Cu cardul e mai bine. Bucăţica de plastic care a salvat aproape 40.000 de români în acest an de cozile de la ghişeu

Cei mai mulţi dintre noi prefera să aibă cât mai puţin de-a face cu instituţiile statului. Cum să faci însă ca să nu te trezeşti cu datorii, dar nici să nu pierzi timp cu cozi la casierii.

Există printre noi o categorie de cetăţeni mai speciali, care în fiecare an, în loc să stea la rând la casierie ca să îşi achite taxele şi impozitele, rezolva această problemă simplu şi comod, fie din faţa calculatorului, fie la POS. Iar aceşti cetăţeni sunt din ce în ce mai mulţi de la an la an. Care este secretul lor?

Simplu: îşi plătesc taxele cu cardul. În 2010, aproximativ 128.000 de romani apelau la această variantă, la ora actuală numărul lor se apropie de jumătate de milion. Cifrele arată clar că tot mai mulţi contribuabili prefera varianta comodă şi elegantă de a achita cu cardul – fie online, fie la POS, infochioscuri sau chiar în mall, unde în 2014 s-au amenajat locaţii speciale – în loc să achite la ghişeu.

Mai precis, în 2010 se înregistrau 128,220 de tranzacţii de plată cu cardul a taxelor şi impozitelor, în valoare totală de 38,5 milioane lei. În următorul an valoarea lor aproape că s-a dublat, pentru că în 2014 să se înregistreze 488,999 de tranzacţii cu cardul, valorând 174,7 milioane lei. Şi din în ce mai multe dintre aceste tranzacţii se fac online, în faţa calculatorului. În 2010, valoarea lor totală abia depăşea un milion de lei, în vreme ce în 2014 a trecut de 25 de milioane, ceea ce arata clar că romanii prefera să interacţioneze cât mai puţin cu statul şi, în măsura posibilităţilor, să o facă online.

Primele două luni din 2015 arată ca şi mai mulţi romani au ales plăţile din faţa calculatorului. Mai exact, aceşti contribuabili mai speciali au realizat aproape 40.000 de plăţi online de taxe şi impozite către autorităţile locale. Suma plăţilor făcute pe Internet în această perioadă a depăşit pragul de 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 40% din taxele locale plătite online în tot anul 2014.

În măsura posibilităţilor, fiindcă momentan numărul instituţiilor care permit astfel de plăţi nu e foarte mare. În toată ţara sunt 184 de primarii care acceptă plată cu cardul şi doar 112 care acceptă că aceasta plată să se facă online, prin ghişeul.ro sau prin platforme proprii. E drept că adunate, aceste primarii dau acces la plată pe Internet taxelor şi impozitelor unui total de aproximativ 8,7 milioane de romani. Numărul romanilor care au carduri e chiar mai mare: potrivit datelor Băncii Naţionale, la ora actuală sunt în circulaţie 14,5 milioane de cârduri. Şi Internetul a ajuns deja în peste jumătate din gospodăriile din România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Iar pentru cei intimidaţi de calculatoare şi Internet, plată cu cardul la POS sau la infochiosc e oricum preferabilă celei cu bani gheaţă la ghişeu, duba inevitabilă coadă.

Ce avantaje au cei care plătesc cu cardul? E mai confortabil şi mai rapid. Poate fi chiar şi mai ieftin, fiindcă nu plăteşti comisioane, pe când dacă scoţi bani de la bancomat ca să achiţi cash aproape sigur vei lăsa câţiva lei băncii. De asemenea, dacă achiţi online îţi poţi plăti taxele şi impozitele oricând şi de oriunde, cu condiţia să ai un calculator legat la Internet şi , desigur, un card. De asemenea, poţi plăti şi pentru mai multe proprietăţi, chiar dacă nu sunt în aceeaşi localitate – cu condiţia ca primăriile respective să accepte plata online a taxelor.

E drept ca şi pentru plata online e nevoie de un drum la administraţia locală. Unul singur, însă, ca să vă ridicaţi datele de acces cu care apoi puteţi an de an să intraţi pe ghişeul.ro şi să vă plătiţi taxele. Dacă uitaţi user-ul şi parola nu trebuie să mergeţi iar la administraţie, ci doar să cereţi online să vă fie retrimise pe email, pe baza CNP-ului. Iar pe viitor aţi putea scăpa şi de acest singur drum, dacă legislaţia va fi modificată ca să puteţi primi utilizatorul şi parola şi prin Internet banking.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here