Cristian Antoniu, administratorul Miroslava Industrial Park: ”Am devenit polul de dezvoltare industrială a județului Iași”

7IAȘI a realizat un interviu cu administratorul unuia dintre cele mai mari parcuri industriale din zona Moldovei. Cristian Antoniu a vorbit deschis despre ce înseamnă Miroslava Industrial Park, despre extinderea proiectului, dar și despre firmele care au închiriat spații în incinta zonelor pe care le administrează.

 

 

  1. Ce înseamnă Miroslava Industrial Parc pentru comuna ieșeană, dar și pentru întreg județul?

 

Putem spune că Miroslava a devenit polul de dezvoltare industrială al județului Iași. Parcurile industriale sunt doar o parte din această zonă care a devenit motorul economic al regiunii. Și putem vorbi de cel puțin două direcții majore. Prima este dată de oportunitățile de angajare pentru toți ieșenii. La ora actuală, doar în cele două parcuri industriale sunt angajați peste 2000 de oameni, fără să socotim fosta Delphi, cea mai mare societate după cifra de afaceri a județului. Odată cu finalizarea investițiilor asumate de societățile din cele două parcuri industriale, ieșenii vor avea și mai multe oportunități de angajare, estimarea noastră fiind că vor fi peste 4000 de angajați la finalizarea acestor investiții.

Cea de-a doua direcție ține de impactul asupra bugetului local al comunei Miroslava, unde orice angajat, indiferent de adresa din buletin contribuie la bugetul localității în care își desfășoară activitatea

 

  1. Se ia în calcul o extindere a zonelor Miroslava Industrial Parc? Ce propune conducerea parcului pentru dezvoltarea zonei?

 

Oricât de mult am dori să extindem parcurile industriale, acest lucru nu depinde de noi, depinde de UAT, de terenul diponibil și de cât de ușor / costisitor este accesul la utilități. Oricum, parcurile din Miroslava sunt o realizare extraordinară a comunității locale, dar eforturile au fost enorme pentru o comunitate mică. Tocmai de aceea trebuie aplaudată această inițiativă de succes. Pe de altă parte, dezvoltarea parcurilor industriale ar fi bine să fie făcută măcar la nivel de județ, să existe o singură societate care să administreze acest tip de investiții, așa cum se întâmplă la Bihor, de exemplu. Din punctul nostru de vedere, ținând cont de faptul că parcurile industriale sunt aproape ocupate, ne dorim să vedem că se finalizează investițiile, iar rezidenții actuali își extind afacerile existente.

 

  1. Care sunt beneficiile aduse în comunitate de parcul industrial și ce înseamnă acest lucru pentru localitatea din zona industrială?

 

Așa cum am spus mai devreme, vorbim despre oportunități de angajare și poziții ce presupun calificare, mai vorbim despre contribuția majora la creșterea resurselor proprii ale UAT-ului. Pe de altă parte, aș spune că administrația locală a avut o viziune corectă mergând în această direcție, pentru că a crescut și interesul pentru localitate, mai mulți oameni au ales să  se mute în Miroslava. Iar cei care muncesc și în parcul industrial, chiar economisec timp, nemaifiind nevoiți să stea în traficul din Iași. Chiar dacă pentru localitate presupune un efort investițional la început, acesta se va amortiza pe măsură ce companiile își deschid porțile. Însă chiar dacă sună bine să ai parcuri industriale, nu recomand să te înhami la un astfel de demers fără o analiză prealabilă.

 

  1. Care sunt firmele care au închiriat spații în ambele zone ale Miroslava Industrial Park ?

 

Avem trei societăți care au ales să se dezvolte în parcurile noastre. Asta înseamnă că le merge bine, iar pentru noi este un semn bun. Este vorba de Crescento, Zupfinestre și Grupul Misavan, care se vor extinde și în parcul II.

 

  1. Ce avantaje și oportunități oferă Miroslava Industrial Park investitorilor care închiriază spații?

 

Cred că cel mai mare avantaj este că utilitățile sunt la îndemână, mai ales energia electrică. Fără curent devine dificil să dezvolți o zonă industrială sau un parc industrial. La facilități fiscale, rezidenții care și-au finalizat investițiile și au demarat activitatea, pot aplica pentru ajutorul de minimis privind scutirea plății impozitului pe clădiri.

 

  1. Care sunt planurile de viitor ale Miroslava Industrial Parc? 

 

În primul rând ne dorim să vedem toate investițiile gata, ceea ce mai înseamnă niște ani, mai ales că avem și investiții care urmează a se realiza cu fonduri nerambursabile, iar aici depind de acțiunile guvernului. În al doilea rând, vom fi alături de partenerii noștri din parc și-i vom susține să se dezvolte, vom fi un mediator între ei și administrația locală pentru a găsi punți de colaborare pe mai multe direcții – cum ar fi învățământul dual. O altă direcție este să colaborăm cu administrația locală și județeană pentru a aduce transportul public în cele două parcuri și asta ne-am dori să se întâmple cât mai repede. Pe de altă parte, cu toate schimbările legislative, cu apariția AMEPIP, este greu de vorbit despre planuri de viitor câteodată, deoarece încă suntem în interimat. Chiar dacă procedura s-a finalizat încă din vara, încă nu avem un răspuns privind mandatele complete.  Iar aici nu mai depinde nici de noi, nici de administrația locală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here