Cum a distrus pandemia Covid-19 o companie care a construit magazine Kaufland, Lidl și Penny în toată țara

De la afaceri de 35 milioane euro la imposibilitatea de a plăti o factură de 377 de lei și alți zeci de furnizori – aceasta este situația în care a ajuns compania ieșeană de construcții, Soradi Development SRL @ Firma nu se bucură de notorietate în fața publicului larg, deoarece numele său nu a fost legat de contracte publice, ci doar de companii cu capital privat precum Kaufland, Penny sau Lidl pentru care a construit magazine în toate colțurile țării: Constanța, Focșani, Năvodari sau Galați @ 7IAȘI a identificat nu mai puțin de 17 parteneri de afaceri ai companiei Soradi care într-un interval de doar câteva luni au deschis peste 20 de procese având ca obiect obținerea unor ordonanțe de plată și executarea silită a constructorului ieșean @ O primă concluzie se poate desprinde: companiile locale care nu sunt cuplate la bugetul public nu pot depăși o criză economică precum cea declanșată de pandemia Covid 19

Una dintre cele mai discrete, dar importante companii de construcții din Iași, începe să resimtă efectele pandemiei. De la afaceri de milioane euro, parteneri de renume precum Strabag, Kaufland, Lidl, Penny și construcția de proiecte industriale, comerciale sau rezidențiale la colaps financiar nu a fost decât un pas. După un an 2019 în care și-a dublat cifra de afaceri ajungând la venituri de aproape 35 milioane de euro, Soradi Development a ajuns la finele lui 2020 și în 2021 în situația de a nu-și putea achita nici măcar facturi în valoare de câteva sute de lei. Pandemia COVID 19 a demonstrat că firmele cu capital românesc nu sunt suficient de capitalizate și de dezvoltate pentru a face față unei crize. Problemele financiare ale companiei Soradi au degenerat în lanț către furnizori și subcontractori, care au fost nevoiți să apeleze la instanțele de judecată pentru a-și putea recupera banii. 7IAȘI a identificat nu mai puțin de 17 parteneri de afaceri ai companiei Soradi care într-un interval de doar câteva luni au deschis peste 20 de procese având ca obicet obținerea unor ordonanțe de plată și executarea silită a constructorului ieșean. Valoarea sumelor pretinse de partenerii de afaceri ai companiei sunt ridicole raportat la cifra de afaceri a Soradi, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra capacității de plată a societății și a onestității companiei.

Țeapă de 377 lei!

De departe, cea mai jenantă situație pentru compania care se lăuda cu afaceri de peste 35 milioane euro o reprezintă procesul intentat de Distrigaz Sud. În septembrie 2020, pe un șantier în lucru din șoseaua Odăii, București, angajații Soradi au lovit cu un utilaj rețeaua de gaz provocând o fisură. Reprezentanții Distrigaz Sud au venit și au remediat problema și au imputat contravaloarea intervenției companiei ieșene. Soradi a acceptat devizul și factura în valoare de 377 lei, însă nu și-a achitat datoria mai bine de 5 luni de zile. În ianuarie 2021, Distrigaz Sud a cerut și a obținut de la Judecătoria Iași o ordonanță de plată pentru suma de 377 lei la care s-au adăugat și cheltuieli de judecată de 50 de lei.

N-a plătit materialele pentru construcția Lidl Covasna

Indiferent pe unde a lucrat în țară, nu există loc unde Soradi să nu fi lăsat parteneri nemulțumiți din cauza neplății facturilor emise. Societatea Novo Sell Trade din București a dat în judecată Soradi cerând plata a două facturi în valoare de 12.204 lei emise în lunile iunie și iulie 2020 și a căror scadență și a căror plată fusese întârziată cu peste 6 luni față de data scadenței stabilite prin contract. Firma din București livrase către Soradi grătare încastrabile în pavaj pentru construcția magazinului Lidl din Covasna.  În aprilie 2021 judecătorii au admis cererea și au obligat Soradi la plata debitului principal la care s-au adăugat penalitățile convenite prin contract și cheltuieli de judecată în cuantum de  900 lei.

