Covid-19 încă provoacă probleme mari pacienților: La 3 ani distanță efectele încă sunt vizibile

Recent, un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis şi sistemul de asistenţă medicală pentru veteranii americani, aduce noi informaţii despre efectele pe termen lung ale Covid-19. Publicat în revista Nature Medicine, studiul oferă atât veşti bune, cât şi mai puţin îmbucurătoare pentru cei care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, informează News.ro.

Potrivit cercetării, pacienţii care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectarea cu Covid-19 se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an de la infectare, comparativ cu persoanele care nu au contractat virusul. Această constatare subliniază gravitatea pe termen lung a Covid-19, chiar şi după recuperarea aparentă iniţială.

De asemenea, studiul a relevat că şi persoanele care au avut forme uşoare de Covid-19 pot continua să experimenteze probleme de sănătate legate de infecţie la trei ani după diagnostic. Aceste probleme variază de la afecţiuni minore până la complicaţii mai severe, afectând diverse sisteme ale organismului.

Există însă şi un aspect pozitiv în rezultatele studiului: riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după infecţie pentru persoanele care nu au necesitat spitalizare. Această categorie, care reprezintă majoritatea celor care au avut Covid-19, pare să aibă o prognoză mai favorabilă pe termen lung.

Studiul a urmărit evoluţia stării de sănătate a persoanelor infectate cu tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 din 2020. În acel an, aproximativ 20 de milioane de americani au fost testaţi pozitiv pentru acest virus. Cercetătorii au evaluat riscul de deces şi 80 de afecţiuni de sănătate la trei ani după infectare, utilizând date medicale de la Departamentul de Afaceri a Veteranilor al SUA.

Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington şi autorul principal al studiului, a declarat: „Nu ştim sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp. Posibil să aibă de-a face cu persistenţa virală, inflamaţia cronică, disfuncţia imunitară sau toate cele de mai sus.”

El a subliniat importanţa înţelegerii pe termen lung a impactului Covid-19: „Avem tendinţa de a ne gândi la infecţii ca fiind în principal boli pe termen scurt. Datele noastre contestă această noţiune. O întâlnire scurtă, aparent inofensivă sau benignă cu virusul poate duce totuşi la probleme de sănătate ani mai târziu.”

Conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), până la 10% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 experimentează simptome de Covid de lungă durată. Aceste simptome includ probleme respiratorii, oboseală cronică, dureri musculare, şi dificultăţi cognitive.

Cercetările anterioare au documentat daunele produse de Covid-19 asupra aproape fiecărui organ uman, contribuind la afecţiuni ale plămânilor, inimii, creierului şi sistemelor sanguin, musculo-scheletal şi gastrointestinal.

Dr. Al-Aly a concluzionat: „Abordarea acestei lacune de cunoştinţe este esenţială pentru a ne îmbunătăţi înţelegerea asupra Covid prelungit şi va contribui la informarea îngrijirii persoanelor care suferă de această boală pe termen lung.”

Studiul a analizat milioane de dosare medicale neidentificate, inclusiv peste 114.000 de veterani cu Covid-19 uşor, peste 20.000 de pacienţi spitalizaţi şi 5,2 milioane de veterani fără diagnostic cu Covid-19. Această cercetare amplă oferă o perspectivă valoroasă asupra efectelor pe termen lung ale pandemiei asupra sănătăţii umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here