Inspectoratul Teritorial de Muncă a amendat Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași după ce un brancardier a decedat la locul de muncă. Bărbatul avea o alcoolemie uriașă în sânge, iar inspectorii de muncă au considerat că unitatea medicală nu și-a îndeplinit obligațiile privind interzicerea consumului de băuturi alcoolice la serviciu. Conducerea spitalului recunoaște că în trecut a testat mai mulți angajați și că în trei cazuri au fost identificate persoane ce au venit sub influența alcoolului la serviciu, printre acestea numărându-se și brancardierul Viorel Bozăian. Acesta a căzut secerat în timpul serviciului, iar la necropsie s-a constatat că băuse peste măsură. Spitalul a cerut anularea amenzii pe motiv că brancardierul nu a respectat regulamentul de ordine interioară și că a mai fost sancționat cu reducerea salariului după ce a fost prins băut în timpul serviciului. Bozăian transporta bolnavii între secțiile spitalului în timp ce se afla sub influența alcoolului, lucru constatat și de ITM, care a sancționat unitatea medicală cu amendă.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, unitate subordonată Consiliului Județean, a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), după ce un angajat a murit la locul de muncă. Un brancardier a decedat în timpul serviciului după ce a căzut brusc din picioare. Brancardierul suferea de mai multe afecțiuni, însă în corpul său a fost descoperită o alcoolemie uriașă. În aceste condiții, inspectorii ITM au considerat că Spitalul ca angajator se face vinovat de faptul că bărbatul a muncit sub influența alcoolului, detaliu contestat de unitatea medicală.
Brancardierul a murit în holul spitalului
Unitatea medicală a contestat amenda dată de ITM, cerând anularea acesteia în instanță.
„În data de 28 iunie 2024, în jurul orei 14.30, Viorel Bozăian, angajat în funcția de brancardier, fiind în timpul programului de lucru, s-a deplasat pe holul de acces ambulanțe de la parterul sediului spitalului pentru a ieși în afara clădirii, fără a avea în acel moment în derulare vreo sarcină de muncă specifică fișei postului. Din motive necunoscute a căzut cu fața în jos, în zona ușii de acces”, susțin reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie.
Aceștia au menționat că brancardierul a fost dus la secția ATI, însă în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost declarat decesul. Ulterior, a fost anunțată Poliția, dar și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Amendă de mii lei dată de ITM pentru neglijență
După câteva luni de la incident, în octombrie 2024, inspectorii ITM au amendat unitatea medicală cu 4.000 lei, sancțiune care i-a nemulțumit pe cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Reprezentanții spitalului au susținut că procesul-verbal este nelegal și că vina în cazul morții brancardierului nu le aparține.
„Spitalului Clinic de Pneoumoftiziologie Iași, în calitate de angajator al salariatului Bozăian Viorel, nu i s-a solicitat de către ITM Iași nici un punct de vedere cu privire la presupusa încălcare a Legii 319/2006, anterior întocmirii procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor. ITM Iași menționează în procesele verbale că angajatorul a permis lucrătorului, fost salariat al spitalului, conform concluziilor raportului medico-legal, prezența la serviciu în data de 28.06.2024 sub influența băuturilor alcoolice (alcoolemie de 1,71 grame la mie)”, se apără conducerea spitalului.
„Testăm periodic salariații pentru depistarea alcoolemiei”
Unitatea medicală condusă de Radu Crișan Dabija susține că acea concluzie a inspectorilor ITM nu este legală pentru că legislația nu arată că angajatorul are obligația testării concentrației de alcool la toți salariații, zilnic, la începerea programului și pe parcursul zilei. „Decesul salariatului s-a produs la ora 16.00, atunci a fost dus la IML Iași și constatată alcoolemia, iar salariatul a început programul de lucru la ora 6.00, fiind la ture de 12 ore. De altfel, nici nu ar fi posibilă o astfel de obligație, mai ales în cazul angajatorilor cu mulți salariați, în general, iar în cazul spitalului nostru fiind 680 de salariați, ce lucrează în patru secții exterioare”, susțin reprezentanții unității medicale ieșene.
Mai mult, unitatea medicală încearcă să scape de amendă arătând că brancardierul nu a respectat prevederile regulamentului intern al spitalului prin care se interzice consumul de băuturi alcoolice în spital. În plus, susține că în luna martie 2024 au fost testați angajații de la Secția Clinică I, printre care și brancardierul Viorel Bozăian, rezultatele testării cu aparatul alcooltest fiind negative.
„Din analiza celor menționate anterior, se poate observa că angajatorul nu a stat în pasivitate, ci a organizat și desfășurat în mod constant acțiuni în sensul prevenirii consumului de alcool de către lucrătorii prezenți la serviciu, iar utilizarea sintagmei <<angajatorul Spitalul Clinic de Pneoumoftiziologie a permis lucrătorului prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice>> echivalează cu faptul că angajatorul a avut cunoștință de acest aspect și nu a luat nicio măsură în acest sens, lucru care nu corespunde realității”, mai menționează reprezentanții spitalului.
Spitalul de Pneumoftiziologie: „Mortul e de vină”
Pentru a scăpa de amendă, unitatea medicală a aruncat vina asupra brancardierului decedat, cel care nu a respectat prevederile regulamentului de ordine interioară privind interzicerea consumului de băuturi alcoolice.
„Cauza producerii evenimentului în urma căruia a decedat lucrătorul Viorel Bozăian a fost patologică, datorată: insuficienței cardio-respiratorii acute consecutive tarelor organice preexistente (miocardofibroză, ateroscleroză coronariană, hipertrofie ventriculară stângă, pancreatită cronică(…) Având în vedere că evenimentul produs, în urma căruia a decedat lucrătorul Viorel Bozăian are cauze de natură patologică, acest eveniment este accident în afara muncii”, susțin reprezentanții spitalului.
Bărbatul a mai venit băut la serviciu. A fost sancționat cu reducerea salariului
Spitalul recunoaște că a testat mai mulți angajați și că în trei cazuri au fost identificate persoane ce au venit sub influența alcoolului la serviciu, printre aceștia fiind și brancardierul Viorel Bozăian.
„Prin decizia 134/22.05.2023, prin care salariatul Viorel Bozăian a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului de bază pe o perioadă de trei luni, deoarece în data de 4 februarie 2023, în timpul programului de lucru, i-au fost recoltate probe biologice dozare etanol, având rezultatul de 329 mg/dl, peste valoarea de referință de 10 mg/dl”, arată reprezentanții spitalului.
ITM a sancționat Spitalul tocmai pentru că l-au mai lăsat pe bărbat sub influența alcoolului la serviciu, detaliu negat de reprezentanții unității medicale.
Spitalul vrea banii de amendă înapoi
Nemulțumiți de faptul că ITM i-a sancționat, reprezentanții spitalului au atacat decizia în instanță, nu înainte de a arăta că au plătit 2.000 lei din cei 4.000 ca jumătate din amendă în termen de 15 zile și solicită returnarea banilor.
„În contextul în care spitalul nostru este o instituție publică a căror fonduri sunt supuse respectării principiilor economicității, eficienței și eficacității. Am fost nevoiți să achităm suma de 2.000 lei ca o măsură de precauție, nicidecum de recunoaștere”, au cerut reprezentanții unității medicale instanței.
Vlad ROTARU