Cristi Berea, senator USR-PLUS: ”Activitatea companiilor de stat este puternic influențată de sfera politică. Consiile de Administrație sunt principala structură de influență.”

Senatorul USR-PLUS, Cristi Berea, trage un semnal de alarmă față de ineficiența economică a companiilor de stat. Într-o declarație politică citită de la tribuna Senatului, Berea arată că majoritatea companiilor de stat au devenit sinecuri pentru partidele politice în detrimentul performanței și al competitivității. ”În România, companiile de stat nu reușesc să aducă un profit considerabil deși au cifre de afaceri impresionante. Întrebările care se desprinde de aici sunt”de ce?” și care sunt strategiile de a ieși din acest impas?”. Numărul foarte mare de angajați precum și salariile nejustificate reprezintă factori care duc la această ineficiență bugetară. Nu mai este un secret faptul că activitatea acestor companii este puternic influențată de sfera politică. Problema este că această influență nu este una pozitivă, iar repercursiunile asupra rentabilității sunt de mare impact. Există multe exemple de persoane slab pregătite, fără experiență în domeniu ajunse pe funcții de conducere pe considerente politice. Consiliile de administrație sunt principala structură de influență politică, iar ceea ce mi-a atras atenția este numărul impresionant de membri și salariile lor în aceste companii.” – a declarat Cristi Berea.

Politicianul a amintit de recentul accident din Iași în care un tramvai al Companiei de Transport Public a rămas fără frâne intrând într-o coloană de mașini ce staționa la semaforul de la Hotel Europa. Berea arată astfel legătura directă dintre un management defectuos instalat pe criterii politice și repercursiunile asupra cetățenilor din cauza acestui tip de politici publice. Senatorul Cristi Berea propune aplicarea unor criterii de performanță reale și reducerea cuantumului indemnizațiilor membrilor Consiliilor de Administrație.”Zilele trecute un tramvai al Companiei Publice de Trasport a rămas fără frâne și a intrat în coloana de mașini care staționa la semafor. Flota companiei de transport public are o vechime de peste 30 de ani și reprezintă un pericol real pentru siguranța călătorilor. Ce investiții s-au făcut pentru îmbunătățirea serviciilor? Cum își justifică salariile cei patru directori din conducerea CTP? Aceștia încasează lunar între 3500-4000 de euro, iar fiecare membru în Consiliul de Administrație câte 5.000 de lei pentru fiecare ședință. Situații similare se întâlnesc în majoritatea companiilor de stat românești. O conducere bazată pe criterii de performanță ar putea fi o soluție. Propun să reanalizăm cuantumul indemnizațiilor acestora încât nu mi se pare normal să încasezi mii de euro pentru participarea la o ședință. În acest fel cred că putem face primii pași pentru a regândi modul de administrare a companiilor de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here