Criza gunoaielor în județ. Ieșenii rămân cu pubelele la poartă, primarii amenințați cu controale

Scandal pe colectarea gunoiului de la porțile ieșenilor. Firma Edil Industry SRL, controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL, Adina Gîrjan, amenință primăriile din județ că le dă pe mâna Gărzii de Mediu și a Agenției pentru Protecția Mediului. Într-o somație transmisă mai multor comune din județul Iași, Edil Industry solicită achitarea sumei de 4 milioane de lei sub sancțiunea sistării serviciului de colectare. Presiunea exercitată asupra Primăriilor și amenințarea cu controalele din partea instituțiilor statului conduse de directori instalați în funcție de PNL vine în contextul în care, cu ajutorul lui Costel ALEXE, Gârjan a obținut majorarea succesivă a tarifului de salubrizare. Taxa de salubrizare trebuie achitată de către populație. Însă, printr-o șmecherie tipic românească, primăriile sunt obligate să plătească către Edil sumele facturate și apoi să recupereze banii de la cetățeni. Cum mare parte din primării nu au avut cum să recupereze banii de la populație, s-au trezit cu datorii de zeci și chiar sute de mii de lei către Edil Industry SRL și Girexim Universal, firmele care colectează gunoiul. Pe de altă parte, Curtea de Conturi amendează primăriile dacă plătesc banii către cei doi operatori și nu îi recuperează de la populație. Prinși în această menghină a intereselor de afaceri a liderilor PNL, mare parte din primari vor să schimbe condițiile contractului privind colectarea gunoiului. „Ei ne-au obligat să le dăm să facă ei activitatea în sine, iar primăriile să încaseze de la populație banii și să plătească, ca UAT-ul să gajeze propriul buget. Nu putem recupera banii de la populație pe nepusă masă. Toți primarii vor ca de la anul să se schimbe contractul și să plătească direct beneficiarii”, a spus un primar din județ. Anul trecut Edil Industry a avut o cifră de afaceri de peste 20.000.000 lei, însă a cerut Consiliului Județean o eșalonare la plata unei datorii de 1.900.000 lei, dând vina tot pe primarii care nu au plătit.

Revoltă printre primarii din județul Iași după ce în ultima perioadă au primit un val de somații din partea firmei Edil Industry SRL, cea care gestionează activitatea de transfer, sortare și compostare a deșeurilor. Firma controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL Adina Gîrjan, a somat primăriile să plătească datoriile acumulate de populație la colectarea deșeurilor, în caz contrar, gunoiul nemaifiind ridicat de la porțile oamenilor. Nimic anormal în această acțiune, cu excepția faptului că firma amenință administrațiile locale cu demararea unor controale din partea instituțiilor deconcentrare conduse de directori PNL. Într-un preaviz transmis în luna august 2024, Edil Industry amenință primăriilor că va sista colectarea gunoiului, iar va sesiza Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului pentru a fi amendate.  Prin contractul încheiat cu operatorul de salubritate, primăriile au fost nevoite să achite taxa de salubritate din bugetul propriu, pentru ca apoi să le recupereze sumele respective de la populație. Cum încasarea sumelor de la populație este la un nivel scăzut, majoritatea primăriilor au acumulat datorii către Edil. Ultima somație trimisă de Edil Industry a cuprins un total de 4.000.000 lei datorii acumulate de primăriile din județ. De cealaltă parte, primarii sunt constrânși de Curtea de Conturi să nu mai achite sume către operator până nu recuperează banii de la populație.

Somații către primării! Datorii de 4.000.000 lei

Edil Industry se ocupă de câțiva ani de operarea staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor. Firma familiei Gârjan se află în asociere cu Sorain Cecchini Techno Espana SLU. În urmă cu câteva săptămâni, Edil Industry SRL a trimis o adresă către primării prin care le cerea să se achite de datorii, fie să accepte o eșalonare, în caz contrar urmând a anunța firma Girexim Universal să nu mai ridice deșeurile. Girexim este societatea care se ocupă de colectarea deșeurilor din județ în baza contractului încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), entitatea care gestionează acest program concesionat către Edil Industry. Facturile emise pentru luna septembrie au fost cuprinse între 3.000 lei și 715.000 lei, în funcție de numărul de locuitori ai comunităților.

 Primar din județ: Ne-au obligat să ne gajăm bugetul”

Somația trimisă de Edil Industry i-a nemulțumit pe majoritatea primarilor. Aceștia au arătat că odată cu majorările impuse de Costel Alexe și Cătălin Gârjan, li s-a stabilit o taxă mai mare, în condițiile în oricum populația nu poate achita aceste sume. „Facturile acestea au plecat de la modul de încasare. Nici un primar nu mai vrea să semneze de la anul noul contract în forma în care e acum. Ei ne-au obligat să le dăm să facă ei activitatea în sine, iar primăriile să încaseze de la populație banii și să plătească, ca UAT-ul să gajeze propriul buget. Astfel s-a întâmplat ca în mijlocul anului să se majoreze taxa, iar primăriile au plătit sume mai mari și nu au avut de unde acoperi banii din moment ce nu puteai majora taxele și impozitele. Chiar Curtea de Conturi a spus că primăriile nu pot suporta sumele, acestea trebuind luate de la oameni. Toți primarii trebuie să stabilească taxele la anul, să le mărească pentru a avea de unde să acopere găurile. Doar că sunt mulți care nu plătesc”, a spus un primar din județ care nu a vrut să-și dezvăluie identitatea.

