Societatea de transport public a Primăriei Iași are datorii către stat de circa 10.000.000 de euro. În prezent, conturile companiei sunt blocate, singurele plăți admise fiind cele pentru acoperirea salariilor. Salariile celor patru directori ai societății primăriei au fost ani la rând de 20.000 euro lunar. Abia în 2024, CTP a redus aceste indemnizații la jumătate, raportat la normativele impuse de statul român. Cu toate acestea, CTP continua să meargă în gaură, una dintre probleme fiind transportul în zona metropolitană. Primăria Iași și primăriile comunelor în care operează mijloacele de transport ale CTP nu plătesc subvențiile. Primarii din jurul Iașului acuză însă că CTP vine cu cifre din burtă și îi jecmănește: „Nu știe nimeni unde se duc banii, cât se cheltuie. Ei au o cheltuială cu numărul de kilometri, cu numărul de curse, nu există un plan de rentabilizare. Nu e ca o societate care își face un calcul, care să reducă din cheltuieli și așa ne pune la plată pe noi”, spune un primar de lângă Iași. În schimb, șefii CTP Iași evită subiectul. „Există un plan, desigur! Luați legătura cu purtătorul de cuvânt pentru mai multe detalii. Este duminică și nu am documentele la mine”, a spus Dumitru Tomorug, membru în Consiliul de Administrație al CTP Iași.
Societatea de transport public a Primăriei Iași se află cu un picior în groapă, însă șefii acesteia continua să se lăfăie pe salarii uriașe. Compania de Transport Public Iași (CTP) Iași a adunat datorii către bugetul de stat de peste 47.700.000 lei (circa 9.500.000 euro), constând în obligații către Fisc, către fondurile de pensii sau ale asigurărilor e sănătate. În tot acest timp, remunerațiile lunare ale directorilor societății depășesc câteva mii de euro lunar pentru fiecare, sume similare intrând și în buzunarele membrilor Consiliului de Administrație.
Datorii uriașe către stat! Conturile CTP au fost blocate
Compania de Transport Public a acumulat datorii în ultima perioadă de zeci de milioane lei, cele mai multe fiind cele către bugetul de stat, peste 22.000.000 lei. Peste 3.000.0000 lei din această sumă o reprezintă numai penalitățile. Asta a făcut ca toate conturile SC CTP Iași SA să fie blocate. Compania poate doar să plătească salariile celor circa 1.300 de angajați pe care îi are în acest moment. CTP mai are datorii și către sistemul public de pensii, circa 15.000.0000 lei, din care aproape 2.000.000 lei sunt penalități. În plus, compania mai are datorii și către bugetul asigurărilor de sănătate, de circa 5.000.000 lei, iar alt aproape 1.000.000 lei reprezintă penalități.
Salarii lunare de mii de euro printre directori! Compania a mers în pierdere
Compania de Transport Public Iași are patru directori în momentul de față. Cristi Stoica este directorul general al societății, Maricel Ghercă, directorul tehnic, Lavinia Dobrescu, director economic, dar și Cristinel Talef, director exploatare al SC CTP Iași. Remunerațiile lunare ale acestora au fost la începutul anului trecut de peste 5.000 euro lunar, sumă care s-a redus la jumătate în 2024 pentru că societatea nu și-a atins indicatorii.
Decizia a fost luată în urma unei ședințe a CA al CTP, după luna februarie a anului trecut. Însă, în ultimii ani, capii CTP Iași au ridicat constant peste 5.000 euro lunar fiecare. Dacă până în 2024, șefii CTP aveau în mână și 25.000 lei, de câteva luni indemnizațiile s-au redus la jumătate, conform unei decizii interne.
„Salariile directorilor au fost reduse începând de anul trecut. De la 6 ori salariul mediu s-a ajuns la jumătate, din cauză că ei nu și-au îndeplinit anumiți indicatori. La Consiliul de Administrație este un venit de 16.000 lei brut. Decizia a fost luată la nivel intern”, arată o sursă din interiorul CTP Iași.
