Cubic Village, noua țeapă a dezvoltatorului cu două autorizații anulate

O familie de ieșeni a contractat o casă în cartierul Cubic Village, ridicat de Radu Băcăoanu, și după luni de zile de amânări, acesta nu a mai răspuns la telefon ori la SMS-uri @ Același dezvoltator a ridicat două blocuri în Tătărași, amebele autorizații fiind anulate de instanță @ Pentru unul dintre blocuri, instanța a emis o hotărâre de demolare

În mai 2017, soții Simona și Constantin Olaru-Peter încheie cu societatea lui Radu Băcăoanu, Sitera Development SRL, un antecontract de vânzare cumpărare în vederea achiziționării unei case tip înșiruită ce urma să fie construită în complexul rezidențial Cubic Village din Valea Lupului. Casa promisă de Băcăoanu familiei Olaru-Peter ar fi trebuit să fie amplasată pe un teren de aproximativ 170mp și să aibă o suprafață utilă de 112 mp. Prețul tranzacției stabilit între părți a fost de 84.000 de euro inclusiv TVA, bani pe care cumpărătorii trebuiau să îi achite în 3 rate astfel: 4.000 de euro în avans la semnarea antecontractului, 5.000 de euro până la 01.10.2017 sub condiția ca imobilul să fie edificat „la roșu”, iar diferența de 75.000 de euro la data semnării contractului de vânzare cumpărare. Totodată, prin înțelegerea semnată la notariat, Băcăoanu și-a luat angajamentul că va finaliza și preda casa către viitorii proprietari cel târziu la data de 1 aprilie 2018. Cumpărătorii au achitat dezvoltatorului sumele de bani prevăzute în contract la termenele stipulate și au așteptat să între în posesia imobilului în primăvara anului 2018. Pe măsură ce timpul s-a scurs și termenul de predare se apropia au început să apară problemele. Dezvoltatorul complexului rezidențial nu a finalizat lucrările la termenul stabilit și a început să-i poarte cu vorba pe cumpărători, ca într-un final să nu le mai răspundă la telefon și să încerce să le tragă țeapă de cei 9.000 de euro achitați în avans.

„Promisiuni verbale generice și neconcretizate

„Am fost de bună credință și, deși nu am fost notificați conform contractului de prelungirea termenului de predare a casei sau de schimbare a termenului de perfectare a actelor, am așteptat peste termenul de 01 aprilie 2018 ca imobilul să fie construit și predat la cheie așa cum ni s-a promis. De fiecare dată când ne deplasam la locul unde trebuia să fie construită casa și vedeam că aceasta nu este finalizată, reprezentanții Sitera ne promiteau că în curând va fi gata și vom încheia actele. Ni s-a promis că imobilul va fi predat în luna mai, apoi în luna iunie și după în luna iulie. Am sperat că dezvoltatorul este de bună credință și că totul se va termina cu bine. Din păcate au trecut lunile și am ajuns în luna iulie fără niciun act scris, doar cu promisiuni verbale generice și neconcretizate, moment în care am realizat situația în care ne aflam și nemaiavând încredere am început demersurile pentru recuperarea celor 9.000 de euro pe care i-am achitat în avans. Înainte de a începe demersurile am încercat să luăm legătura telefonic cu reprezentanții dezvoltatorului, dar încercările noastre au eșuat deoarece dezvoltatorul nu a răspuns nici la apeluri și nici la sms-uri. ” povestește Constantin Olaru-Peter în plângerea depusă la Tribunalul Iași.

Războiul notificărilor

Pe 1 august 2018 familia Olaru-Peter îl notifică pe Băcăoanu prin intermediul executorului judecătoresc pentru a se prezenta la notariat pe data de 20 august în vederea rezilierii antecontractului și restituirii avansului de 9.000 de euro încasat până la acea dată. După ce a primit notificarea, Sitera Development a trimis la rândul ei o notificare pe data de 14 august către cumpărători prin care le cerea să se prezinte la un alt notariat pe data de 22 august în vederea perfectării actelor de vânzare cumpărare. Niciuna dintre părți nu a dat curs notificării primite și fiecare a început să-și revendice dreptatea. Astfel că, pe de o parte familia Olaru-Peter a decis să solicite judecătorilor să oblige firma lui Băcăoanu să restituie avansul încasat în valoare de 9.000 de euro precum și să achite penalitățile prevăzute în contract și dobânda legală. Iar de cealaltă parte, Băcăoanu a pretins că și-a îndeplinit obligațiile și că beneficiarii nu au mai dorit să cumpere casa, drept pentru care nu mai trebuie să restituie avansul încasat.

Șmecheriile dezvoltatorului

Sitera Development a intabulat casele de la Cubic Village la Oficiul de Cadastru în baza unui proces verbal de recepție semnat de reprezentanții Primăriei Valea Lupului și Inspectoratul de Stat în Construcții. Deși casele nu erau finalizate la data încheierii procesului verbal de recepție, reprezentanții Primăriei și ai ISC au semnat documentul, certificând astfel în fals faptul că imobilele au fost finalizate în conformitate cu prevederile autorizației de construire.

În fața judecătorilor, Băcăoanu susține că a terminat de construit casa soților Olaru-Peter în termenul stabilit, respectiv 1 aprilie, și folosește drept argument suprem procesul verbal de recepție și intabularea clădirii. Mistificând realitatea cu ajutorul funcționarilor Primăriei și ai ISC, Băcăoanu vrea să rămână și cu casa și cu cei 9.000 de euro încasați ca avans. În realitate, Constantin Olaru-Peter a prezentat în instanță mai multe fotografii realizate după data de 01 aprilie 2018 din care se vede că lucrările la casă nu erau finalizate. Ba mai mult, au fost puse la dispoziția instanței mai multe conversații efectuate prin sms și prin aplicația whatsapp din care reiese faptul că Sitera încă mai lucra la finisajele de la imobil după data de 1 aprilie, ceea ce confirmă că procesul verbal de recepție a lucrărilor a fost întocmit în fals.

Casa finalizată doar în acte

În fața judecătorilor, familia Olaru-Peter a demontat încercările șmecherești ale dezvoltatorului.. “Înscrierea în cartea funciară a imobilului nu dovedește faptul că dezvoltatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în contract la capitolul utilități și finisaje. Astfel, la termenul de 01.04.2018, dezvoltatorul nu avea îndeplinite mai multe obligații asumate: fațada, partea frontal placate cu lemn, ușile interioare montate, băile fără obiecte sanitare, scări interioare placate în lemn, gard, alei, trotuar, gazon și utilități. Simpla notificare trimisă de vânzător este lipsită de eficacitate și abuzivă în condițiile în care am arătat că antecontractul nu a fost prelungit printr-un act additional, acțiunea fiind tardivă și întocmită cu rea credință. Mai mult, Sitera nu ne-a notificat niciodată în vederea predării imobilului și încheierii procesului verbal de recepție a lucrărilor, condiție obligatorie premergătoare încheierii contractului de vânzare cumpărare.“ se arată în documentele depuse la Tribunal.

Toate aceste afirmații fiind dovedite cu fotografii ale imobilului efectuate după data de 1 aprilie, dar și cu conversațiile purtate prin sms și pe whatsapp din care reiese că în lunile mai și iunie 2018 încă se mai discuta asupra finisajelor interioare și a materialelor ce urmează a fi utilizate pentru casă.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here