Verde Bun cultivă și comercializează legume fără îngrășăminte chimice și pesticide. Din această afacere nimeni nu s-a îmbogățit peste noapte, deoarece a presupus muncă multă, iar recolta nu este una bogată. Cristina Ivașcu, care a construit afacerea Verde Bun, ne-a spus cum a început această aventură, care au fost dificultățile pe care le-au întâmpinat și care este profilul clientului, care plătește în plus pentru legume bio
-
Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Cum au fost începuturile?
Ideea de a produce legume fără îngrășăminte chimice și pesticide ne-a venit în anul 2008 când s-a născut cel de-al doilea copil al nostru. Este foarte important pentru noi să le asigurăm copiilor o alimentație sănătoasă.
Vestea că avem legume gustoase și fără chimicale s-a dus repede prin oraș, așa că în vara lui 2008 livram primele coșuri cu legume în Iași și Rădăuți. Iarnă, roșiile din import costau 5-6 lei, noi le dădeam cu 10 lei, dar mai primeam ”sugestii” că sunt cam scumpe așa că ne-am hotărât să ne oprim și să producem doar pentru noi.
În anul 2012 eram întrebați din ce în ce mai mult de cunoștințe, prieteni, amici și clienți dacă mai producem legume naturale fără chimicale, chiar ne încurajau să revenim, mulți dintre ei știau prin ce trecusem, așa că ne-am hotărât ca în primăvară lui 2013 să reîncepem producerea de legume sănătoase. Tot din primăvară am început demersurile cu firma de consultanță pentru implementarea certificării BIO. Tot ce producem este făcut în pământ curat, fără nici un aport de îngrășământ chimic sau pesticide.
-
Ce legume cultivați în grădinile Verde Bun?
Primăvara începem să cultivăm spanac, salată verde, măcriș, rucola, kale, mangold, ceapă, usturoi verde, lobodă roșie. Urmează în vară roșiile (mai multe soiuri /culori), dovlecelul zucchini și dovlecelul galben, gulia (verde și mov), mazărea, fasolele păstăi, morcovul, sfecla roșie, cartofii, busuiocul la ghiveci, plantele aromatice.
-
Care este diferența dintre produsele cultivate de dumneavoastră și cele din marile lanțuri de magazine?
În primul rând folosim semințe bio.
Folosim mraniță și îngrășământ proaspăt de la animale și niciun fel de îngrășăminte chimice sau hormoni de creștere. De aceea nici nu avem o producție foarte mare.
Pentru dăunători folosim macerate pe baza de usturoi și urzică și un ulei bio din semințe de citrice. Chiar și așa, o mare parte din legume le aruncăm pentru că sunt prea ‘găurite’ de omizi sau mană.
Întreținerea legumelor este anevoioasă, multe lucrări le facem manual, de exemplu culegerea gândacilor la cartofi.
-
Din punct de vedere al vânzărilor, care sunt cele mai importante canale de distribuție?
Noi avem un sistem propriu de distribuție a coșului de legume Verde Bun, și anume îl livrăm direct clienților noștri, acasă sau la birou.
-
Care este profilul clientului dumneavoastră?
Clienții noștri sunt persoane care doresc să mănânce sănătos. Am observat că majoritatea sunt persoane tinere,(dar nu numai), multe mămici care doresc să-și hrănească copiii sănătos. Și cu siguranță sunt clienți informați în legătură cu ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos.
- Se poate trăi dintr-o astfel de afacere în România?
Asta este o întrebare mai grea… cred că da, dar nu este ușor. Cred că depinde de ce suprafață de teren cultivi și de numărul de comenzi pe care le poți onora. Noi, de exemplu ne-am dat seama că e mai profitabil ca iarnă să avem serele închise, cheltuielile pe timpul iernii depăsesc cu mult încasările.
-
Ce piedici ați întâmpinat de-a lungul timpului? Ați avut vreodată momente în care să doriți să renunțați la afacere sau să regretați că ați investit în ea?
Așa cum am mai spus, ni s-a întâmplat într-o iarnă foarte geroasă să se ia curentul, generatorul nu a pornit, centrala nu a mai funcționat și a înghețat tot ce aveam în sere, am pierdut toate culturile.
Cel mai mare câștig este că noi (familia noastră) putem mânca legume care într-adevăr au gust. Cartofii noștri care sunt foarte mici, dar pe care-i putem găti cu tot cu coajă, chiar au gust de cartofi adevărați și asta o spun și clienții noștri.
-
Ce planuri de viitor aveți?
Ne-am dori să diversificăm culturile, să putem oferi mai multe legume clienților noștri.
-
Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să înceapă o astfel de afacere?
În primul rând să facă cu pasiune ceea ce fac. Să aibă multă răbdare, să se informeze mereu despre culturile bio și să nu se descurajeze.