con – Ted nu a putu face dovada acordării concediului de odihnă și nici a compensării în bani a acestuia. Planul de măsuri prevede acordarea compensărilor tuturor angajaților foști și actuali pentru zilele de concediu cuvenite și neefectuate.
Actul de control întocmit de către ITM confirmă acuzele aduse de către unul dintre foștii angajați și conturează elementele infracțiunilor ce au fost sesizate în plângerea depusă la IPJ Iași. Mențiunile cu privire la numărul de ore lucrate real de către recepționeri, munca la negru, discrepanțele dintre documentele emise de către Con – Ted precum și celelalte abateri grave menționate în procesul verbal oferă imaginea reală a modului cum decurg lucrurile între omul de afaceri Cornel Brînză și angajații săi.
Rareș neamțu