Păcăleala cu magazinele Penny din Constanța

Tot în aprilie 2021, un alt partener de afaceri a demarat procedura de executare silită în baza unei sentințe obținute în decembrie 2020 împotriva Soradi. Întrucât compania ieșeană nu a înțeles să achite voluntar sumele stabilite de instanță, SC Contur Team Service SRL Constanța a cerut executorilor judecătorești demararea procedurii de executare silită. Contur Team Service a fost contractată de Soradi pentru realizarea serviciilor de curațenie profesională după constructor pentru trei magazine Penny din orașele Constanța și Năvodari. În perioada februarie-aprilie 2020 au fost emise 5 facturi în valoare de peste 35.000 lei din care Soradi a achitat doar 700 lei. Contur Team s-a adresat judecătorilor și a obținut o ordonanță de plată împotriva Soradi în decembrie 2020. Nici în urma sentinței compania ieșeană nu și-a achitat datoria și astfel a fost demarată executarea silită.

Trebuie să plătească dublul datoriei

O altă societate din București a apelat și ea la serviciile unui executor judecătoresc pentru a-și recupera banii de la Soardi. SC New Mao Proiect SRL a obținut în septembrie 2020 o ordonanță de plată prin care Soradi Development a fost obligată să-i achite datoria în cuantum de 11.509 lei la care se adaugă penalități de întârziere și cheltuieli de judecată în sumă de 1.271 lei. Conform datelor oficiale, penalitățile calculate până la data încuviințării executării silite au depășit suma de 10.000 lei, iar ca bonus s-au adăugat și 2.975 lei cheltuieli de executare silită și onorariu avocat. Practic, în mai putin de 1 an de zile datoria Soardi s-a dublat.

Gaură lăsată și la Focșani

Firma Iripentagon Delta din Focșani a cerut judecătorilor de la Judecătoria iași, în urmă cu câteva luni, emiterea unei ordonanțe de plată împotriva Soradi Development pentru suma de 7.000 lei. Societatea a arătat că a lucrat în subantrepriză pentru firma Soradi la construirea magazinului Lidl din zona Gării din Focșani. Societatea a emis două facturi cu o valoare totală de 7.000 lei pentru serviciile prestate conform contractului, însă Soradi nu și-a respectat obligațiile de plată. În ciuda insistențelor și somațiilor transmise, societatea Iripentagon nu și-a primit banii nici după 4 luni, drept pentru care s-a adresat judecătorilor. Instanța a obligat Soradi să achite debitul principal precum și penalități de întârziere plafonate la maxim 5% din valoarea datoriei, la care se adaugă și cheltuieli de judecată în valoare de 1200 lei.

Soradi Development în cifre

Conform informațiilor publicate în materialele oficiale ale companiei, Soradi a participat la construirea mai multor clădiri industriale, comerciale, rezidențiale și de birouri în București, Iași, Timișoara, Cluj și în multe alte orașe ale țării. Compania susține că a lucrat pentru companii de renume precum gigantul Amazon, concernul german Sumitomo și rețelele de magazine Kaufland, Lidl și Penny. Compania este deținută Sorin Haba și Adrian Loghin, denumirea societății  fiind acronimul prenumelor celor doi asociați. Soradi are un capital social în valoare de 1,5 milioane lei. Datele financiare privind compania sunt disponibile începând cu anul 2015, deși societatea a fost înființată în anul 2013. Soradi a plecat la drum în 2015 cu 5 angajați și o cifră de afaceri puțin peste 3 milioane de lei. A făcut un salt uriaș în 2016 când a ajuns la o cifră de afaceri de 24 milioane de lei. Au urmat trei ani de pomină în care compania aproape că și-a dublat cifra de afaceri de la an la an, ajungând în 2019 la peste 140 milioane lei și 208 angajați. Declinul a venit în anul imediat următor, pe fondul pandemiei.  Conform bilanțului, cifra de afaceri din anul 2020 a înregistrat un regres până la 107 milioane lei, cu un profit de 2,7 milioane lei, în timp ce numărul de angajați a scăzut și el la 188 de persoane.  Dacă scăderea cu 25% a cifrei de afaceri este oarecum justificată în contextul economic, semnalul negativ în ceea ce privește Soradi a fost dat de creșterea  cu peste 10 milioane de lei a datoriilor companiei și avalanșa de procese deschise de furnizorii neplătiți de luni de zile.

Rareș Neamțu

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here