Rubedeniile directorilor, șefi la CTP Iași
În cadrul CTP Iași sunt angajate și rudele unor directori. Carmen Ghercă, soția lui Maricel Ghercă, este de asemenea angajată la CTP Iași ca șef birou și îndeplinește funcția de purtător de cuvânt. Și soția lui Cristinel Talef, Corina, este angajată la CTP Iași pe funcția de șef serviciu. Daniela Stoica, soția lui Cristian Stoica, este angajată la ApaVital SA Iași, o altă societate bugetară.
Patru oameni în CA – 8.000 euro pe lună din banii ieșenilor
Din Consiliul de Administrație al CTP Iași fac parte patru persoane. Aceste asunt plătite cu circa 10.000 lei lunar net (16.000 lei brut). În CA al CTP sunt Ioan Grigoriu, fost director al Fiscului ieșean, Dumitru Tomorug, fost director tehnic al primăriei ieșene, dar și Cristina Răutu, avocat în Baroul Iași. De asemenea, din CA mai face parte și Mirela Trufanda, venită pe filiera PSD.
Nici primăria nu-și plătește datoriile
Oamenii din interiorul CTP susțin că societatea se confruntă și cu alte probleme pe care cei de la conducere nu reușesc să le gestioneze. Compania a implementat mai multe trasee în zona metropolitană a Iașului, către localitățile învecinate, iar administrațiile locale nu au reușit să achite sumele restante.
„Bugetul Companiei este pe plus, dar nu se primesc toți banii de la primăriile din zona metropolitană, inclusiv de la municipiul Iași. Când ar trebui să plătească primăriile se pot stinge și datoriile”, arată sursa din interiorul CTP Iași. Culmea, printre rău platnici se numără și municipalitatea ieșeană, cea care gestionează activitatea CTP Iași.
Primar din zona metropolitană: „Nu au putere de control. Nimeni nu știe exact sumele”
Doar că unii din primarii din jurul Iașului susțin că datoriile accumulate de către autoritățile locale către CTP sunt trecute „din burtă”, și că nimeni nu are un control asupra sumelor pe care ei sunt obligați să le achite.
”Sunt datorii mari, avem sute de mii de lei de plătit. Și astea sunt de la cheltuielile mari care sunt cu transportul. Este un număr de kilometri pe care îl parcurg, se înmulțește cu cursele făcute și cam așa iese suma. Nu știe nimeni unde se duc banii, cât se cheltuie. Ei au o cheltuială cu numărul de kilometri, cu numărul de curse, nu există un plan de rentabilizare. Nu e ca o societate care își face un calcul, care să reducă din cheltuieli și așa ne pune la plată pe noi. Nu avem putere de control pe autobuze. Ei spun că au vândut un număr de bilete și abonamente, dar că au făcut nu știu câți kilometri și număr de curse, iar noi trebui să plătim”, a spus un primar din zona metropolitană a Iașului.
Gratuitățile pentru pensionari, printre găurile CTP
Persoana din cadrul CTP arată că printre găurile care au dus la datorii se numără și acordarea masivă de gratuități către pensionarii din Iași. „Mai este un lucru de care cei de la CTP și din primărie ar trebui să țină cont, dar este o măsură nepopulară. Ar trebui redus numărul de pensionari care circulă gratuit. Sau măcar să reducă orele în care aceștia pot circula”, mai arată angajatul CTP Iași.
Dumitru Tomorug, membru CA: „E duminică, nu am actele la mine”
7IAȘI a încercat să obțină un punct de vedere de la conducerea CTP Iași legat de datoriile societății. Cristian Stoica, directorul actual al CTP Iași, nu a răspuns la telefon. În schimb, Dumitru Tomorug, fost director tehnic în primărie, actual membru CA, a evitat să ofere explicații.
„Există un plan, desigur! Luați legătura cu purtătorul de cuvânt pentru mai multe detalii. Este duminică și nu am documentele la mine”, a spus Dumitru Tomorug.
Vlad ROTARU
Superb !
În niciun oraș mare din țara asta nu se întâmplă așa ceva ….CORUPȚIA ARE ȘI EA KARMA EI DECI ….