CSMS și-a dublat veniturile în 2 ani: când trăiți pe picior propriu?

Una dintre cele mai stabile echipe din Liga I din punct de vedere financiar se bazează pe Primărie. În 2013, când a retrogradat, s-au cheltuit 10 milioane de lei. Acum, suma a ajuns la 19,6 milioane. 50% din buget sunt în continuare bani publici. Sponsorii bagă sume infime. SC Fotbal SA a devenit o sinecură pentru relicve politice, cu câteva spații în administrare și cu profit de 100.000 de lei pe an.

 

Un subiect evitat cu obstinaţie de conducătorii CSMS şi ai principalului finanţator al echipei, Primăria Iaşi: cine dă bani şi cât se cheltuie.

 

Din ce în ce mai mult

Activitatea echipei de Liga I are loc prin intermediul unei asociaţii. Potrivit documentelor depuse de CSMS Iaşi la Finanţe, gruparea din Dealul Copoului a avut în 2013 venituri de 10,1 milioane lei şi pierderi 0 lei. În anul 2014, au fost înregistrate venituri de 12,3 milioane lei şi pierderi de 32.526 lei, în 2015 veniturile ajungând la 19,6 milioane lei. De data aceasta, pierderile au crescut spectaculos, la 1,5 milioane lei.

Se observă, astfel, o creştere a bugetului clubului de la aproape 10 milioane de lei în 2013, anul în care echipa a retrogradat în Liga a II-a, la aproape 20 de milioane de lei, anul trecut.

 

De unde au venit banii

Trebuie precizat faptul că anul calendaristic nu coincide cu cel competiţional şi că bugetul echipei CSMS este stabilit, ca la alte cluburi, pentru perioada iulie – mai, adică începe anul acesta şi se încheie anul viitor.

Astfel, bugetul echipei pentru sezonul 2012-2013 a fost de 2,52 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro de la Fundaţia Sportului Ieşean, 1 milion din drepturi de televiziune (proporţional cu locul ocupat în clasamentul ediţiei anterioare), 120.000 de euro de la SC Fotbal SA şi aproximativ 200.000 euro de la sponsori, bilete, abonamente şi activităţi de marketing.

 

Aplauze: banii de la buget au salvat încă un sezon

Ultimele două sezoane, constant

În sezonul 2013/2014, bugetul echipei a fost de 2,8 milioane de euro, din care 1,48 milioane de euro de la Fundaţia Sportului Ieşean, 1 milion din drepturi tv, 120.000 de euro de la SC Fotbal SA şi aproximativ 200.000 euro de la sponsori, bilete, marketing.

În sezonul 2014/2015, bugetul a fost de 4 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro de la Fundaţie, 2 milioane din drepturi tv, 120.000 de euro de la Fotbal SA şi aproximativ 480.000 euro de la sponsori și bilete. Cam la fel au stat lucrurile în sezonul încheiat recent.

 

Bugetul nou: 5 milioane de euro

Pentru noul sezon, în care echipa va participa în premieră în Cupele europene, bugetul va fi de aproape 5 milioane de euro: 1,4 milioane de euro de la Fundaţia Sportului Ieşean, 2,7 milioane euro drepturi tv, 300.000 de euro de la UEFA pentru participarea în Liga Europa (doar primele două meciuri) şi aproximativ 600.000 euro de la sponsori, bilete, abonamente şi activităţi de marketing.

Chiar dacă bugetul va fi mai mare, politica salarială va rămâne aceeaşi. „Nu ne vom întinde mai mult decât ne putem permite. De aceea, cel mai mare salariu va fi în continuare de 5.000 de euro. Nu vrem să depăşim 75.000 de euro pe lună bugetul de salarii. Vom transfera doar jucători care se încadrează în bugetul nostru“, spune preşedintele executiv al CSMS Iaşi, Florin Prunea.

 

Grosul banilor vine de la Fundaţie

Primăria dă cei 1,4 milioane de euro prin intermediul Fundației Sportului Ieșean. „Bugetul acoperă toate evenimentele sportive, cluburile municipale primesc fonduri din această sumă, inclusiv CSMS”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Pe lângă Consiliul Local, în fundație mai sunt membri CJ, cele patru mari universități de stat și SC Fotbal SA, o companie publică minusculă, cu un patrimoniu redus foarte mult în ultimii ani.

Din martie 2016, şef la Fundaţia Sportului Ieşean a fost numit Lucian Popescu, conferenţiar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar care spune că nu știe ce sume s-au dat la fotbal, fiind foarte ocupat: „Nu am datele exact, nu știu când ajung pe la Primărie”.

 

Citește și DOOM-DOOM cu maşini pe Sărărie. Zona din Iaşi unde rişti de fiecare dată să provoci o tragedie

 

Unde se duc banii de la Fotbal SA

Înfiinţată în 1992, Fotbal SA virează în momentul de faţă circa 120.000 de euro, anual, echipei de fotbal. Sursa banilor o reprezintă spaţii din patrimoniul public închiriate pe raza municipiului, inclusiv pe Bd. Independenţei. Pe lângă Consiliul Local (99,97%), ca acţionari la Fotbal SA mai figurează Lila Impex SRL (Elena şi Dan Ioan Leonida Şotropa) – 0,008%, Tehno Star SA (Elena şi Haralambie Irimia şi Melu Toma) – 0,0048% şi Valeria Ţuţuianu (0,008%). „Noi dăm bani la CSMS pentru cantonamente, masă, nu pentru salariile jucătorilor. Suma e aceeaşi de câţiva ani. Din restul sumei, 80% merg la Primărie, 15% rămân la SC Fotbal SA pentru investiţii şi dezvoltare, iar 5% ajung la acţionari“, susţine Romeo Olteanu, şeful SC Fotbal SA, care adaugă că societatea are doar doi angajaţi, serviciile de contabilitate, audit şi juridic fiind externalizate, deoarece costă mai puţin decât dacă ar fi avut salariaţi.

 

 Bulevardul Independenţei contribuie la echipa de fotbal

Cine a dat bani la CSMS

În perioada 2013-2015, CSMS Iaşi a avut un buget de puţin peste 10 milioane de euro, din care:

– 43,78% de la Fundaţia Sportului Ieşean;

– 42,92% din drepturile de televiziune;

– 9,44% din sponsorizări, vânzare de bilete, abonamente şi activităţi de marketing;

– 3,86% de la Fotbal SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here