Rețeaua de firme prin care familia deputatului Mugur Cozmanciuc s-a cuplat la bani publici s-a blocat @ Pentru că nu le mai ajung banii, între aceste firme au apărut conflicte, concretizate prin 12 procese deschise la Judecătoria Iași
Cumetria pe bani publici din care se înfrupta deputatul PNL, Mugur Cozmanciuc s-a ”spart” cu strigături. După ce au păpat împreună sute de mii de euro pentru consultanță de la mai multe primării din județele Iași și Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc s-a certat cu partenerii de afaceri. Tot de la bani.
Firma fraților Mugur și Ciprian Cozmanciuc, SC Artehnis SRL, se luptă în instanță cu unul dintre principalii parteneri de afaceri, societatea Pro Consulting Expert SRL (PCE), pentru suma de 170.000 lei. Suma provine din doisprezece facturi emise în perioada aprilie-noiembrie 2017 pe care Artehnis nu le-a încasat în termenul de plata convenit prin contract. Dragoș Samoilă, patronul PCE, spune că firma sa are zeci de contracte încheiate cu primării sau alte instituții de stat și că, pentru anumite servicii, pentru care nu are capacitate, subcontractează alte companii. Așa a ajuns să colaboreze cu frații Cozmanciuc.
Bani pentru școli și cămine culturale
Artehnis a încheiat cu Pro Consulting Expert mai multe contracte pentru prestări servicii proiectare pentru diverse obiective finanțabile prin Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea și reabilitarea școlilor sau căminelor culturale din diverse comune din județele Iași, Botoșani și Neamț. Doisprezece din aceste contracte de prestări servicii încheiate între cele două firme au ajuns în impas și sunt în litigiu pe rolul Judecătoriei Iași. Firma lui Cozmanciuc a perceput sume cuprinse între 5.000 lei fără TVA și 21.000 lei fără TVA pentru documentațiile pe care le-a întocmit pentru PCE, în timp ce firma de consultanță a lui Samoilă încasa sume cuprinse între 20.000 lei fără TVA și 60.000 lei fără TVA de la primăriile beneficiare.
„Pro Consultin a folosit și încasat banii”
Potrivit celor doisprezece cereri de chemare în judecată depuse de Artehnis la Judecătorie, firma fraților Cozmanciuc a predat PCE documentațiile solicitate, dar nu au fost plătiți pentru munca prestată.
”Relația contractuală între cele două firme este una mai veche. Cei de la Pro Consulting Expert au primit toate documentațiile, le-au folosit și au încasat banii, numai că la un momendat s-a întâmplat ceva și nu au mai vrut să plătească. Artehnis și-a făcut treaba și are dreptul să-și încaseze la rândul ei banii. Noi am depus la instanță toate documentele și am făcut dovada executării obligațiilor contractuale. Am văzut câteva din întâmpinările făcute de Pro Consulting Expert și toate motivele invocate de ei pentru neplată sunt de ordin general, fără a aduce în sprijin vreo dovadă. Orice eroare poate fi remediată, dar nu am fost informați și solicitați în acest sens, prin urmare deduc că aceste documentații au fost corecte. Toate autorizațiile de construire s-au obținut pe baza documentațiilor livrate de Artehnis.” ne-a precizat Laura Chițicariu, avocatul fraților Cozmanciuc.
Proiecte făcute pe genunchi
De cealaltă parte, avocatul PCE, Marius Branici, a solicitat instanței să admită excepția neexecutării celor doisprezece contracte motivat de faptul că Artehnis nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Potrivit avocatului, documentațiile întocmite de către Artehnis au fost depuse la Direcția de Sănătate Publică și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru obținerea avizelor necesare pentru emiterea autorizațiilor de construire. După verificarea documentelor, cele două instituții nu au acordat avizele necesare întrucât documentațiile elaborate de Artehnis nu era conforme.
” Subscrisa a constatat faptul că scenariile de securitate la incendii întocmite de reclamantă nu erau corelate cu părțile scrise și desenate ale proiectelor tehnice. Acestea au influențat listele cu cantități, care erau incomplete, materiale fără de care nu se puteau executa anumite lucrări în faza de execuție. Multe dintre soluțiile prezentate în cadrul proiectelor nu au corespuns cu realitatea din teren fapt ce a dus la creșterea valorii lucrărilor ce au trebuit suportate de pârâtă. Pagubele aduse sunt mai mari decât facturile emise de Artehnis SRL” se arată în documentul depus la Judecătorie de către avocatul PCE, Marius Brănici.
Deși poziția oficială adoptată în fața instanței de judecată este una categorică de refuz la plată a celor 170.000 lei către firma lui Cozmanciuc, contactat telefonic, Dragoș Samoilă a lăsat-o mai moale.
Un impas de 170.000 lei
”Noi nu suntem în niciun conflict. Între societatea noastră și Artehnis există o relație veche, dar acum am intrat într-un impas. Și nu din cauza noastră, ci din vina celor care ar fi trebuit să ne achite contravaloarea proiectelor. Au tot deptul să ne dea în judecată, însă domnul Cozmanciuc are parțial dreptate. Din cele doisprezece dosare aflate pe rol în vreo șapte dintre ele are dreptate și trebuie să îi achităm banii. Și îi vom achita cu tot cu penalități, așa cum pretinde. Sunt însă 4-5 proiecte care au fost predate cu întârziere și care sunt necoforme. Nu o spunem noi, ci autoritățile, respectiv beneficiarii și cei care ar fi trebuit să finanțeze proiectele. Prin urmare, noi nu putem factura acele proiecte către primării, așa că nici nu le vom accepta la plată facturile celor care le-au întocmit greșit. Le-am solicitat să remedieze erorile, dar au refuzat, pe motiv că am întârziat plățile altor proiecte. Noi acum suntem într-o oarecare incapacitate de plată generată de beneficiarii care ar fi trebuit să ne achite proiectele bune, finanțabile. Din acest motiv nu am putut onora plata proiectelor bune către Artehnis. Dar în cel mai scurt timp vom achita. Nu pe toate, doar pe cele care au fost conforme. Dacă am trăi într-o țară normală nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Nu putem da în judecată primăriile că și așa au bugetele subțiri.”, ne-a declarat Dragoș Samoilă, patronul Pro Consult Expert SRL.
Rareș Neamțu