Primarii vor să schimbe contractul.

Unii dintre primari au spus că nu vor mai accepta să plătească din bugetul instituției gunoiul produs de localnici. „Anul viitor, prin vară, expiră actualul contract și nici un primar nu mai vrea să continue așa. Se dorește să se treacă la încasarea directă de la populație, exact cum face Salubris la Iași. Din acel moment s-a terminat cu problema. Dacă dai banii din bugetul local te ia Curtea de Conturi la întrebări și nu știi dacă îi recuperezi de la oameni. Unde mai pui că a intervenit și ordonanța de reducere a cheltuielilor, una care îți plafonează plățile din bugetul local”, a mai spus primarul în cauză.

Datorii de sute de mii lei în zona metropolitană

 

Cele mai mari datorii le-au cumulat primăriile din zona metropolitană a Iașului. Comuna Miroslava înregistra o datorie de 715.000 lei la începutul lunii septembrie, Ciurea avea o datorie de 337.000 lei, comuna Tomești avea o datorie de peste 100.000 lei, iar comuna Lețcani de peste 150.000 lei. Unii primari din zona metropolitană susțin că Edil Industry face ce vrea și facturează cum vrea, fără ca cineva să poată verifica toate aceste lucruri.

„Situația este complicată la toate comunele din zona metropolitană. Vorbim de o populație mare, gunoi mult. Mai mult, dacă operatorul reușește să vndă din materialele reciclabile congestionează valoarea facturii pe care o primim. Ei stabilesc, ei decid, ei facturează, e o situație ieșită din comun toată afacerea asta. Nu știu cine poate verifica. Ei facturează gunoiul selectat de oameni la 1.100 lei pe tonă, iar cel menajer la 900 lei pe tonă. Și mereu ne spun că nu se colectează cum trebuie și ne încarcă la facturi. Edil Industry ne bombardează cu somații că nu o să mai vină. S-a ajuns aici și de la acele majorări repetate ale lor. Vom încerca prin modelul facturării individuale. Altă soluție nu avem. Noi plătim peste 300.000 lei lunar, suma fiind una foarte mare. Ba chiar primim amenzi de la Garda de Mediu pentru că nu se colectează selectiv”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Un alt primar susține că din moment ce Edil a majorat prețurile situația s-a complicat, chiar dacă nici oamenii nu colectează selectiv deșeurile. „Nu suntem mulțumiți de situație, dar poate că și noi avem o vină pentru că nu se colectează selectiv. Nu țin cu Edil, dar văd ce e și în teren. E și vina lor că au prețul atât de mare și că s-a ajuns aici. Dacă am reuși să noi să facem colectarea selectivă poate că ar fi mai bine. Ideal ar fi să plătească direct cetățeanul, nu primăriile”, a spus Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.

În martie 2023, ADIS Iași a aprobat o solicitare a Edil de majorare a taxei de salubritate cu 20 la sută, majorare care a generat venituri suplimentare firmei contralte de Gîrjan. Majorarea a fost făcută peste capul primarilor, care s-au văzut nevoiți să accepte decizia, sperând că vor recupera banii de la populație. În ianuarie 2024, Edil a venit cu o altă majorare, de 8 la sută, pe considerentul creșterii salariului minim și a majorării prețurilor la materialele de construcții.

Profituri de milioane lei pentru firmele care au monopol pe deșeuri

De pe urma creșterii tarifelor pentru salubritate, au câștigat doar firmele private: Edil Industry și Girexim Universal, care se ocupă de preluarea și transportarea gunoiului de la populație. Ultima dintre aceste firme se plângea primarilor că tarifele nu acoperă costurile de operare, însă în 2022 a înregistrat un profit de peste 23.000.000 lei la o cifra de afaceri de peste 86.000.000 lei. Bilanțul pe 2023 nu a fost însă depus. Pe 2023, Edil Industry a avut o cifră de afaceri de peste 20.000.000 lei. Culmea, a cerut Consiliului Județean o eșalonare la plata unei datorii de 1.900.000 lei, dând vina tot pe primarii care nu au plătit. Firma acumulase datorii pentru neplata redevenței datorate pentru exploatarea stațiilor de sortare a deșeurilor din județ pentru anii 2021-2023. Eșalonarea a fost acceptată de CJ, care nu a avut nimic de obiectat că societatea ce face milioane de euro din exploatarea deșeurilor nu și-a plătit atunci datoriile.

 

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here